Începe admiterea la liceu. De astăzi pot fi completate fișele de înscriere. Anul acesta concurența este acerbă și se va intra cu medii foarte mari la liceele bune.
Ministerul Educației a publicat miercuri ierarhia la nivel județean/al Municipiului București a absolvenților clasei a VIII-a care participă la admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024.
Ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la evaluarea națională) și, pentru medii egale, prin aplicarea, în ordine, a criteriilor de departajare, respectiv:
– nota obținută la proba de limba și literatura română, în cadrul evaluării naționale
– nota obținută la proba de matematică, în cadrul evaluării naționale
– nota obținută la proba de limba și literatura maternă, dacă este cazul
– media de absolvire a claselor V–VIII.
În privința criteriului al treilea de departajare, Ministerul Educației a aprecizat că acesta se aplică doar candidaților care au optat pentru includerea, în calculul mediei de admitere, a notei obținute la limba și literatura maternă și care pot opta și pentru înscrierea în unități de învățământ cu predare în limba maternă.
În perioada 6-17 iulie, la școală, alături de părinți și de profesorii diriginți. Elevii trebuie să se informeze la școala pe care au absolvit-o despre programul pentru completarea opțiunilor.
Repartizarea pe locurile speciale pentru rromi și CES:
10-11 iulie 2023 – completarea opțiunilor
13 iulie 2023 – repartizarea candidaților și comunicarea rezultatelor
Atenție! Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi/CES și cei care au fost repartizați și solicită renunțarea la loc pot participa la repartizarea computerizată.
Cum se completează opțiunile în fișa de înscriere la liceu?
Codurile specifice fiecărei specializări (regăsite în Broșura de admitere a fiecărui județ/a municipiului București) se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii.
Trebuie completate cât mai multe opțiuni – calculatorul nu va trece la următorul candidat până ce nu verifică toate opțiunile tale și până ce nu vei fi repartizat la una din ele.
Prea puține opțiuni/coduri sau coduri introduse greșit pot duce la nerepartizarea elevului sau la repartizarea la o specializare nedorită.
După completarea fișei și introducerea opțiunilor în calculator, elevul va primi fișa completată, pentru verificare. Înainte de a o semna, trebuie să se asigure că totul este corect.
Fișă de înscriere în anul școlar 2023-2024