Vasile Işan, rectorul UAIC, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că sesiunea de înscrieri va avea loc atât la sediul facultăţilor, cât şi online, în perioada 16-21 iulie, pentru studii de licenţă, şi 16-25 iulie pentru studii de master.
Proaspeţilor absolvenţi de liceu Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ le oferă 3.415 locuri fără taxă şi 2.000 de locuri cu taxă. Pentru anul universitar 2014-2015, oferta academică cuprinde 72 de programe de studiu de la 15 facultăţi, atât din domeniul ştiinţelor reale, cât şi din domeniul ştiinţelor socio-umane.
Potrivit reprezentantului UAIC, locurile la buget disponibile pentru fiecare facultate sunt: Facultatea de Biologie: 165 de locuri, Facultatea de Chimie: 120 de locuri, Facultatea de Drept – 200 de locuri, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor- 856 de locuri, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport – 75 de locuri, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice – 250 de locuri, Facultatea de Fizică – 105 locuri, Facultatea de Geografie şi Geologie – 271 de locuri, Facultatea de Informatică – 275 de locuri, Facultatea de Istorie – 100 de locuri, Facultatea de Litere: 408 locuri, Facultatea de Matematică – 110 locuri, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei – 315 locuri, Facultatea de Teologie Ortodoxă – 130 de locuri, Facultatea de Teologie Romano-Catolică – 35 de locuri.
‘Toate cele 15 facultăţi vor lua în considerare notele obţinute la examenul de Bacalaureat – fie media, fie anumite probe, dar o parte dintre acestea au şi probe suplimentare. Astfel, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, candidaţii vor susţine probe sportive, respectiv un test la Biologia de clasa a 11-a pentru specializarea de Kinetoterapie. La Facultatea de Informatică, candidaţii vor trebui să treacă peste o probă de matematică sau informatică, la alegere, în timp ce la Facultatea de Drept candidaţii vor susţine un test de limba română, ce va conta în proporţie de 50%. Pentru specializările de Pedagogie în învăţământul primar şi universitar şi pentru Teologie ortodoxă pastorală şi Teologie romano-catolică pastorală, candidaţii vor susţine probe de specialitate’, a explicat Vasile Işan.
Studenţilor care optează pentru învăţământul la distanţă, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ le pune la dispoziţie 774 de locuri pentru unele specializări de la facultăţile de Drept, Economie şi Administrarea Afacerilor, Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Istorie, respectiv Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.
Pentru înscrierile online, candidaţii vor putea să îşi facă un cont pe baza adresei de email, după care să completeze online fişa de înscriere şi să încarce, în formă scanată, toate documentele cerute. Folosind sistemul de înscriere prin Internet, candidaţii vor putea să urmărească pas cu pas situaţia dosarului lor şi să primească, individual, confirmare oficială.
Înscrierea online este practicată cu succes de mai mulţi ani la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, iar în 2014 facilitatea va fi disponibilă pentru toate facultăţile UAIC, cu excepţia celei de Educaţie Fizică şi Sport.
Platforma de înscrieri va putea fi folosită şi de către candidaţii la admiterea la master, în perioada 16-25 iulie. Absolvenţii care doresc să îşi continue studiile după terminarea facultăţii vor avea la dispoziţie, în acest an, 2.300 de locuri bugetate şi 1.200 de locuri cu taxă.
Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România, cu o tradiţie de aproape 155 de ani. Studenţii Universităţii beneficiază, încă din anul I, de acces la cazare, sprijin financiar pentru cei cu rezultate bune la învăţătură, stagii de practică în domeniul ales şi burse de studiu în străinătate.