„În principiu, au fost ocupate toate locurile fără taxă, respectiv 1.360 pentru anul universitar 2014-2015, cu o excepţie. La Facultatea de Medicină dentară au rămas şapte locuri la fără taxă şi 13 la cu taxă (7.000 lei – n.r.), deci vom avea un examen de admitere cu o concurenţă deosebită în septembrie”, a declarat, rectorul Sorin Rugină, potrivit cugetliber.ro.
Citeşte şi ADMITERE FACULTATE 2014: Ce locuri mai sunt libere şi când se fac înscrierile
„Comparativ cu anii anteriori, suntem cam pe acelaşi trend: 2.941 de înmatriculaţi, în 2013, şi 2.783 – în 2012. Dar nu trebuie să omitem faptul că suntem într-o scădere demografică a populaţiei, iar estimarea ministerului este că în următorii ani numărul absolvenţilor va scădea cu aproximativ 40%. Ceea ce va constitui o provocare pentru toate universităţile, de a-şi adapta specializările şi capacitatea în funcţie de numărul de absolvenţi. La aceasta se adaugă şi pierderea de imagine pe care am înregistrat-o anul trecut, care a grevat din credibilitate”, a mai recunoscut prof. univ. dr. Rugină.
Citeşte şi ADMITERE FACULTATE 2014. S-au afişat mediile la UMF Iaşi. 9,10, ultima medie la fără taxă
Se menţin în topul atractivităţii facultăţile medicale, ca urmare a faptului că este o meserie căutată şi pe piaţa europeană, care asigură un venit corespunzător.
La finalul admiterii iulie 2014 au fost depuse două contestaţii la Facultatea de Litere, alte 31 la Facultatea de Medicină şi alte şase la Facultatea de Medicină Dentară, dar niciuna dintre acestea nu s-a soluţionat cu creşterea notei.
Relatată în cifre seci, admiterea iulie 2014 la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, în organizarea noii echipe manageriale conduse de rectorul Sorin Rugină, a fost declarată de succes, în ciuda unei mici scăderi a cifrei de candidaţi înscrişi.
Viitorul an universitar se anunţă cu importante modificări
Întrebat de ce la Facultatea de Drept nu s-au mai susţinut probe scrise de admitere, rectorul Sorin Rugină a răspuns: „Este libertatea fiecărei facultăţi de a propune, în timp util, modificarea procedurii de admitere. Un motiv l-a constituit faptul că Bucureştiul a avut 1.000 de locuri, ceea ce a determinat migrarea candidaţilor. De asemenea, şi ASE a scos concursul de admitere şi a avut 9.000 de candidaţi pe 5.600 de locuri, fapt ce a grevat şi asupra numărului de înscrişi de la «Ovidius». Intenţionăm să ne adaptăm şi noi, iar la specializarea de asistenţi medicali a Facultăţii de Medicină, de la anul, la propunerea facultăţii, va exista doar probă de dosare”, afirmă dr. Rugină.