ADN-ul ar putea fi „Arca lui Noe” a speciilor dispărute

Să fie posibil ca trupe de mamuţi să străbată din nou solul siberian? Nu ar fi un remake după Jurassic Park, ci o performanţă la îndemâna geneticienilor, dintre care unii cred că ar putea reînvia specii dispărute de decenii şi chiar de milenii, datorită ADN-ului lor.
Filip Stan
22 apr. 2013, 15:09
ADN-ul ar putea fi

Acum 60 de ani, pe 25 aprilie 1953, Francis Crick şi James Watson descriau prima oară într-un studiu structura ADN-ului (acidul dezoxiribonucleic), în formă de dublă elice, care cuprinde patrimoniul genetic al oricărei forme de viaţă, aminteşte AFP, citat de Agerpres.

Astăzi, unii experţi recurg la ADN pentru a clona specii dispărute din eşantioane vechi, păstrate în muzee. Luna trecută, cercetători participanţi la proiectul australian „Lazare”(Lazăr) au anunţat că au recuperat „nuclee moarte” din celulele unei ciudate specii de broască, considerată dispărută din 1983, pe care le-au injectat apoi în celule fără nucleu ale unei rude îndepărtate care trăieşte. Îngheţat de 40 de ani, materialul genetic al broaştei Rheobatrachus silus a revenit la viaţă, la fel ca Lazăr din Biblie. Unele celule de ouă astfel create au început să se înmulţească, formând un început de embrioni. Embrionii clonaţi au pierit în câteva zile, însă cercetătorii sunt siguri că pot realiza miracolul ‘reînvierii’ acestei broaşte. „La o broască, acest lucru ar putea dura unul sau doi ani. La un mamut, poate 20, 30 de ani sau mai puţin„, apreciază Hendrik Poinar, specialist în genetica evoluţiei şi ADN-ului vechi la Universitatea canadiană McMaster, intervievat de AFP.

Lista nu s-ar opri aici. Ea ar cuprinde şi tigrul tasmanian, marsupial carnivor dispărut în anii 1930, pasărea dodo, care nu a mai fost văzută de la sfârşitul secolului al XVII-lea. „Reînvierea” a înregistrat deja un succes: în 2009 a fost clonat un muflon de Pirinei pornind de la celule ale ultimului reprezentant al speciei, mort în 2000. Nu a fost însă un succes deplin, pentru că puiul, purtat de o capră domestică, a murit după circa zece minute din cauza unei malformaţii pulmonare.

În pofida dificultăţilor şi a limitelor clonării prin transferul nucleului unei celule adulte, biologii implicaţi în aceste proiecte rămân optimişti şi speră să intervină într-o bună zi direct la nivelul genomului, adică să introducă fragmente de ADN caracteristice unui animal dispărut în genomul unei specii foarte apropiate.

Readucerea la viaţă a dinozaurilor, dispăruţi acum circa 65 milioane de ani, nu va fi însă posibilă pentru că ADN-ul lor este prea degradat. Specialiştii speră să poată ajunge până acum 200.000 de ani în arborele evoluţiei, adică până la omul de Neanderthal…

Întrebarea care se pune însă este dacă acest lucru chiar trebuie făcut. Carrie Friese, sociolog la London School of Economics, se teme că fuga după performanţa ştiinţifică va ignora etica. ‘Cred că se are în vedere mai mult posibilitatea de a reuşi decât ce vom face cu vietatea care va rezulta’, spune ea. ‘Un animal este mai mult decât genomul său, nu totul este înscris în ADN; cum va putea fi învăţat să se hrănească, să vâneze, să zboare…? Pe scurt, cum va învăţa o pasăre dodo să fie o pasăre dodo?’, se întreabă ea.

În plus, unele specii de animale au dispărut odată cu mediul lor natural, aşa încât clonele lor nu vor avea unde să meargă şi vor ajunge inevitabil la grădina zoologică. Sau, mai rău, speciile reînviate ar putea deveni invazive, recolonizând anumite medii, în detrimentul altora, ameninţate, dar care supravieţuiesc încă.

‘Reînvierea speciilor este un exemplu al controlului crescând pe care îl avem asupra vietăţilor. Credem că acest lucru se va întâmpla. Cea mai interesantă şi importantă întrebare care se pune este ce va face omenirea când se va întâmpla’, spuneau recent Hank Greely şi colegul său, Jacob Sherkow într-un articol pe acest subiect.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)