ADMITERE LICEU 2015: Absolvenţii de gimnaziu au putut vedea lista cu mediile finale de la evaluarea naţională, cu notele de după rezolvarea contestaţiilor, scrie zdi.ro.
Cu cât vor creşte mediile
Potrivit estimărilor, în cele 27 de clase cu profil real şi uman, pe cele 756 de locuri nu va exista nici o ultimă medie de 8, cum a fost anul trecut, când s-a intrat cu 8,75 ultima medie. Anul acesta, cea mai mică medie de admitere la aceste licee va fi de 9,05 şi va fi înregistrată la Colegiul Moisil, unde sunt şase clase de-a IX la profilul mate-info. Acesta este singurul liceu din Iaşi axat doar pe profil real, un liceu unde se intră greu şi unde concurenţa este acerbă. De regulă, la profilele reale, ultimele medii de admitere sunt mai mici decât la cele umane, din cauza dificultăţii disciplinelor de examen.
În urma estimărilor noastre, putem observa faptul că mediile sunt peste tot mai mari ca anul trecut, cum de altfel au fost şi notele la evaluarea naţională, care a avut subiecte mai uşoare. Dacă la Colegiul Naţional, la profilul mate-info, ultima medie a fost anul trecut 9,49, iar această medie s-a aflat atunci pe lista cu repartizarea finală pe locul 393, anul acesta, pe acest loc în lista cu rezultatele de la examen se află media 9,60. Prin urmare, estimăm că, anul acesta, ultima medie la acest profil va fi cu 11 sutimi mai mare: 9,60. Tot la Colegiul Naţional, la profilul uman, ultima medie a fost 9,23 şi se afla pe locul 645 în lista cu elevi repartizaţi. Anul acesta, pe acest loc se află media 9,45. Estimăm că, anul acesta, ultima medie va fi, aşadar, 9,45, deci cu 22 sutimi mai mare faţă de cea de anul trecut. La acest liceu vor fi cinci clase de-a IX, ca şi anul trecut, trei de mate-info, una de engleză intensiv şi una de filologie engleză, unde vor fi admişi 140 de elevi.
ADMITERE LICEU 2015: La „Negruzzi”, 5 clase de-a IX, ca anul trecut
La Colegiul „Costache Negruzzi”, ultima medie de anul trecut la profilul mate-info a fost 9,43, şi s-a aflat pe locul general 456. Anul acesta, pe acest loc se află media 9,57, şi estimăm că la acest profil ultimul elev admis va avea media cu 14 sutimi mai mare. La profilul de ştiinţe ale naturii, ultima media a fost anul trecut 9,32, şi s-a aflat pe locul 560. Anul acesta, pe acest loc se află media 9,50, cu 18 sutimi mai mare, care va fi foarte probabil ultima medie de admitere aici. Estimăm faptul că ultimul elev de la acest profil va avea, aşadar, media 9,50. La profilul filologie, ultima medie de anul trecut a fost 9,20, şi s-a aflat pe locul 675. Anul acesta, pe acest loc se află media 9,42, şi estimăm că ultimul elev care va intra aici va trebui să aibă acastă medie, cu 22 de sutimi mai mare ca anul trecut. La Colegiul „Negruzzi” vor fi cinci clase, ca şi anul trecut, cu un număr total de 140 de locuri. Vor fi trei clase de mate-info, una de ştiinţe ale naturii şi una de filologie.
La Colegiul „Emil Racoviţă”, ultima medie la profilul mate-info a fost 9,41 şi s-a aflat pe locul 475. Pe acest loc, anul acesta se află media 9,57, o medie cu 8 sutimi mai mare, care ar trebui să fie, aşadar, anul acesta ultima medie de admitere. La profilul ştiinţe ale naturii, ultima medie a fost 9,38 şi s-a aflat pe locul 494. Pe lista cu rezultatele de anul acesta, pe acest loc se află media 9,55. La profilul filologie engleză, anul trecut, ultima medie a fost 9,12 şi s-a aflat pe locul 749 în lista cu repartizările la licee. Pe lista cu rezultatele de anul acesta, pe acest loc se află media 9,35. Estimăm că şi aici ultima medie va fi, aşadar, mai mare cu 23 de sutimi. La Colegiul „Racoviţă” vor fi tot cinci clase cu 140 de locuri, la fel ca anul trecut. Vor exista două clase de mate-info, două de ştiinţe ale naturii şi una de filologie engleză.
Citeşte şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. „Perlele” elevilor sunt „minciună”. Ce GAFĂ a comis un inspectorat
La „Eminescu”, clase mai puţine
Urmează Colegiul „Mihai Eminescu”, unde ultima medie la profilul mate-info a fost anul trecut 8,89 şi s-a aflat pe locul 1.017 în lista cu repartizarea computerizată. Deoarece anul trecut au fost trei clase la mate-info, iar anul acesta doar două, scădem 28 de locuri şi ajungem la numărul 989. Pe acest loc, pe lista cu rezultate de acum se află media 9,20, cu 31 de sutimi mai mult ca anul trecut, medie care foarte probabil va fi ultima la admişi. La profilul de ştiinţe, ultima medie a fost 9,08 şi s-a situat pe locul 797. Pe acest loc, anul acesta se află media 9,32, cu 24 de sutimi mai mare. La profilul uman, ultima medie a fost 8,84 şi s-a clasat pe locul 1.058. Deoarece anul trecut a fost o clasă în plus, scădem din nou 28 de locuri şi ajungem la numărul1.030. Pe acest loc se află media 9,15, cu 31 de sutimi mai mare ca ultima medie de anul trecut. La Colegiul „Eminescu” vor fi din toamnă doar şase clase, spre deosebire de opt, câte au fost anul trecut, cu 168 de locuri. Vor fi două clase mate-info, una de ştiinţe, una bilingv franceză, una bilingv engleză şi una de germană.
Cel de-al cincilea liceu de elită din Iaşi, Colegiul „Gr. Moisil”, va avea pentru noul an şcolar tot şase clase, ca şi anul trecut, toate de mate-info. La acest liceu, ultima medie de admitere a fost anul trecut 8,75 şi s-a aflat pe locul 1.153 pe lista cu repartizarea computerizată. Anul acesta, pe acest loc pe lista cu rezultate se află medie 9,05. Estimăm faptul că la acest liceu se va intra cu medii mult mai mari, ultima fiind cu 25 de sutimi mai mare faţă de anul trecut.
ADMITERE LICEU 2015: Rezultate foarte bune
În concluzie, elevii de clasa a VIII-a din judeţ au obţinut note mult mai bune ca cele de anul trecut la evaluarea naţională, înregistrând o rată de promovare de 86%, faţă de 76,46% cât a fost anul trecut. Avem astfel o rată de promovare de 92,18% la limba română şi 79,83% la matematică. În judeţ există 334 de note de 10 la matematică şi 52 de note de 10 la limba română.
„Rezultatele, ţinând cont de subiectele de anul acesta, sunt foarte bune. Sunt creşteri semnificative, subiectele au fost accesibile, formulate clar, fără doze de ambiguitate, cum s-au înregistrat în anii trecuţi. La limba română, subiectele au fost echilibrate, la matematică destul de uşoare, iar pe zona de mijloc nu se poate face diferenţa. Credem că anul acesta se va intra cu note mari la licee”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ Iaşi.
ADMITERE LICEU 2015: Când începe repartizarea
Acum urmează altă etapă în procesul de admitere la liceu, şi anume completarea opţiunilor în fişele de înscriere pentru repartizarea computerizată. Fişele se completează în perioada 3-7 iulie, şi tot atunci vor fi introduse în baza de date. Între 4 şi 8 iulie, părinţii trebuie să verifice fişele editate de calculator şi să corecteze greşelile. Termenul limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul judeţean de admitere precum şi a listei absolvenţilor care nu participă la repartizarea computerizată este 9 iulie, iar pe 10 iulie vor avea loc ultimele corecturi şi modificări.
Pe 14 iulie va avea loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal a listelor cu absolvenţii de anul acesta. Pe 15 iulie se vor afişa listele cu repartizările şi şcolile cu locurile neocupate. Tot atunci, fiecare şcoală va afişa la avizier lista cu elevii repartizaţi în acea unitate. Admiterea se va finaliza în perioada 16-24 iulie cu depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.