Reprezentarea grafică a ADN-ului ne relevă o spirală lungă şi colorată, alcătuită din purine şi pirimidine, împerecheate şi frumos ordonate, în care roşul şi albastrul sunt culori primare, dar regăsim şi nuanţe de verde şi galben. A
mericanul James D. Watson şi britanicul Francis Crick au fost primii care au descifrat structura de dublă spirală a ADN-ului, în 1953, dar din punct de vedere al reprezentării sale grafice şi al coloritului părerea oamenilor de ştiinţă din ziua de astăzi nu sunt tocmai de acord cu reprezentarea îndeobşte cunoscută de aproape 60 de ani. Cercetătorii din ziua de azi susţin că de fapt coloritul acesta bogat, pe care noi îl credem a fi al ADN-ului, este de fapt rezultatul procesului de reflexie pe care atomii îl exercită asupra razelor X, cu care se studiază structura ADN-ului.
Astfel, a apărut o nouă imagine a ADN-ului, despre care oamenii de ştiinţă susţin că este mult mai aproape de realitate. Noua imagine este de-a dreptul uimitoare, total diferită de cea uzitată atâtea zeci de ani. Mult mai puţin colorată şi ordonată, aceasta prima imagine directă a ADN-ului, obţinută cu ajutorul unui microscop electronic.
Enzo di Farbrizio şi o echipă de cercetători de la Universitatea din Genova au reuşit să facă această fotografie istorică după ce au suspendat o structură de ADN între doi piloni de siliciu, iar apoi au expus zona la electroni. Prin micile fisuri create s-a putut obţine o imagine de o înaltă rezoluţie, dar tehnica s-ar putea dezvolta şi ar ajuta în mod considerabil medicina şi, în special, nanobiologia.