ADMITERE LICEU 2020. Care sunt criteriile de departajare, anunţ de la Edu.ro

ADMITERE LICEU 2020. Ca și în anii trecuți, și anul acesta, după publicarea rezultatelor finale, se va face repartizarea computerizată pentru admiterea în liceu, dar anumite criterii de departajere au fost îmbunătățite de Ministerul Educației.
Filip Stan
26 iun. 2020, 16:28
ADMITERE LICEU 2020. Care sunt criteriile de departajare, anunţ de la Edu.ro

ADMITERE LICEU 2020. Conform Ministerului Educației, la repartizările informaționalizate pot exista situații în care elevi iau aceeași medie generală de admitere. Astfel că este legitimă întrebarea acestora și a părinților, „care sunt criteriile de departajare în aceste cazuri?”. Conform oficialilor Ministerului există o companie care administrează softul de repartizare și acesta a realizat în 2017 un ghid explicativ. Ghidul este valabil și pentru sesiunea de Bacalaureat de anul acesta.

Conform unui scenariu în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
  • media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
  • nota obţinută la proba de limba şi literatura română la Evaluarea Naţională
  • nota obţinută la proba de matematică la Evaluarea Naţională
  • nota obţinută la proba de limbă maternă la Evaluarea Naţională, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale

Noutățile anunțate de Ministrul Educației

Conform Ministerului elevii trbuie să știe că mediile anilor trecuţi sunt orientative și că există posibilitatea ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică. Oficialii Ministerului Educației recomandă absolvenților de Bacalaureat pentru evitarea situațiilor neplăcute, să see că toate datele trecute pe fișa de înscriere sunt corecte. Pe site-ul ministerului a fost pus la dispoziție și ghidul complet pentru calculul mediei și a algortimului de repartizare computerizată pentru abolsvenții de anul acesta.

Admitere liceu 2020 GHIDUL COMPLET: Cum se calculează media şi cum completezi fişa de înscriere. Repartizarea computerizată şi calendarul admiterii

 

Probabil că în ultimele luni, părinţii şi copiii au purtat discuţii lungi despre liceul unde absolventul clasei a opta îşi va urma parcursul educaţional. Chiar dacă elevii au în minte un liceu anume sau încă sunt nehotărâţi, toate opţiunile selectate trebuie completate pe fişa de admitere. Altfel, aceştia riscă să rămână pe dinafară în urma repartizării computerizate.

Fişa de admitere la liceu. Cum se completează?

Primele spaţii trebuie completate cu opţiunile favorite, în ciuda oricăror nesiguranţe cu privire la media de admitere prea mare de anul trecut. Urmează opţiunile mai slab cotate în topul preferinţelor, dar unde ai fi totuşi dispus să mergi. Trebuie luate în calcul cât mai multe opţiuni, pentru a elimina orice risc de a nu fi repartizat deloc.

Analizează în prealabil mediile de admitere din anii trecuţi. Astfel, te vei putea orienta mai bine în funcţie de notele obţinute anul acesta. Totuşi, porneşte lista cu variantele unde poate nu te-ai încadra ca medie, dar îţi doreşti să ajungi. Nu se ştie niciodată cum fluctuează opţiunile celorlalţi elevi anul acesta. Şanse mai mici sau mai mari de a reuşi la liceul dorit există mereu.

Urmează validarea obligatorie a fişelor de înscriere, pentru a evita greşelile care ar putea să apară, trimiţând astfel elevul în cauză la un alt liceu decât şi-ar fi dorit. Pentru a evita astfel de situaţii există aşa-numita „fişă martor” (o copie a celei tipărite la centrul de introducere a datelor). Părinţii şi elevii pot controla astfel dacă există erori şi dacă ceea ce va „citi” computerul este oglinda exactă a opţiunilor alese. În caz contrar, dacă erorile sunt semnalate la timp se vor face corecturile necesare.

Opţiunile candidaţilor vor fi completate, în ordinea preferinţelor, pe fişa de înscriere. VEZI mai jos cum arată aceasta:

MODEL Fişă de înscriere în clasa a IX-a, învăţământul liceal de stat

MODEL Anexă la Fişa de înscriere –  probele de aptitudini / de verificare a cunoştintelor de limba modernă sau maternă

Repartizarea computerizată. Cum are loc şi care e algoritmul?

în cadrul procesului de repartizare computerizată, elevii sunt ordonaţi descrescător, de la cel cu media cea mai mare la cel cu media cea mai mică. Apoi, în această ordine, sunt parcurse toate opţiunile fiecărui elev. Cel cu cea mai mare medie are prioritate în ocuparea locurilor şi va fi repartizat în primul liceu bifat pe lista sa. Acest loc rămâne ocupat, iar un alt elev cu medie mai mică nu va mai putea avea acces la acesta. În continuare, elevii sunt repartizaţi la prima opţiune de pe listă unde mai există locuri disponibile, neocupate.

În cazul în care un elev nu mai are loc în niciunul de pe liceele de pe lista sa, acesta rămâne nerepartizat. Tocmai de aceea, se insistă asupra unei completări temeinice, cu un număr cât mai mare de opţiuni şi cu o marjă de eroare la finalul listei, adică licee cu o medie de admitere mai mică decât cea obţinută de elev.

Admitere la liceu 2020. Cum se calculează media de admitere?

Ministerul Educaţiei explică metoda de calcul a mediei de admitere la liceu. Informaţiile au fost publicate în Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 4948/2019.

Calculul mediei de admitere utilizate pentru admiterea în învăţământul liceal în anul şcolar 2020-2021

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel:

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă de dorințe'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană