ADMITERE. Trei candidaţi pe un loc bugetat, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş

Un număr de 1.325 de candidaţi s-au înscris pe cele 440 de locuri bugetate scoase la concurs, în acest an, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, ceea ce înseamnă trei candidaţi pe un loc, în timp ce la Universitatea "Petru Maior" s-au înscris 905 candidaţi pe 459 de locuri.
Romania TV
23 iul. 2012, 13:06
ADMITERE. Trei candidaţi pe un loc bugetat, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş

Potrivit datelor postate pe site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, 1.325 de candidaţi s-au înscris în total pe cele 440 de locuri bugetate scoase la concurs în acest an, ceea ce înseamnă că sunt în medie trei candidaţi pe un loc bugetat.

Astfel, la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, unde sunt scoase la concurs 135 de locuri bugetare la linia română şi 135 la linia maghiară – la care se adaugă 80 de locuri cu taxă de şcolarizare, de 8.000 de lei anual – concurează 429 de candidaţi la linia română şi 231 la linia maghiară.

Tot în cadrul Facultăţii de Medicină sunt scoase la concurs zece locuri bugetate la Medicină Militară, existând 35 de candidaţi înscrişi, în timp ce la Asistenţă Medicală Generală sunt disponibile 15 locuri bugetate la română şi 15 bugetate la maghiară, precum şi 70 cu taxă de 4.000 de lei pe an, pentru care s-au înscris 81 de candidaţi la linia română şi 34 la maghiară.

La Nutriţie şi dietetică, precum şi la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare există câte 50 de locuri, în timp ce la Educaţie fizică şi sport sunt scoase la concurs 40 de locuri, toate în regim cu taxă, de 4.000 de lei pe an. Deşi se oferă numai locuri cu taxă, există concurenţă şi pentru acestea. Dacă la Nutriţie şi dietetică şi Educaţie fizică şi sport s-au înscris destul de puţin candidaţi – 29 şi respectiv 11, la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, pentru cele 50 de locuri concurează 88 de candidaţi.

Potrivit rectorului UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, la Medicină în limba engleză există 50 de locuri cu taxă de 5.000 de euro pe an, însă pentru acestea admiterea este programată în luna septembrie.

La Facultatea de Medicină Dentară, numărul locurilor bugetate este de 35 pentru linia română şi 35 pentru linia maghiară, la care se adaugă 60 de locuri cu taxă – 30 la Medicină dentară, unde taxa anuală este de 8.000 de lei pe an, şi 30 la Tehnică dentară, unde taxa este de 4.000 de lei anual. Pentru acestea concurează 127 de candidaţi la Medicină dentară în limba română şi 53 la Medicină dentară în limba maghiară, precum şi 88 la Tehnică dentară.

Tot câte 35 de locuri bugetare sunt şi pentru cele două linii ale Facultăţii de Farmacie, la care se adaugă 120 de locuri cu taxă – 80 la Farmacie, unde taxa este de 8.000 de lei pe an, şi 40 la Asistenţă de farmacie – taxa fiind de 4.000 de lei anual.

Pentru acestea vor da examen 62 de candidaţi la Farmacie în limba română şi 44 la Farmacie în limba maghiară, în timp ce pentru Asistenţă de farmacie există 13 concurenţi.

Admiterea se va face pe bază de probe scrise, în 25 şi 27 iulie. La programele de studii Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, proba scrisă, sub forma unui test grilă – din disciplinele biologie, chimie organică sau fizică – va avea o pondere de 90 la sută în media finală de admitere, în timp ce media de bacalaureat va avea o pondere de 10 la sută.

Pentru programele de studii Asistență medicală generală, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Nutriție şi dietetică, Tehnică dentară, Asistență de farmacie, concursul de admitere constă din probă scrisă sub forma unui test grilă cu 25 de întrebări care are o pondere de 50 la sută în media finală de admitere şi media de bacalaureat care va avea o pondere de 50 la sută în media finală de admitere.

Pentru programul de studiu Educație fizică şi sportivă media generală de admitere se calculează ca 90 la sută media probei de aptitudini sportive generale şi 10 la sută media examenului de bacalaureat.

Anul trecut, la UMF Târgu Mureş, la examenele scrise au existat peste o sută de note de 10, media de admitere fiind în rare cazuri sub 9.

La Universitatea „Petru Maior”, singura universitate de stat din municipiu unde admiterea se organizează pe bază de dosar, s-au făcut deja publice rezultatele, luni fiind aşteptate eventualele contestaţii.

Potrivit rectorului UPM Târgu Mureş, Călin Enăchescu, în total au fost 905 candidaţi, în condiţiile în care la cele 19 specializări oferite la cursurile de zi de la facultăţile de Inginerie, Ştiinţe şi Litere, Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative au fost scoase la concurs 459 de locuri bugetate din totalul de 1.230.

„Cea mai mare concurenţă am înregistrat-o la specializări precum Limba şi literatura română – limba şi literatura engleză, unde am avut 48 de candidaţi pe 25 de locuri bugetate, Relaţii internaţionale şi studii europene – 44 de candidaţi pe 10 locuri bugetate, Economia comerţului, turismului şi serviciilor – 95 de candidaţi pe 22 de locuri bugetate, Drept – 71 de candidaţi pe 22 de locuri bugetate, Ingineria sistemelor electroenergetice şi Tehnologia construcţiilor de maşini – câte 48 de candidaţi pe 35, respectiv 26 de locuri bugetate”, a spus Enăchescu.

Taxa de şcolarizare la UPM Târgu Mureş se ridică la 2.500 de lei în acest an.

La Universitatea de Arte din Târgu Mureş, unde admiterea a început luni, s-au înscris, potrivit prorectorului Balazs Andras, 30 de candidaţi la Facultatea de Arte în limba română şi 67 la Facultatea de Arte în limba maghiară, în condiţiile în care la prima se oferă 38 de locuri bugetate şi 22 cu taxă, iar la a doua s-au scos la concurs 46 de locuri bugetate şi 13 cu taxă.

Cea mai mare concurenţă se înregistrează la Actorie. La specializarea în limba română avem 10 candidaţi pentru cele şapte locuri bugetate şi cinci cu taxă, în timp ce la Actorie în limba maghiară s-au înscris 23 de candidaţi şi avem 11 locuri bugetate şi unul cu taxă. Totodată, avem, la facultatea în limba română, opt înscrişi la Coregrafie şi şapte la Pedagogie, iar la facultatea în limba maghiară – 13 înscrişi la Regie, 12 la Comunicare audiovizuală – multimedia şi nouă la Pedagogie muzicală, în condiţiile în care fiecare dintre acestea oferă câte şapte locuri bugetate”, a spus Balazs.

La UAT Târgu Mureş, taxele de şcolarizare sunt între 2.000 şi 3.000 de lei anual – ultima la specializările ţinând de Artele spectacolului, iar pentru eventualii studenţi străini, care nu provin din UE, Spaţiul Economic European sau Elveţia, între 420 şi 750 de euro pe lună.

Examenele au debutat luni şi vor avea loc până în 26 iulie inclusiv, existând probe de aptitudini, dar şi scrise.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de prințul William. O strategie câștigătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin