ADMITERE ASE 2016. Studiile universitare sunt organizate pe cicluri: licenţă (trei ani), masterat (doi ani) şi doctorat (trei ani).
În ASE, studiile universitare de licenţă se desfăşoară atât la forma de învăţământ cu frecvenţă, cât şi la formele de învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă, cu durata studiilor egală, de trei ani.
ADMITERE ASE 2016. La forma de învăţământ cu frecvenţă sunt locuri finanţate de la buget (fără taxă ) şi locuri în regim cu taxă. La formele de învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă sunt doar locuri în regim cu taxă.
ADMITERE ASE 2016. La concursul de admitere au dreptul să participe absolvenţi cu diplomă de bacalaureat sau echivalentă, indiferent de anul absolvirii liceului, cu condiţia ca acesta să fie acreditat conform legii.
La concursul de admitere pot participa, în acelea şi condiţii prev ă zute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare, cetăţenii altor state membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţ iei Elveţiene, absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat (sau echivalenta acesteia), recunoscută.
Recunoaşterea studiilor efectuate de cetăţenii altor state membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene sau de cetăţenii români în străinătate sau în cadrul unor instituţii de învăţământ străine aflate pe teritoriul României este de competenţa direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (informaţii suplimentare: http://www.cnred.edu.ro).
ADMITERE ASE 2016. Graficul desfăşurării concursului de admitere la programele de studii universitare de licenţă, forma de învăţământ cu frecvenţă, anul universitar 2016-2017
-ora 8.00 -9.00: intrarea candidaţilor în săli
-ora 9 30 -11 30 : susţinerea testului de competenţă lingvistică
Afişarea rezultatelor la proba de competenţă lingvistică – 25 iulie
La concursul de admitere la programele de studii cu predare în limba română, cetăţenii străini au obligaţia să prezinte un certificat de competenţă pentru limba română eliberat de instituţii abilitate de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
ADMITERE ASE 2016. Candidaţii care au fost exmatriculaţi de la studiile universitare de licenţă, organizate în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, au dreptul să se înscrie la un nou concurs de admitere numai pe locuri cu taxă.
Studiile universitare de licenţă organizate la formele de învăţământ cu frecvenţă, cu frecvenţă redusă şi la distanţă se desfăşoară în cadrul facultăţilor. Numărul locurilor finanţate de la buget şi cele cu taxă pentru fiecare domeniu de licenţă şi program de studii este prezentat în Anexele C şi D.
Admiterea se face strict în ordinea descrescătoare a mediei de admitere, în corelaţie cu priorităţile precizate de candidat, în limita locurilor repartizate pentru anul universitar 2016-2017 de către Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
Candidaţii vor depune eseul motivaţional, datat şi semnat, privind alegerea Academiei de Studii Economice din Bucureşti, care va fi evaluat prin calificativul admis/respins (Anexa I), având în vedere următoarele precizări:
Candidaţii care optează pentru programe organizate în limbă română vor redacta eseul motivaţional în limba română ;
Candidaţii care optează pentru programe organizate în limbă străină vor redacta eseul motivaţional în limba străină în care vor fi desfăşurate programele de studii respective.
ADMITERE ASE 2016. Candidaţii care optează pentru programe organizate în limbă străină şi programe organizate în limba română vor redacta două eseuri motivaţionale (unul în limba engleză, franceză sau germană – în funcţie de limba de studii în care se va desfăşura programul de studii pentru care a optat şi unul în limba română)
Candidaţii care optează pentru programul de studii Limbi moderne aplicate vor redacta eseul motivaţional în limba engleză/franceză. În cazul în care un candidat obţine calificativul „respins” la eseul motivaţional, acesta pierde posibilitatea admiterii la programul de licenţă care are aceea şi limbă de predare cu cea a eseului.
Candidaţii care optează pentru programele de studii organizate în limbi străine şi pentru programul de studii Limbi moderne aplicate vor susţine o probă scrisă de competenţă lingvistică, de tip grilă, notată cu 100 de puncte, conform unei proceduri specifice. La testul de competenţă lingvistică vor avea dreptul să participe doar candidaţii care au obţinut calificativul admis la eseul motivaţional. Testul de competenţă lingvistică este eliminatoriu pentru opţiunea referitoare la programele respective de studii.
Proba scrisă conţine întrebări cu răspunsuri unice şi se evaluează cu calificative. Pentru obţinerea calificativului „admis” este necesară acumularea a minimum 50 de puncte, în caz contrar obţinându-se calificativul „respins”, iar candidatul îşi pierde posibilitatea admiterii la programul de licenţă cu predare în limbi străine.
Un candidat poate opta pentru testare la o singură limbă străină, cu excepţia candidaţilor la programul de studii Limbi moderne aplicate, care vor susţine test de competenţă lingvistică ce conţine atât întrebări din tematica stabilită pentru limba engleză cât şi din tematica stabilită pentru limba franceză.
Un candidat care a optat pentru programul de studii Limbi moderne aplicate nu poate formula opţiuni pentru alte programe organizate în limbi străine.
După finalizarea operaţiunilor de stabilire a rezultatelor concursului de admitere, pe listele candidaţilor admişi nu sunt permise modificări, adăugiri.
Organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere sunt de competenţa Comisiei Centrale de admitere a ASE şi a comisiilor de înscriere, care răspund pentru aplicarea prezentei metodologii.
În ASE sunt două sisteme distincte de admitere pentru ciclul de studii universitare de licenţă: pentru programele de studii organizate la forma de învăţământ cu frecvenţă, respectiv cu frecvenţă redusă şi la distanţă.
Cele două sisteme de admitere sunt independente, constituindu-se două baze de date distincte, fără legătură între ele.
Un candidat care doreşte să se înscrie la cele trei forme de învăţământ are două înregistrări la concursul de admitere din ASE.
În cazul în care nu se ocupă locurile scoase la concurs, Comisia Centrală de admitere a ASE poate hotărî organizarea unui nou concurs de admitere. Candidaţii, care sunt studenţi sau absolvenţi cu diplomă de licenţă sau diplomă de absolvire a învăţământului superior, pot urma un al doilea program cu taxă sau fără taxă, dacă sunt satisfăcute cerinţele admiterii, astfel:
Candidaţii, care sunt studenţi pe locurile finanţate de la buget, au absolvit studiile de licenţă în regim de finanţare de la buget sau au fost susţinuţi financiar de la buget pe o anumită perioadă, au obligaţia să declare acest lucru la înscriere şi pot candida doar pentru locurile cu taxă. Un candidat admis poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de studii universitare, aferent unei durate normale de studii.
Excepţie fac olimpicii internaţionali care îndeplinesc cerinţele din prezenta metodologie. Redistribuirea locurilor finanţate de la buget se va face după primul semestru al anului I şi după fiecare an de studii, pe baza rezultatelor profesionale, conform Regulamentului ASE privind activitatea didactică pentru studiile universitare de licenţă.
Anul I la forma de învăţământ cu frecvenţă, din ASE, poate fi urmat la o singură facultate. Anul I la a doua facultate din ASE poate fi urmat numai la învăţământul cu frecvenţă redusă sau la distanţă (în cazul în care candidaţii au fost admişi la această formă de învăţământ). Excepţie fac olimpicii internaţionali care îndeplinesc cerinţele din prezenta metodologie.
Prin reglementări ale ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, pot apărea categorii de candidaţi care concurează pe locuri distincte (romi, cetăţeni din Republica Moldova etc.), cu respectarea precizărilor prezentei metodologii.
Pentru toate activităţile legate de admitere (înscriere, susţinerea probelor scrise, retragere etc.) prezenţa fizică a candidatului este obligatorie. În situaţii excepţionale, înscrierea se poate face şi cu procură notarială, în care se specifică ordinea opţiunilor.
Comisia Centrală de admitere a ASE va publica pe internet informaţiile referitoare la desfăşurarea concursului de admitere la adresa www.ase.ro.