Admiterea la liceu pe bază de examen ar putea fi introdusă din 2022. Ministrul Educaţiei: „Nu pot garanta că este totdeauna cel mai obiectiv”

Ministrul Educaţiei a declarat că reintroducerea examenelor de admitere ar putea fi o variantă prin care liceele şi colegiile de top ar putea să-şi facă o "selecţie particularizată". Sorin Cîmpeanu a dat de înţeles că acest sistem "nu este doar în România", însă a recunoscut că nu poate garanta că este "cel mai obiectiv".
Razvan Mihalascu
09 iul. 2021, 18:59
Admiterea la liceu pe bază de examen ar putea fi introdusă din 2022. Ministrul Educaţiei:

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre modul în care ar putea fi reintrodusă admiterea la liceu pe bază de examen. Ministrul Educaţiei a explicat că autorităţile vor să adopte o strategie „mai personalizată, în funcţie de aspiraţiile fiecărui tânăr şi aspiraţiile fiecărei şcoli”.

„Dacă un Bacalaureat bazat pe competenţe va putea fi aplicat doar după ce elevii vor parcurge întreg ciclul liceal în acest sistem de educaţie bazată pe competenţe, concursul de admitere la liceu este o modalitate prin care mergem către o educaţie mai personalizată, în funcţie de aspiraţiile fiecărui tânăr şi aspiraţiile fiecărei şcoli.

Mergem de asemenea spre o descentralizare, fără a fi o obligativitate organizarea acestui examen nici pentru liceu, nici pentru candidat să se prezinte”, a afirmat ministrul Educaţiei, despre modul în care putea fi reaplicată admiterea la liceu pe bază de examen.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că „această idee de a da concurs de admitere la liceu sau examen de evaluare naţională evită participarea la două examene, pentru aceşti tineri de vârstă de 14 ani”.

„Ar putea să fie o variantă. Ea va fi discutată însă. Proiectul România educată este un proiect de viziune. Nu este nicio strategie, nici o lege, dar în momentul în care pe baza acestui proiect de viziune care va face obiectul unui memorandum în Guvern. Guvernul va adopta cât mai devreme va adopta acest proiect „România educată”.

Se va trece la construcţia unei noi legi (a educaţiei), iar în această lege, în măsura în care va fi prevăzut acel concurs la liceu, aşa cum reclamă liceele care au o concurenţă foarte mare, ea ar putea fi aplicată din toamna anului 2022″, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Citeşte şi: Evaluări anuale pentru elevii din clasele primare. Ce spun profesorii

Sorin Cîmpeanu, despre admiterea la liceu pe bază de examen. „Concursurile de admitere ar trebui să fie în aceeaşi zi, în aceeaşi oră, în toate liceele”

„Liceele de top şi-ar putea face singure subiectele de examen pentru a avea o selecţie particularizată la strategia de dezvoltare a acelui liceu la care să adere tinerii. Sistemul nu este doar în România”, a explicat ministrul Educaţiei.

De altfel, Sorin Cîmpeanu a subliniat faptul că deocamdată este vorba despre „ipoteze de lucru”.

„Calendarul de implementare va fi următorul. În următoarele două săptămâni îmi place să cred că vom adopta acest memorandum în Guvern, că partidele din coaliţie îşi vor însuşi ideile, îşi vor asuma ideile din România educată, moment în care pe parcursul verii vom trece la elaborarea unui proiect de lege bazat pe toate aceste idei din proiectul de viziune „România educată”.

Mai apoi, el va fi în dezbatere publică şi dezbatere parlamentară şi s-ar putea avea la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor o lege adoptată, având la dispoziţie timp pentru elevi şi părinţi pentru a se pregăti pentru noile schimbări şi, pe de altă parte, pentru a putea avea toată legislaţia subsecventă care nu este puţină”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă reintroducerea examenului de admitere la liceu ar putea da naştere la corupţie şi la dificultăţi în a exista egalitate de şanse, Sorin Cîmpeanu a recunoscut că trebuie să existe criterii de departajare şi că nu poarte garanta că acest mod de examinare este „totdeauna cel mai obiectiv”.

„În momentul în care la trecerea din clasa a patra în clasa a cincea sunt înregitrate 10-11 opţiuni pentru fiecare loc sau sunt două clase şi sunt opţiuni pentru 20 de clase. Îţi trebuie o modalitate de departajare, de triaj, pentru că cererile sunt mult mai multe, tocmai la acele şcoli care sunt foarte căutate. Această modalitate de triaj este obligatorie dacă ai două clase şi opţiuni pentru 20 de clase, e evident că trebui să îi departajezi.

Modul în care se organizează la nivelul şcolii acest concurs îmi place să cred, dar nu pot garanta că este totdeauna cel mai obiectiv.

Va trebui o atenţie maximă pentru ca acest concursuri de admitere, în aceeaşi zi, în aceeaşi oră în toate liceele care doresc să organizeze concurs de admitere. Ăsta e un lucru clar! Dacă va fi concurs de admitere, va fi în toate liceele care vor dori concurs de admitere în aceeaşi zi, la aceeaşi oră”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Examen de admitere la liceu, înainte de Evaluare Naţională. „Este principiul pe care funcţionează foarte multe universităţi occidentale”

De asemenea, ministrul Educaţiei ar vrea ca liceele să nu scoată la concurs toate locurile disponibile.

„Soluţia ar fi ca liceele care doresc organizarea unui concurs de admitere să nu scoată la concurs propriu 100% din locurile pentru clasa a IX-a, ci să scoată 75%, dau un exemplu. Restul de 25% urmând să rămână pentru repartiţia computerizată, în aşa fel încât să aibă acces şi copiii care participă la Evaluarea Naţională la aceste licee.

A fost o variantă de a da examenul de admitere înainte de Evaluarea Naţională. Apoi, este principiul pe care funcţionează foarte multe universităţi occidentale. Dau o preadmitere, urmând ca în condiţiile în care cei care au luat această preadmitere şi obţin diploma de bacalaureat, devin automat studenţi. La fel am fi putut aplica aici acest principiu.

Dau un concurs la liceu înainte de Evaluarea Naţională, apoi dau Evaluarea Naţională. Şi nu contează cu cât promovează Evaluarea Naţională, ci doar să aibă acest examen susţinut. Dar asta ar însemna să supunem elevii de 14 ani la două examene.

Are dezavantaje. Nu cred că ne dorim acest lucru”, a conchis ministrul Educaţiei.

Citeşte şi: Rezultate BAC 2021. Peste 40 de licee au rată de promovare ZERO. Cîmpeanu: Vom trimite Corpul de control al ministrului în fiecare dintre aceste şcoli

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în fața României. Mărturisirea care răstoarnă totul: Nu ne interesează așa ceva...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Românii beneficiază de prețuri mai mici la cumpărături în Bulgaria după aderarea la Schengen
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București