„Practic, va fi aşa cum am făcut până acum la toate programele noastre de studii, pentru noi nefiind o noutate schimbarea legislaţiei privind admiterea. (…) Sunt diferite probele, dar la toate facultăţile vorbim despre examen scris. La unele facultăţi, acesta va fi în forma clasică a subiectelor redactate şi extrase în ziua respectivă, iar la altele va fi examen de tip grilă”, a explicat rectorul SNSPA.
În privinţa admiterii la masterat, Pricopie a precizat că la SNSPA există 365 de masterate, iar fiecare dintre acestea are un program de admitere diferit, de la interviu şi o aplicaţie pe care o prezintă candidatul, la examenul scris.
În legătură cu examenul de licenţă, rectorul SNSPA a precizat că, până în anii trecuţi, o parte dintre facultăţi au avut examen care a constat în susţinerea lucrării de licenţă. „Din acest an, am introdus şi examenul scris. Unul dintre motivele pentru am menţinut tot timpul examenul de admitere a fost acela că, din analizele pe care le-am făcut, a reieşit că studenţii apreciază acest tip de admitere. Pentru ei, acest examen de admitere este o dovadă a calităţii”, a subliniat Remus Pricopie.
Rectorul SNSPA anticipează schimbări în privinţa cuantumului taxelor de şcolarizare, care ar putea să crească, însă nu se poate preciza deocamdată cu cât. „Mai întâi trebuie să avem cifra de şcolarizare de la Ministerul Educaţiei, însă, dacă aceasta va fi aşa cum a anunţat ministerul, atunci taxele de şcolarizare ar trebui să le aliniem la nivelul ministerului. Estimarea noastră este că taxele ar putea să crească, dar deocamdată nu avem date exacte”, a spus Pricopie.
Potrivit rectorului, SNSPA are un set de taxe stabilit prin decizia senatului, însă acestea vor modificate automat în cazul în care Ministerul Educaţiei va adopta o hotărâre în acest sens. „Este cam târziu, legea precizează că aceste lucruri trebuie anunţate cu şase luni înainte. Vom vedea şi astăzi (miercuri – n.r.) ce va anunţa ministrul”, a spus Pricopie, care participă, alături de ceilalţi rectori, la o reuniune cu ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.
Întrebat dacă îl avantajează finanţarea pe granturi, rectorul SNSPA a răspuns afirmativ. „Da, ne avantajează finanţarea pe bază de granturi, dar aceasta nu este un lucru nou. Acum, a ajuns să prindă rădăcini. Despre finanţarea pe bază de granturi s-a vorbit în 2007, când eram secretar de stat în minister şi am susţinut acest proiect. Finanţarea pe bază de granturi înseamnă că, dacă primeşti 100 de locuri astăzi, atunci vei fi finanţat cu suma pentru aceste locuri până la finalizarea programului de studiu de licenţă, respectiv trei ani”, a explicat rectorul.
Pricopie a mai spus că numărul de granturi pentru universităţi este o decizie a fiecărui guvern. „Înţeleg că domnul ministru a anunţat o scădere de granturi, respectiv a numărului de locuri în învăţământul superior. Este decizia actualului ministru şi a actualului guvern, vom vedea exact despre ce este vorba în momentul în care o să apară hotărârea de guvern cu cifra de şcolarizare”, a conchis rectorul.