„Sunt facultăți care au tradițional examen de admitere și care acum vor lua în calcul note sau medii la Bacalaureat. Încă se mai discută la unele facultăți despre a lua în calcul și medii de pe parcursul anilor de studii, pentru că acum este un ordin al ministrului Educației care ne permite să luăm în calcul și mediile din timpul liceului„, a declarat rectorul Universității București, Marian Preda, pentru hotnews.ro.
„Se pot alege combinații de note, spre exemplu nota de la o materie din liceu și nota la Bacalaureat, aceste detalii nu s-au stabilit încă„, explică profesorul Marian Preda.
Nici viitorii studenţi ai Universităţii din Timişoara nu vor mai da examen de admitere. Asta dacă nu aleg facultăţile vocaţionale. Doar la Facultatea de Arte şi la Facultatea de Muzică se vor organiza examene de admitere.
„Vom lua în calcul doar Bacalaureatul la toate facultățile, în diverse forme și cu diferite ponderi, funcție de note la disciplinele de Bacalaureat, de la facultate la facultate. Candidații nu vor fi obligați să vină la facultate decât la 1 octombrie.
Această formă nu este una ideală, preferăm evident examenele clasice. De exemplu, la Facultatea de Matematică-Informatică un absolvent de liceu va fi admis în baza mediei de la bacalaureat – cu o pondere de 30% și a notei obținute la matematică la bacalaureat – cu o pondere de 70%„, a precizat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest.
La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca nu s-a stabilit încă modul în care va avea loc examenul de admitere. Rectorul Daniel David spune că ar prefera varianta clasică sau chiar varianta amânării admiterii cu câteva luni până va fi posibilă admiterea pe bază de examen.
„Dacă pandemia nu mai impune constrângeri, automat ne întoarcem la varianta tradițională, deocamdată avem soluția de avarie – admiterea online. Am deschis platforma pentru preînscriere. În următoarele două săptămâni, facultățile urmează să adapteze regulamentul în funcție de specific. Nu pot spune elemente concrete, vor fi diferențe foarte mari – de la Facultatea de Drept, la Facultatea de Chimie. Facultățile urmează să stabilească o variantă concretă.
Noi am deschis posibilitatea să se facă online, suntem pregătiți, sper însă să nu fim nevoiți să o facem.
(…) Dacă se pune problema de a amâna câteva luni admiterea, eu prefer varianta de a amâna pentru a ne întoarce la varianta tradițională, până când vom fi pregătiți mult mai bine pentru digitalizare pe scară lară. . (…) Deocamdată suntem în faza de simulare în digitalizare„, a precizat rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, pentru sursa citată.