Un adolescent de 16 ani, Leonard Vasilică, ce provenea dintr-un centru de plasament, s-a sinucis prin spânzurare în timp ce se afla în asistență maternală la o familie. Tragicul incident a avut loc la data de 28 aprilie, însă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a acoperit acest caz extrem de grav.
Circumstanțele în care băiatul de 16 ani și-a găsit sfârșitul a ieșit la iveală datorită unui alt tânăr instituționalizat, ajuns activist pentru drepturile omului, care s-a interesat de povestea băiatului din Bacău.
Adolescentul de 16 ani se confrunta cu mai multe evenimente nefericite, unul dintre ele a fost schimbarea familiei care-i acorda asistență maternală din cauza faptului că persoana care-l luase inițial în plasament murise. Astfel băiatul a fost nevoit să se mute la o altă familie din Slănic Moldova care mai avea în grijă alți trei copii instituționalizați.
Din informațiile aflate de activistul care s-a ocupat de situația tânărului care s-a sinucis, reiese că băiatul era bătut și hărțuit de colegii de liceu. Ceea ce i-ar fi cauzat moartea băiatului ar fi fost fost despărțirea de o fată de care se îndrăgostise.
Prima tentativă de sinucidere a băiatului a fost când a luat mașina asistentului maternal și a vrut să provoace un accident, cu toate acestea nu a reușit decât să avarieze autovehicolul. Adolescentul s-a întors acasă, iar în momentul în care familia, care-l avea în grijă a observat experiența prin care băiatul tocmai trecuse, a încercat să alerteze Protecția Copilului Bacău. În acest timp, băiatul s-a refugiat la el în cameră și s-a spânzurat, după ce a lăsat în urmă trei scrisori de adio și un jurnal.
Potrivit informațiilor din partea celor care îl cunoșteau, adolescentul era foarte retras în ultima vreme. Poliția care a ajuns la fața locului a descoperit că în scrisorile de adio, băiatul își lua rămas de la fata de care era îndrăgostit, iar jurnalul cuprindea gândurile băiatului cu privire la o sinucidere plănuită.
Activistul care a făcut public acest caz pe rețelele de socializare vrea să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că astfel de tragedii pot fi preîntâmpinate dacă autoritățile implicate ar pune la dispoziția copiilor din centrele de plasament un personal specializat care sa fie apt sa consilieze minorii în ceea ce privește problemele emoționale.