ADMITERE MEDICINĂ 2022. Media de la BAC nu se mai ia în calcul!

Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a decis ca la admiterea din acest an să nu se mai țină cont de media obținută la Bacalaureat, anunță Agenția de presă Rador.
Filip Stan
11 iul. 2022, 09:21
ADMITERE MEDICINĂ 2022. Media de la BAC nu se mai ia în calcul!

ADMITERE MEDICINĂ 2022. Fără media de la Bacalaureat la admiterea la Medicină, în Iași, a decis Senatul Universităţii. În ultimii ani ponderea era oarecum nesemnificativă, de doar 10%, dar putea face diferenţa atunci când se trăgea linia între locurile bugetate şi cele nebugetate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al universității, Ivona Burduja, candidații vor susține doar un test grilă. „S-a eliminat această medie de la Bacalaureat din calculul mediei finale la concursul de admitere, pentru că în ultimii ani ponderea era oarecum nesemnificativă, de doar 10 % și s-a considerat astfel că testul grilă rămâne cea mai obiectivă și relevantă cale de verificare a cunoștințelor candidaților. Candidații au la dispoziție platforma universității pentru a-și depune online dosarul de candidatură. Platforma a fost deschisă începând cu 1 iunie vor putea să depună dosarele de candidatură până duminică 17 iulie urmând ca testul grilă să fie pe 24 iulie, o săptămână mai târziu”, susține Ivona Burduja.

ADMITERE MEDICINĂ 2022. Încep înscrierile, ce acte sunt necesare şi cât sunt taxele la UMF Carol Davila
În acest an sunt pregătite 820 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat și 533 „cu taxă”. Dosarele se depun doar în sistem „online”.

„820 de locuri fără taxă și 533 de locuri cu taxe în lei, la acestea adăugându-se 635 de locuri pe cont propriu valutar, cu taxă în valută, care au un examen de admitere separat pentru mediul internațional. Discutăm acum despre admiterea care va avea loc în data de 24 iulie. Cele mai multe locuri sunt la specializarea medicină, 325 fără taxă și 192 de locuri cu taxă, celelalte urmând gradual un trend descendent ca număr de locuri”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al universității.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a publicat tematica și bibliografia pentru admiterea care urmează să se desfășoare în anul 2023. Este important de știut că va fi schimbat manualul de biologie pentru examenul de admitere la proba de biologie la facultățile de medicină și medicină dentară, urmărindu-se astfel creșterea calității pregătirii viitorilor candidați.

Recent UMF Iași a făcut public numărul de locuri disponibile pentru licență, în anul universitar 2022-2023.  Astfel, viitorii absolvenți vor avea la dispoziție 820 de locuri fără taxă și 533 de locuri cu taxă în lei. UMF Iași va aloca absolvenților liceelor din mediul rural, în următorul an universitar, 53 de locuri fără taxă, urmând ca 8 locuri să fie puse la dispoziție absolvenților rromi.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, despre schimbarea tematica și bibliografia pentru admitere, în anul 2023: „Urmărește creșterea calității pregătirii viitorilor candidați”
A fost aprobată tematica și bibliografia concursului de admitere din anul 2023 la UMF Iași. Important de știut în ceea ce privește admiterea din 2023 este că va fi schimbat manualul de biologie. Astfel, manualul BARRON’S – Anatomie şi fiziologie umană pentru admitere la facultăţile de medicină, autori Barbara Krumhardt și I. Edward Alcamo, editura University Press Târgu Mureș, ediția 2022, va fi utilizat ca resursă bibliografică pentru examenul de admitere la proba de biologie la facultățile de medicină și medicină dentară.

„Această decizie aparține majorității universităților care alcătuiesc Alianța Universitară G6-UMF și urmărește creșterea calității pregătirii viitorilor candidați, punând accent pe capacitatea de sinteză și de integrare a informațiilor, precum și formarea unor repere unice de selecție la nivel național” a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

REZULTATE ADMITERE MEDICINĂ 2021 UMF IAŞI, s-a intrat cu 5.66!. Test grilă, şase candidaţi pe loc!

Tematica pentru concursul de admitere, în anul 2023, la toate specializările din cadrul UMF Iași, pentru candidații care au proba de Concurs Biologie,  va consta în studierea manualului Anatomie și fiziologie umană pentru admiterea la facultățile de medicină. Krumhardt B, Alcamo IE, Barron’s & Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, 2022. Din tematica de concurs vor face parte toate capitole, excepție făcând doar capitolul 2, Bazele chimice ale anatomiei şi fiziologiei, capitolul 4, Țesuturile, capitolul 5, Sistemul Tegumentar, capitolul 7, Sistemul osos paginile 139-153, capitolul 9, Sistemul muscular, și capitolul 21, Echilibrul hidro-electrolitic şi acido-bazic.

ADMITERE MEDICINĂ 2022. Tematica și bibliografia pentru admiterea la UMF Iași, în anul 2022, pentru probele de concurs Chimie organică, Fizică, Matematică și Biologie vegetală

Tematica pentru concursul de admitere, la toate specializările din cadrul UMF Iași, pentru candidații care au proba de concurs Chimie organică,  începând cu anul 2023, va consta în: Structura compușilor organici (Legături chimice în compuși organici, Tipuri de catene de atomi de carbon, Formula brută, Formula moleculară, Compoziție procentuală); Hidrocarburi alifatice saturate și nesaturate; Hidrocarburi aromatice; Compuși organici cu funcții simple; Compuși organici cu funcții mixte; Izomeria compușilor organici și Tipuri de concentrații: concentrația procentuală, molară. Calcul stoechiometric, puritate, randament.

În ceea ce privește bibliografia, studenții vor putea învăța din următoarele lucrări: Luminița Vlădescu, Corneliu Tărăbășanu-Mihăilă, Luminița Irinel Doicin. Chimie – manual pentru clasa a X-a, Grup Editorial Art, 2010; Elena Alexandrescu, Viorica Zaharia, Mariana Nedelcu. Chimie C1, clasa XI, Editura LVS Crepuscul, 2006; și Chimie Organică. Culegere de teste pentru admitere, Editura „Gr. T. Popa” U.M.F. Iași.

În ceea ce privește tematica pentru concursul de admitere, la toate specializările din cadrul UMF Iași, candidații care au proba de concurs la Fizică,  începând cu anul 2023, vor trebui să studieze Optica, din Manual de Fizică pentru clasa a IX-a (Autori: Constantin Mantea, Mihaela Garabet, Editura All, Aprobat de M.E.C. cu Ordinul 3886 din 25.05.2004), toate edițiile apărute până în prezent. În bibliografia de admitere este inclus Capitolul 1. Optica geometrică, pag 5-45.  Din acest  capitol se exclud: 1.1.2. Oglinzi sferice pag. 12-15;  și 1.4. c) Aparatul de fotografiat pag. 42-43.

În ceea ce privește Termodinamica, viitorii studenți se vor pregăti din Manual de Fizică pentru clasa a X-a (Autori: Seryl Talpalaru, Dorel Haralamb, Constantin Corega, Gabriel O. Negrea, Constantin Rus, Editura Polirom, Aprobat de M.E.C. cu Ordinul 3787 din 05.04.2005) toate edițiile apărute până în prezent. Din acest manual va fi studiat Capitolul 1. Elemente de termodinamică, pag. 5-88. Din capitol se exclud: grade de libertate, punct reprezentativ pag. 15; concluziile studiului experimental pag. 18; noțiuni recapitulative pag. 26-28; 1.4. Motoare termice pag. 48-57; 1.5. Principiul II al termodinamicii pag. 58-67; 1.6.1.1. Un model mecanic pentru interacțiuni moleculare la gaze pag. 68-69; 1.6.1.2. Izotermele Andrews pag. 69-71; 1.6.2. Vaporizarea și condensarea pag. 72-77; 1.6.3. Topirea și solidificarea pag. 78; 1.6.4. Sublimarea și desublimarea pag. 79; 1.6.5. Diagrame de echilibru pag. 79; 1.6.6. Starea triplă pag. 80-82.

Pentru Electricitate, absolvenții se vor pregăti din Manual de Fizică pentru clasa a X-a (Autori: Seryl Talpalaru, Dorel Haralamb, Constantin Corega, Gabriel O. Negrea, Constantin Rus, Editura Polirom, Aprobat de M.E.C. cu Ordinul 3787 din 05.04.2005) toate edițiile apărute până în prezent. Absolvenții vor învăța din Capitolul 2. Producerea și utilizarea curentului continuu, pag. 89-139. Din acest capitol se exclud: 2.3.4. Metoda legilor Kirchhoff pag. 110; 2.4.3. Transfigurarea triunghi – stea pag. 122-123; 2.4.4.1. Aparate de măsură pag. 124-125; 2.4.4.3. Adaptarea aparatelor de măsură pag. 128-129; 2.6.2. Efectul magnetic al curentului electric pag. 140-149; 2.6.3. Efectul chimic al curentului electric pag. 150-152.

Tematica și bibliografia pentru probele de matematică și biologie vegetală pentru admiterea la UMF Iași rămân neschimbate.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsorile vin din Ucraina și se extind în toată România. Ce ascunde acest fenomen ciudat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ajutor financiar de urgență pentru sute de familii și persoane din România! Cine primește banii conform Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)