Admitere la liceu după reguli noi. Noul ministru vrea dublă Evaluare naţională

Daniel David, despre examenul dublu de admitere la liceu: Eu nu sunt atât de împotriva acestui lucru. Ar trebui să fie mai întâi Evaluarea Națională și apoi acea testare, ca o a doua șansă pentru copiii cu performanță slabă.
Filip Stan
09 ian. 2025, 19:39
Admitere la liceu după reguli noi. Noul ministru vrea dublă Evaluare naţională

Evaluare naţională după noi reguli. Un nou ministru, alte idei, iar România rămâne la fel de ne-educată. Într-o emisiune la Euronews, întrebat dacă va păstra examenul de admitere la liceu din legea educației 198/2023 „Deca-Iohannis”, David a spus că această evaluare, care ar urma să fie susținută de elevi la liceele care decid să o organizeze, nu este luată în urma analizei unor modele internaționale. Ministrul Educației consideră că mai degrabă este o formă de suplinire a faptului că nu autoritățile din educație nu au găsit o formă de evaluare corectă a elevilor, care de altfel provin din școli de niveluri diferite din țară.

Noul ministru al Educaţiei, despre Evaluare naţională: „O văd ca o a doua şansă”

„Eu nu sunt atât de împotriva acestui lucru, dacă ne gândim la un copil obișnuit care susține Evaluarea Națională, are o zi proastă și obține note foarte mici, deși este foarte bun la matematică, chimie, fizică. Pur și simplu, a avut niște momente proaste la testare. Dacă organizăm acel concurs la liceele unde el excelează, pe profilul real și așa mai departe, sunt de acord”, a spus noul ministru al Educației, înainte rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Probele orale de la Bacalaureat se vor desfășura în premieră în timpul anului școlar. Cum vor decurge cursurile în timpul examenelor

„Așa i se oferă o a doua șansă. O văd ca pe o a doua șansă. Consider că ar trebui să fie mai întâi Evaluarea Națională și apoi acea testare, nu invers. Să le păstrăm, dar să vină după Evaluarea Națională, ca o a doua șansă pentru copiii care au avut o performanță slabă”, a continuat Daniel David.

„Dacă te uiți la nivel internațional și european, o selecție atât de standardizată, cum facem noi de la clasa a VIII-a la a IX-a, nu prea găsești sau nu găsești în această formulă. Se face prin portofoliu educațional, note din gimnaziu sau ultimul an, diverse combinații. Nu sunt dispus în acest moment să discut despre schimbarea legilor, dar, dacă va fi o reformă pe termen lung, astfel de analize trebuie făcute și unele lucruri amendate. Știu că aceasta este o practică pe care nu am introdus-o ca urmare a unor practici internaționale, ci pentru a standardiza, având în vedere că există o discrepanță foarte mare între școlile pe care le avem. Unii copii vin din școli foarte bune, alții din școli mai slabe. Această modalitate nu corespunde celor mai multe practici internaționale.

Eu nu sunt atât de împotriva acestui lucru, dacă ne gândim la un copil obișnuit care susține Evaluarea Națională, are o zi proastă și obține note foarte mici, deși este foarte bun la matematică, chimie, fizică. Pur și simplu, a avut niște momente proaste la testare. Dacă organizăm acel concurs la liceele unde el excelează, pe profilul real și așa mai departe, sunt de acord. Așa i se oferă o a doua șansă. O văd ca pe o a doua șansă. Consider că ar trebui să fie mai întâi Evaluarea Națională și apoi acea testare, nu invers. Să le păstrăm, dar să vină după Evaluarea Națională, ca o a doua șansă pentru copiii care au avut o performanță slabă.

Salarii profesori 2025. Ministrul Educației, Daniel David, anunț alarmant la început de an

Îmi formez grupul de experți, îi întreb care este setul de bune practici europene și, când propunem un model, să ne putem raporta la niște țări în care educația merge bine. Nu trebuie să copiem, ci să adaptăm. Înțeleg discuțiile și suspiciunile legate de faptul că facem selecția dură prin Evaluarea Națională și că aceasta nu corespunde celor mai răspândite practici europene. Putem discuta aceste lucruri. Sunt foarte multe variante: unii folosesc doar portofoliul, alții iau în considerare notele din gimnaziu, dar cele mai multe variante nu implică acea evaluare standardizată. Ești o țară din UE, vrei să faci o reformă majoră în domeniu. Te uiți la cinci modele din întreaga Uniune: țările nordice, țările latine, zona anglo-saxonă, zona germanică – ele au un alt sistem. Aduni aceste modele, le pui în discuție cu oamenii din sistem – profesori, elevi, părinți – și decizi care este cel mai bun pentru noi, apoi îl adaptezi.

Cultura și pregătirea mea fac parte dintr-un model american, care nu se aplică prea bine la noi. (…) Eu am preferințe, dar asta nu înseamnă că preferința mea trebuie să se exprime prin ordine de ministru, pentru că nu cred în acest mod de a lucra. Trebuie să avem o practică bazată pe dovezi (evidence-based)”.

Legea învățământului preuniversitar 198/2023 prevede faptul că elevii care au intrat în clasa a V-a în toamna lui 2023 vor fi primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu în vara anului 2027.

Introducerea unui examen suplimentar de admitere la liceu a stârnit controverse în societate. Membrii partidului USR s-au opus acestei măsuri în cadrul dezbaterilor cu reprezentanții Ministerului Educației. USR a cerut ca Ministerul Educației să justifice introducerea acestui examen și alegerea procentului de 50% din locuri pentru care se va susține.

Procentul de 50% a fost susținut, în cadrul dezbaterilor, și de Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, care propusese inițial, în anul 2023, examen pentru 90% din locuri. Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat că examenul nu este obligatoriu nici pentru licee, nici pentru elev. „Copilul dacă s-a dus la Evaluarea Națională a luat o notă mulțumitoare, cu siguranță că nu va mai fi interesat să intre pe locurile scoase la concurs, pentru că va intra fără nicio emoție pe locurile care se repartizează computerizat”, a spus acesta.

Și părinții s-au opus acestui examen, întrucât reprezintă o presiune în plus asupra elevilor și favorizează „industria meditațiilor”.

În anul 2022, Iulian Cristache, președinte al Federației părinților, a declarat oficial că este împotriva examenului și a solicitat ca Ministerul să țină cont de recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) cu privire la nivelul „problematic” la care au ajuns pregătirile particulare în țara noastră.

Simona Crisbășanu de la Coaliția pentru Educație, prezentă atunci la dezbateri, a adus ca argument un studiu al OECD privind modele de succes pentru intrarea la liceu.

În plus, nici elevii nu sunt de acord cu introducerea acestui examen. Președinta Asociației Elevilor din Constanța de la acea vreme, Adriana Dudună, a sugerat că, în cazul în care se dovedește că Evaluarea Națională nu este reprezentativă, aceasta ar trebui să fie modificată în loc să se introducă un examen suplimentar.

Inițial, în prima variantă a legii Cîmpeanu, din vara lui 2022, examenul s-ar fi dat doar în cazul colegiilor naționale și pentru 90% dintre locuri. Apoi procentul a fost modificat la 80%, scăzând apoi la 60% în forma de proiect a Ligiei Deca și ulterior la 50%.

Calendar Simulare Evaluare Națională 2025

  • 17 martie 2025 – Limba și literatură română – proba scrisă;
  • 18 martie 2025 – Matematica – proba scrisă;
  • 19 martie 2025 – Limba și literatura maternă – proba scrisă.

Calendar Evaluare Națională 2025

  • 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă;
  • 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă;
  • 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă;
  • 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
  • 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
  • 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor;
  • 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Ordin venit de la UE. Decizie pentru românii cu cont la bancă. Regulă nouă pentru transferuri și plăți
Playtech.ro
Spălătoriile auto sunt în continuare o mină de aur! afacerea clasică, dar profitabilă indiferent de orașul în care trăiești
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Produsul din supermarketuri care este plin de conservanți. Cum se prepară acasă o variantă mai sănătoasă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Americanii cutremură România. Au dezvăluit marele secret din spatele lui Călin Georgescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Primă la aniversarea căsătoriei: până la 3.000 de lei! Vezi cum poți beneficia