ADMITERE 2023. Facultatea din România vânată de elevii cu note mari la Bac. Record de înscrieri la Automatică în 2023

Peste 1.000 de candidați vor susține examenul de intrare la Automatică și Calculatoare. Cifre record în primele două săptămâni de admitere la TUIASI.
Filip Stan
17 iul. 2023, 11:43
ADMITERE 2023. Facultatea din România vânată de elevii cu note mari la Bac. Record de înscrieri la Automatică în 2023

ADMITERE 2023. În primele două săptămâni de înscrieri la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au fost înregistrate deja recorduri, iar procesul de admitere va continua până săptămâna viitoare, vineri, 21 iulie 2023. Cel mai notabil record se înregistrează la Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC), care a finalizat joi procesul de depunere a dosarelor și unde sunt 1.080 de candidați, cea mai mare cifră înregistrată vreodată. Performanța este cu atât mai mare cu cât la Automatică și Calculatoare se dă, an de an, probă scrisă, de o dificultate mai ridicată decât la bacalaureat, practică continuată inclusiv în anii pandemiei, atunci când starea de urgență a permis desfășurarea unor astfel de examene.

ADMITERE 2023. Dintre cei 1.080 de candidați, 999 sunt pe locurile scoase pentru români, iar 81 pentru locurile destinate candidaților români de pretutindeni. Au fost deja admiși fără concurs 15 olimpici cu rezultatele excepționale la olimpiadele de profil și la concursul de robotică First Tech Challenge. În total, la AC există o concurență de peste 3 pe locurile de la buget, iar dacă ne referim doar la locurile pentru candidații români de pretutindeni, concurența este de peste 7 pe un loc.

ADMITERE LICEU 2023. 4500 de elevi, echivalentul a 178 de clase cu câte 25 de copii, nu prind Repartizare computerizată 2023
„Cifrele arată un interes ridicat al absolvenților de liceu pentru programele de studiu de ingineri care asigură competențele necesare într-un domeniu aflat într-o continuă dinamică de dezvoltare. Urăm succes tuturor candidaților la examenul de admitere. Gradul de dificultate este puțin mai ridicat față de bacalaureat. Toate informațiile legate de ora de concurs, repartizarea pe săli, harta de poziționare a sălilor, precum și instrucțiunile de concurs vor fi disponibile pe site-ul facultății în dimineața zilei de 15 iulie”, au transmis reprezentanții AC.
Candidații vor susține examenul duminică, 16 iulie, în 13 săli din cadrul facultății. Prin sistemul unic implementat de TUIASI încă din 2017, pe platforma construită de specialiștii universității poate fi urmărită, în timp real, situația înscrierilor. Un candidat se poate înscrie la oricâte specializări dorește de la o trei facultăți cu un singur dosar, iar mai apoi la toate facultățile, dacă plătește o taxă suplimentară. Astfel, știm exact situația candidaților, nu a dosarelor depuse, pentru că ei sunt contorizați o singură dată în aplicație. Vineri, 14 iulie, la ora prânzului, TUIASI avea deja mai mulți candidați decât numărul locurilor de la buget scoase la concurs. În mod concret, erau peste 2.500 de candidați la toate cele 11 facultăți, la care se adaugă încă peste 350 de candidați pe locurile pentru români de pretutindeni.

„Se poate observa clar un interes în creștere pentru inginerie și arhitectură, pentru aceste domenii tehnice care sunt esențiale în dezvoltarea țării. Ne bucură interesul crescut al absolvenților de liceu, îi așteptăm și săptămâna viitoare, fiindcă admiterea continuă la nouă dintre facultățile Politehnicii ieșene până pe 21 iulie”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Astăzi se încheie înscrierile și la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, unde va exista, de asemenea, o probă scrisă pentru a putea deveni student. Deja cererea este una foarte mare și aici: vineri, 14 iulie, la prânz, erau 266 dosare depuse pe cele 85 de locuri, fiind mai mult de 3 candidați pe loc la buget.

ADMITERE UMF Carol Davila 2023. Record de candidaţi la Medicină, 15.000 de lei pentru un loc cu taxă
Toate detaliile despre admiterea la TUIASI pot fi urmărite pe siteul universității, iar situația cu numărul de candidați și rezultatele de admitere vor fi publicate pe platforma specială, dezvoltată intern de specialiștii Politehnicii ieșene.

ADMITERE 2023. Emoţionaţi de la primele ore ale dimineţii, tinerii au venit la Universitatea Tehnică din Iaşi cu acelaşi gând, să ia o notă cât mai mare la examenul de admitere la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

Ionela Fresinescu, mama unui absolvent de liceu: „Suntem emoționați, îi transmitem noi lui şi el nouă. Ne-am pregătit intens, s-a pregătit intens a avut note foarte bune la Matematică și Informatică și la BAC sperăm și acum sa aibă noroc”.

Majoritatea, însă şi-au luat măsuri de precauţie şi s-au înscris şi la alte facutăţi cu profil IT. Atât în Iaşi, cât şi în alte zone ale ţării. Sara, spre exemplu, vine din Bacău, dar şi-ar dori mai mult să ajungă să studieze la Bucureşti fiindcă studiile acolo dureaza doar 3 ani, faţă de 4 cât sunt la Iaşi.

ADMITERE 2023. Salariile din IT, atractive pentru absolvenții de BAC
Sara Grigorice din Bacau: „Emoții!? Nu, am învățat foarte mult și nu am emoții am făcut toate variantele și sunt ușoare fata de celelalte facultăți. Este de viitor Informatica şi sincer ajută.”

Reporter: „Şi salariile te motivează?”

Sara Grigorice: „Şi salariile. Am văzut că în afară sunt salarii şi de 10.000 de euro.”

Absolvent: „Să fim siguri, niciodată nu strică o opțiune în plus.”

Reporter: „Și dacă intrați la amândouă?”

Absolvent: „Eu merg la Cuza că au doar 3 ani.”

Alt absolvent: „Eu prefer Automatică şi Calculatoare. Chiar dacă sunt patru ani poți ieși mai multe lucruri de pe AC.”

Odată intraţi în sala de examen s-au văzut cu un pas mai aproape de ceea ce şi-au dorit, să ajungă să studieze într-un domeniu de viitor, dupa cum spun chiar ei.

Clara Mihociu, reporter Observator: „3 ore au la dispoziție tinerii pentru a răspunde la cele 25 de întrebări. Testul grilă le verifica toate cunoștințele de Matematică și Informatică.”

An de an concurența a fost mare la Automatică și Calculatoare
Anul acesta însă s-a înregistrat un record de candidaţi, peste 1.000.

Prof. dr. Vasile Manta, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare Iași: „De obicei aveam 2-2 și ceva, acum avem peste 3 pe loc la români și la românii de pretutindeni peste 7 pe loc. Se vede o dorința de a lucra în domeniul IT.”

Tinerii vor afla rezultatele finale luni. Tot mâine se va susţine examenul de admitere şi la Facultatea de Informatică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Admitere 2023 la Politehnica Bucureşti. Lista actelor necesare pentru înscriere. Admiterea anticipată

Distribuția numărului total de locuri pe facultăți și domenii de studii pentru anul universitar 2023-2024 –   aici.
În anul 2023, admiterea în UPB se face printr-un concurs bazat pe 3 probe (P1, P2 și P3).

Pentru concursul de admitere se organizează succesiv trei sesiuni:

  • Sesiunea I – Admitere anticipată (concurs cu probe scrise sau concurs de dosare)
  • Sesiunea II – Admitere (concurs cu probe scrise sau concurs de dosare)
  • și, acolo unde este cazul, Sesiunea III – Admitere-completare (concurs de dosare)

Fiecare dintre sesiunile de admitere are trei faze, după cum urmează:

  • Faza I – Înscriere la sesiunea curentă
  • Faza II – Admitere preliminară (Etapa I)
  • Faza III – Admitere – Etapa II – Validare, confirmare, participare la glisare* (opțional), înscriere în anul I și înmatriculare

Pentru obținerea statutului de candidat admis, înscris și înmatriculat în anul I, parcurgerea tuturor fazelor din respectiva sesiune este obligatorie.

Lista documentelor necesare la admitere și alte informații se pot găsi pe site-ul de admitere al universității admitere.pub.ro.

Specificul, condițiile de participare, organizarea și desfășurarea acestei sesiuni se găsesc în   Capitolul IV.
Această sesiune este dedicată:

  • A   Candidaților elevi sau absolvenți olimpici și celor cu rezultate deosebite în cadrul concursurilor de profil desfășurate pe parcursul liceului.
    Aceștia sunt candidați pentru Admitere anticipată fără concurs.
    Numărul de locuri disponibile în Sesiunea I pentru candidații care participă la admiterea anticipată fără concurs poate fi vizualizat –   aici.
    Candidații eligibili vor fi declarați pre-admiși (fără concurs) și li se va garanta locul dacă promovează examenul de Bacalaureat și parcurg cu succes Faza III – Admitere – Etapa II – Validare, confirmare loc, înscriere în anul I și înmatriculare admiși anticipat.
  • B   Candidaților elevi sau absolvenți care doresc garantarea anticipată (prin pre-admitere) a unui loc pentru studii în UPB.
    Aceștia sunt candidați pentru Admitere anticipată prin concurs.
    Evaluarea performanțelor candidaților înscriși la această sesiune și ierarhizarea lor în vederea admiterii anticipate se va face pe baza rezultatelor școlare obținute înaintea susținerii examenului de Bacalaureat.
    În anul 2023, admiterea anticipată în UPB se face printr-un concurs bazat pe 3 probe (P1, P2 și P3). În funcție de strategia fiecărei facultăți, admiterea anticipată prin concurs se desfășoară:
  • Printr-un concurs cu probe scrise („c-s” – examen scris la disciplinele selectate (vezi   Anexa II-1.2) (P1 – probă scrisă în sala de examen, P2 – probă scrisă în sala de examen). În această categorie intră facultățile:
    – Automatică și Calculatoare
    – Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației
  • Printr-un concurs de dosare („c-d” – P1 și P2 – medii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a la disciplinele selectate) (vezi   Anexa II-1.1). În această categorie intră facultățile:
    – Inginerie Electrică
    – Energetică
    – Inginerie Mecanică și Mecatronică
    – Inginerie Industrială și Robotică
    – Ingineria Sistemelor Biotehnice
    – Transporturi
    – Inginerie Aerospațială
    – Știința și Ingineria Materialelor
    – Inginerie Chimică și Biotehnologii
    – Inginerie în Limbi Străine
    – Științe Aplicate
    – Inginerie Medicală
    – Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor
  • Distribuția numărului total de locuri pe facultăți și domenii de studii pentru anul universitar 2023-2024 –   aici
  • Detalii privind portofoliul de domenii și programe de studii (specializări) pentru care puteți opta în cadrul celor 15 facultăți ale
    Universității POLITEHNICA din București găsiți   AICI
  • Numărul de locuri disponibile în Sesiunea I pentru candidații care participă la admiterea anticipată prin concurs este limitat și poate fi vizualizat –   aici.
    Candidații eligibili vor fi declarați admiși anticipat (prin concurs), în limita locurilor menționate anterior și li se va garanta locul dacă promovează examenul de Bacalaureat și parcurg cu succes Faza III – Admitere – Etapa II – Validare, confirmare loc, participare la glisare -opțional-, înscriere în anul I și înmatriculare admiși.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii cu succes în carieră. E timpul să-și renegocieze contractele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Papa Francisc îndeamnă credincioșii să se roage pentru el în timp ce continuă tratamentul pentru pneumonie
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!