ADMITERE LICEU 2014. Broşura privind admiterea la liceu cuprinde informaţii importante referitoare la admiterea în învăţământul liceal şi profesional, documentele necesare pentru înscriere, reţeaua unităţilor de învăţământ liceal din municipiul Bucureşti, filierele, profilurile, specializările din învăţământul liceal şi profesional, media ultimului admis din anul şcolar precedent, planul de şcolarizare şi calendarul susţinerii probelor de aptitudini/probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă/ maternă.
PRECIZĂRI PRIVIND COMPLETAREA FIŞEI DE ÎNSCRIERE:
Candidaţii completează pe fişa de înscriere, în ordinea preferinţelor, codurile opţiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite.
DESCARCĂ DE AICI MODELUL DE FIŞĂ DE ÎNSCRIERE
Candidaţii sunt avertizaţi că, pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire la care predarea se face într-o limbă a unei minorităţi naţionale, pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni numai dacă au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă respectivă, sau au susţinut şi promovat proba de verificare a cunoştinţelor de limba maternă menţionată la Art.10, alin.8 din Metodologia de admitere. În caz contrar, opţiunea respectivă va fi anulată în momentul repartizării computerizate.
Candidaţii sunt avertizaţi că, pentru specializările la care predarea unei limbi moderne se face în regim bilingv, pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni numai dacă au susţinut şi promovat proba de verificare a cunoştinţelor la limba modernă respectivă şi au pe fişă nota obţinută la această probă, conform prevederilor Art. 11 din Metodologia de admitere. În caz contrar, opţiunea respectivă va fi anulată în momentul repartizării computerizate.
Pe fișa de admitere a fiecărui candidat se pot afla note la cel mult două limbi materne diferite la rubrica „nota obținuta la limba și literatura maternă la evaluarea națională” (una dintre ele fiind, eventual, limba maternă din care a studiat disciplinele la gimnaziu.
Cu ocazia completării opţiunilor, părinţii şi candidaţii verifică şi corectitudinea celorlalte date înscrise în fişă de secretariatele şcolilor şi semnată de directorul şcolii. Fiecare candidat îşi poate copia în fişa-model din broşură, pentru uz propriu, lista de opţiuni, în ordinea preferinţelor exprimate.
Completarea listei de opţiuni se va face de către candidat în prezenţa părintelui/tutorelui legal instituit şi a dirigintelui clasei. Aceştia, împreună cu candidatul, vor semna fişa de înscriere.
Elevii şi părinţii vor fi avertizaţi să completeze cu responsabilitate opţiunile şi numărul lor, să verifice corespondenţa codurilor înscrise în fişă cu opţiunile exprimate, având în vedere că o opţiune greşită poate conduce la o repartizare nedorită.
Candidaţii care nu au fost admişi la clasele la care se susţin probe de aptitudini, precum şi cei care au susţinut proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau de limbă modernă, indiferent dacă au promovat-o sau nu, ridică fişele de înscriere de la secretariatele liceelor la care au susţinut probe de aptitudini/probe de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă sau modernă şi, în perioada prevăzută de calendar, îşi completează fişele de opţiuni la unitatea de învățământ de proveniență. Aceşti candidaţi participă la admiterea computerizată.
Transmiterea fişelor de înscriere de la şcoli la centrele zonale de înscriere şi introducerea datelor de pe fişe în baza de date computerizată se va face, pe măsura completării fişelor deînscriere, în perioada 4-8 iulie2014, conform planificării stabilite de Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti.
În perioada 5-9 iulie 2014, conform planificării stabilite de comisia din şcoală, părinţii şi elevii vor verifica, în prezenţa diriginţilor, corectitudinea datelor din fişa listată de calculator pentru fiecare elev.
În cazul existenţei unei erori, părinţii o semnalează comisiei de înscriere, prin intermediul profesorului diriginte. Comisia transmite informaţia la centrul zonal de înscriere, care procedează la corectarea greşelii în baza de date computerizată şi la listarea fişei corectate din calculator.
Fişa greşită se păstrează în centrul zonal de înscriere, în dosarul cu documente al comisiei deînscriere, iar fişa corectată se înmânează directorului, care o transmite părinţilor şicandidatului, pentru a fi semnată. Fişele corecte sau corectate, listate din calculator, sunt semnate de profesorul diriginte, de candidat şi depărintele/tutorele acestuia, pentru a certifica faptul că acestea sunt corecte şi acceptate şi rămân în posesia părintelui/tutorelui candidatului. În cazul în care fişa iniţială a fostcorectată, un exemplar al fişei corectate, listate din calculator şi semnate de diriginte, de candidatşi de părintele/tutorele acestuia, va rămâne ataşat fişei iniţiale. De asemenea, în cadrul acestor şedinţe de verificare, fiecare candidat va controla prezenţa numelui său pe lista cuprinzând candidații din centrul respectiv, în ordineadescrescătoare amediilor de admitere afişată la sediul unității de învățământ, conform Art. 33 din Metodologia deAdmitere, precum şi corectitudinea datelor personale, a mediilor/notelor. Absolvenţii care doresc să participe la admitere în alt judeţ, primesc, până în data de 7 iulie 2014, de la unitatea de învățământ pe care au absolvit-o, fişa de înscriere, completată cu datele personale şi, după caz,cu notele obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a,cu media de absolvire a claselor V-VIII și cu media de admitere.
Pe aceste fişe nu vor fi completate opţiuni la şcoala de provenienţă, ci la centrul special de înscriere din judeţul în care se doreşte repartizarea. Fişele acestor candidaţi sunt înmânate candidaţilor/părinţilor, care semnează de primire înregistrul şcolii.
Candidaţii care participă la admitere în alt judeţ se vor înscrie direct cu această fişă înjudeţul în care doresc să fie repartizaţi.
Corectarea fişelor elevilor înscrişi din alte judeţe se realizează în centrul în care s-a făcut înscrierea acestor candidaţi, în perioada prevăzută în grafic, conform procedurilor amintite anterior.
Calculează-ţi singur media de ADMITERE LA LICEU 2014. Vezi aici algoritmul