Admitere la facultate 2024. Facultăţile din București, cât şi cele din ţară, au anunţat modalităţile de admitere

Absolvenții de liceu sunt în plin examen de Bacalaureat și pentru mulți în vară va urma și examenul de admitere la facultate. Multe facultăți au anunțat deja cum se desfăşoară admiterea.
Filip Stan
03 iul. 2024, 09:23
Admitere la facultate 2024. Facultăţile din București, cât şi cele din ţară, au anunţat modalităţile de admitere

Admitere la facultate 2024. Cele mai multe universități au anunțat o formulă mixtă de admitere la facultate în 2024. Adică, admirerea care va cuprinde, după caz, media de la examenul de bacalaureat, examen scris sau oral, rezultate la olimpiade şi concursuri şcolare sau probe de aptitudini.

De exemplu, Universitatea din București a anunțat că scoate la concurs, pentru sesiunea de vară a admiterii 2024, aproape 8.000 de locuri la buget și alte 11.300 de locuri la taxă. Pentru programele de licență și masterat, sesiunea de vară a concursului de admitere la facultățile UB se desfășoară în perioada 1 – 26 iulie, iar data-limită de afișare a rezultatelor este 31 iulie.

Citește și: Scade prezența la Bacalaureat! 123.647 de elevi s-au prezentat marți, 2 iulie, la proba obligatorie a profilului, cu 200 mai puțini față de ziua de ieri

Universitatea din București organizează o sesiune de admitere specială pentru olimpicii internaționali și sportivii medaliați la competiții europene și mondiale pentru sporturile olimpice și șah și la jocurile olimpice și paralimpice, anterior organizării sesiunii de admitere pentru toți candidații.

De asemenea, Universitatea din București acordă burse elevilor și studenților medaliați cu aur, argint sau bronz la olimpiadele științifice și competițiile internaționale care optează să-și continue studiile într-una dintre cele 19 facultăți ale UB. Bursele se adresează medaliaților la jocuri olimpice, campionate mondiale și europene, campionate mondiale universitare pentru sporturile olimpice și șah, inclusiv cele organizate pentru persoanele cu dizabilități.

Citește și: Au intrat cu telefoanele la examenul de Bacalaureat, dar au fost trădați de un mesaj Ro-Alert timis de ISU, după dispariția unui copil

Admitere ASE 2024 

​Academia de Studii Economice din București anunță că admiterea 2024 la programele universitare de licență începe în data de 12 iulie 2024. Elementul de noutate la Admiterea 2024 este introducerea examenului scris la programele de licență organizate de două dintre facultățile ASE– Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE) și Facultatea de Drept, potrivit click.ro.

Pentru admiterea la programele universitare de licență ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică se va da examen scris la disciplina Matematică, iar la programul de licență al Facultății de Drept se va da examen la disciplinele Limba română și Economie. Tematica, bibliografia, punctajul care constituie media finală de admitere la cele două facultăți, precum și particularitățile procesului de înscriere se găsesc pe site-ul de Admitere 2024.

Concursul de admitere constă în: eseu motivațional: probă eliminatorie, cu calificativ admis/respins; test de competenţă lingvistică: susținut doar de către candidaţii care optează pentru un program cu predare în limbă străină sau pentru programul „Limbi moderne aplicate (engleză; franceză)” și care nu au certificat de competență lingvistică recunoscut de ASE, media generală de admitere, ca medie ponderată între media obţinută la examenul de bacalaureat (70%) şi media anilor de studii liceale (30%).

 

Admitere la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca

Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca organizează concurs pentru peste 27.800 de locuri la facultăţile sale. „UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2024-2025, un număr de 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenţilor de liceu care vor să se înscrie la facultate, 9.977 de locuri în regim cu taxă şi 2.300 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 35 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 169 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 25 se alocă pentru candidaţii proveniţi din sistemul de protecţie socială, în timp ce alte 201 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara graniţelor ţării”, se arată într-un comunicat al UBB.

Pentru admiterea în anul universitar 2024-2025, facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de Bacalaureat cu pondere diferită.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai periculos joc
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Mâncarea de pe litoral care vă poate îmbolnăvi! ANPC trage un semnal de alarmă!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Vin acasă la pensionari din 15 august. Decizie pentru 4,7 milioane de bătrâni
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Parlamentari democrați ridică semne de întrebare privind starea sănătății lui Joe Biden
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?