Admitere Medicină 2024. Studenții care intră la buget vor rămâne pe locurile fără taxă până termină studiile, dacă sunt integraliști

Decizia se va aplica la UMFCD pentru studenții din anul I din anul universitar viitor, adică 2024-2025, pentru studenții din anii II-VI fiind valabilă în continuare modalitatea de reclasificare din prezent.
Filip Stan
03 iun. 2024, 13:55
Admitere Medicină 2024. Studenții care intră la buget vor rămâne pe locurile fără taxă până termină studiile, dacă sunt integraliști

Admitere Medicină 2024. Noua prevedere este menționată în documentul cu cifra de școlarizare pentru admiterea la studii de licență 2024, publicat de UMFCD, și ar urma „să îmbunătățească foarte mult relațiile dintre studenți”, marcate de competiție și stres, după cum spune prorectorul Valentina Uivaroși.

Decizia se va aplica pentru studenții din anul I din anul universitar viitor, adică 2024-2025, pentru studenții din anii II-VI fiind valabilă în continuare modalitatea de reclasificare din prezent.

Uivaroși a spus că schimbarea provine din posibilitatea lăsată de noua lege a învățământului superior 199/2023 ca universitățile să aprobe prin senatul universitar cum se poate modifica statutul de student cu taxă.

„Noi am hotărât că de regulă se menține statutul de student cu taxă pe toată perioada studiilor, dar în condițiile în care se vacantează locuri de la bugetul de stat prin retragere de la studii, prin transfer, prin repetenție, acele locuri vor fi ocupate de studenții de la taxă cu cele mai bune performanțe. Este tot un fel de reclasificare, dar doar pe locurile care se vacantează de la buget”.
Iată explicațiile prorectorului referitoare la cadrul legal al modificării:

„Această prevedere referitoare la învățământul superior cu taxă pe lângă locurile finanțate de stat a fost introdusă prin ordonanța de urgență (OUG) 133 din anul 2000. Conform acelei OUG, în fiecare an se făcea reclasificarea studenților pe locurile cu finanțare de la buget și pe locurile cu taxă.

ADMITEREA 2024 LA UNIVERSITATEA HYPERION DIN BUCUREȘTI

Admitere Medicină 2024. Această OUG a fost aprobată prin legea 441 în anul 2001, dar cu o modificare: se făcea reclasificarea studenților doar pentru locurile vacantate de la buget. Deci pentru locurile care se eliberau prin transfer, prin repetenție și așa mai departe.

Apoi, prin legea educației naționale 1/2011, prevederea referitoare la statutul studenților cu taxă era următoarea: statutul studenților cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul instituției de învățământ universitar. Noi în temeiul acestei prevederi a legii 1/2011 am continuat cu reclasificarea anuală a studenților, scrie edupedu.ro.

În prezent, pe legea învățământului superior 199/2023 avem următoarele modificări: nu mai apare această prevedere că statutul studenților cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul instituției de învățământ universitar, însă la articolul 148, alineatul 2, prevederea este următoarea:

Învățământul superior este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual de la Guvern și cu taxă în condițiile legii. Instituțiile de învățământ superior pot acorda din bugetul propriu granturi de școlarizare la toate nivelurile și ciclurile de învățământ.
Totodată, legea 199/2023, abrogă OUG 133 care făcea referire la reclasificare. La articolul 260, legea 199/2023, abrogă OUG 133 și legea de aprobare a OUG 133. Prin urmare, este la latitudinea senatului universitar cum se modifică statutul de student cu taxă.

Admitere Medicină 2024. Noi am hotărât că de regulă se menține statutul de student cu taxă pe toată perioada studiilor, dar în condițiile în care se vacantează locuri de la bugetul de stat prin retragere de la studii, prin transfer, prin repetenție, acele locuri vor fi ocupate de studenții de la taxă cu cele mai bune performanțe. Este tot un fel de reclasificare, dar doar pe locurile care se vacantează de la buget”, a declarat prorectorul UMFCD pentru Edupedu.ro.

„Pentru studenții de la taxă avem alte mecanisme de stimulare a performanței. Ei pot primi burse și din fondul universității, cazuri sociale, li se poate compensa taxa de studiu. Avem mecanisme pentru a susține studenții cu performanțe bune și studenții cu dificultăți materiale”, a adăugat Uivaroși.

„Nici statutul de buget nu este veșnic pentru că dacă studentul nu este integralist, condiție să promovezi dintr-un an în altul, va repeta anul și automat pierd locul de la buget. Trec prin repetenție la taxă”, a subliniat prorectorul UMFCD pentru învățământul universitar de licență și masterat.

Broșura pentru admitere la liceu 2024 s-a publicat. Lista cu numărul de locuri pentru fiecare specializare și mediile de admitere

Uivaroși a venit și cu câteva argumente prezentate conducerii UMFCD de către reprezentanții studenților: „Prin reprezentanții studenților ne-au fost transmise o serie de nemulțumiri ale studenților care au trecut prin procesul de reclasificare, legate de faptul că atmosfera între ei este foarte proastă: nu comunică, totul s-a transformat într-o competiție pentru note. Era un stres foarte mare, o presiune enormă.

Performanța nu va avea de suferit, iar studenții vor învăța pentru burse indiferent dacă sunt la taxă sau la buget (…) Ar îmbunătăți foarte mult relațiile dintre studenți. Ei au spus că fiecare vede în celălalt un competitor și nu este normal. Vrem să schimbăm centrul de greutate, să fie în competiție cu ei înșiși”.

Iar modificarea se aplică pentru studenții care intră în anul I în 2024. Pentru cei din anii II-VI, rămâne reclasificarea, a continuat Valentina Uivaroși.

Prorectorul a mai spus că această nouă regulă pentru studenți va ajuta și la urmărirea mai bună a mobilității studenților, mai ales că „potrivit noii metodologii de mobilitate academică apărută de o lună de zile suntem obligați să monitorizăm mobilitățile studenților doctoranzi”.

Admiterea, neschimbată în 2024: examen la biologie și chimie sau fizică
Uivaroși a mai spus că în acest an admiterea la medicină va consta în proba obligatorie la biologie și proba la alegere dintre chimie și fizică. Întrebată de posibilitatea de a introduce examen obligatoriu de fizică, prorectorul a spus: „A fost la un moment dat o discuție să fie o probă de chimie și de fizică, dar nu, au rămas două probe”.

Valentina Uivaroși a adăugat că o noutate în acest an este triplarea, de la 10, a numărului de locuri pentru studenții cu dizabilități.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Un bărbat a cumpărat o casă cu o ușă secretă. Ce a găsit în spatele său l-a speriat teribil
Capital.ro
Rusia a luat decizia astăzi, 3 Iulie. Au suspendat totul. Anunțul venit de la Kremlin
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Când intră banii în luna iulie
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Vreme uluitoare în România. Ninge în plină vară!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci persoane! Tahograful vehiculului care a produs tragedia a fost manipulat
Capital.ro
Maghiarii ne salvează. Moment ISTORIC. Ajutor nesperat din partea Ungariei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
România, la jumătatea mediei europene în privința polițelor de asigurare
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?