Sorin Cîmpeanu a vorbit despre modul în care ar putea fi reintrodusă admiterea la liceu pe bază de examen. Ministrul Educaţiei a explicat că autorităţile vor să adopte o strategie „mai personalizată, în funcţie de aspiraţiile fiecărui tânăr şi aspiraţiile fiecărei şcoli”.
„Dacă un Bacalaureat bazat pe competenţe va putea fi aplicat doar după ce elevii vor parcurge întreg ciclul liceal în acest sistem de educaţie bazată pe competenţe, concursul de admitere la liceu este o modalitate prin care mergem către o educaţie mai personalizată, în funcţie de aspiraţiile fiecărui tânăr şi aspiraţiile fiecărei şcoli.
Mergem de asemenea spre o descentralizare, fără a fi o obligativitate organizarea acestui examen nici pentru liceu, nici pentru candidat să se prezinte”, a afirmat ministrul Educaţiei, despre modul în care putea fi reaplicată admiterea la liceu pe bază de examen.
Sorin Cîmpeanu a afirmat că „această idee de a da concurs de admitere la liceu sau examen de evaluare naţională evită participarea la două examene, pentru aceşti tineri de vârstă de 14 ani”.
„Ar putea să fie o variantă. Ea va fi discutată însă. Proiectul România educată este un proiect de viziune. Nu este nicio strategie, nici o lege, dar în momentul în care pe baza acestui proiect de viziune care va face obiectul unui memorandum în Guvern. Guvernul va adopta cât mai devreme va adopta acest proiect „România educată”.
Se va trece la construcţia unei noi legi (a educaţiei), iar în această lege, în măsura în care va fi prevăzut acel concurs la liceu, aşa cum reclamă liceele care au o concurenţă foarte mare, ea ar putea fi aplicată din toamna anului 2022″, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.
Citeşte şi: Evaluări anuale pentru elevii din clasele primare. Ce spun profesorii
„Liceele de top şi-ar putea face singure subiectele de examen pentru a avea o selecţie particularizată la strategia de dezvoltare a acelui liceu la care să adere tinerii. Sistemul nu este doar în România”, a explicat ministrul Educaţiei.
De altfel, Sorin Cîmpeanu a subliniat faptul că deocamdată este vorba despre „ipoteze de lucru”.
„Calendarul de implementare va fi următorul. În următoarele două săptămâni îmi place să cred că vom adopta acest memorandum în Guvern, că partidele din coaliţie îşi vor însuşi ideile, îşi vor asuma ideile din România educată, moment în care pe parcursul verii vom trece la elaborarea unui proiect de lege bazat pe toate aceste idei din proiectul de viziune „România educată”.
Mai apoi, el va fi în dezbatere publică şi dezbatere parlamentară şi s-ar putea avea la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor o lege adoptată, având la dispoziţie timp pentru elevi şi părinţi pentru a se pregăti pentru noile schimbări şi, pe de altă parte, pentru a putea avea toată legislaţia subsecventă care nu este puţină”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Întrebat dacă reintroducerea examenului de admitere la liceu ar putea da naştere la corupţie şi la dificultăţi în a exista egalitate de şanse, Sorin Cîmpeanu a recunoscut că trebuie să existe criterii de departajare şi că nu poarte garanta că acest mod de examinare este „totdeauna cel mai obiectiv”.
„În momentul în care la trecerea din clasa a patra în clasa a cincea sunt înregitrate 10-11 opţiuni pentru fiecare loc sau sunt două clase şi sunt opţiuni pentru 20 de clase. Îţi trebuie o modalitate de departajare, de triaj, pentru că cererile sunt mult mai multe, tocmai la acele şcoli care sunt foarte căutate. Această modalitate de triaj este obligatorie dacă ai două clase şi opţiuni pentru 20 de clase, e evident că trebui să îi departajezi.
Modul în care se organizează la nivelul şcolii acest concurs îmi place să cred, dar nu pot garanta că este totdeauna cel mai obiectiv.
Va trebui o atenţie maximă pentru ca acest concursuri de admitere, în aceeaşi zi, în aceeaşi oră în toate liceele care doresc să organizeze concurs de admitere. Ăsta e un lucru clar! Dacă va fi concurs de admitere, va fi în toate liceele care vor dori concurs de admitere în aceeaşi zi, la aceeaşi oră”, a spus Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, ministrul Educaţiei ar vrea ca liceele să nu scoată la concurs toate locurile disponibile.
„Soluţia ar fi ca liceele care doresc organizarea unui concurs de admitere să nu scoată la concurs propriu 100% din locurile pentru clasa a IX-a, ci să scoată 75%, dau un exemplu. Restul de 25% urmând să rămână pentru repartiţia computerizată, în aşa fel încât să aibă acces şi copiii care participă la Evaluarea Naţională la aceste licee.
A fost o variantă de a da examenul de admitere înainte de Evaluarea Naţională. Apoi, este principiul pe care funcţionează foarte multe universităţi occidentale. Dau o preadmitere, urmând ca în condiţiile în care cei care au luat această preadmitere şi obţin diploma de bacalaureat, devin automat studenţi. La fel am fi putut aplica aici acest principiu.
Dau un concurs la liceu înainte de Evaluarea Naţională, apoi dau Evaluarea Naţională. Şi nu contează cu cât promovează Evaluarea Naţională, ci doar să aibă acest examen susţinut. Dar asta ar însemna să supunem elevii de 14 ani la două examene.
Are dezavantaje. Nu cred că ne dorim acest lucru”, a conchis ministrul Educaţiei.