Adopţia, simplificată în România: Copiii, adoptabili şi după 14 ani. 1500 de lei de la stat pentru noua familie

Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi se află un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei. Anul trecut, doar 1200 de copii au fost adoptaţi în toată ţara.
Ionela Marcu
20 sept. 2018, 09:16
Adopţia, simplificată  în România: Copiii, adoptabili şi după 14 ani. 1500 de lei de la stat pentru noua familie

Părinţii care adoptă un copil ar urma primească un stimulent financiar de la stat de cel puţin 600 de lei pe lună. Măsură este cuprinsă în proiectul de modificare a Legii Adopţiei, care va scurta şi procedurile, astfel încât cei mici, să ajungă mai repede la nouă familie. De exemplu, autorităţile nu vor mai căuta rudele de până la gradul al patrulea înainte să declare un copil adoptabil, aşa cum se întâmplă acum.

Pentru fiecare copil care are între 3 şi 6 ani, familia adoptivă va primi lunar, până la majoratul tânărului, câte 600 de lei, în vreme ce pentru copiii care au 7 ani, adoptatorii vor primi câte 900 de lei pe lună de la stat, se arată în proiectul de modificare a legii adopţiei, aflat acum la Consiliul Economic şi Social. Proiectul de lege mai prevede redeschiderea adopţiilor internaţionale, obligativitatea ca autorităţile să găsească rudele copilului de până la gradul III ca să poată deschide procesul adopţiei acestuia, în loc de gradul IV, cum e acum, şi le oferă copiilor care au împlinit 14 ani şansă să fie înfiaţi, în prezent imposibil. Mai mult, pentru fiecare copil adoptat, familia adoptivă primeşte 1.500 de lei pe an de la stat, pentru a plăti serviciile de recuperare medicală sau psihologică, de care are nevoie copilul, în urma recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social, scrie economica.net. 

Proiectul de modificare a legii adopţiei, în scopul creşterii numărului de copii adoptaţi, prin implementarea următoarele măsuri:

  • obligativitatea autorităţilor să găsească rudele copilului de până la gradul III ca să poată deschide procesul adopţiei acestuia, în loc de gradul IV, cum e acum;
  • copii rămân adoptabili şi după ce împlinesc 14 ani, în prezent imposibil;
  • o propunere controversată care vizează redeschiderea adopţiilor internaţionale. 

Iată, concret, cele mai importante prevederi ale proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273 din 2004 privind procedura adopţiei:

În situaţia copiilor care au împlinit 14 ani, planul individualizat de protecţie poate avea ca finalitate adopţia dacă există solicitări de adopţie din partea unor familii, persoane atestate. În situaţia fraţilor care pot fi separaţi, dacă unul dintre ei a împlinit 14 ani, planul individualizat de protecţie poate avea ca finalitate adopţia numai dacă există solicitări de adopţie de acestora împreună din partea unor familii, persoane atestateAceste persoane trebuie să facă parte din familia extinsă a copiilor sau trebuie să fi dezvoltat şi menţinut relaţii personale cu aceştia.

Adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază de o indemnizaţie lunară, raportată la indicatorul social de referinţă (500 de lei în anul 2018), în cuantum de 1,2 ISR (prin urmare, o indemnizaţie în valoare de 600 de lei în prezent), pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei, se află în una dintre următoarele situaţii:

  • are vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani;
  • e încadrat în grad de handicap uşor sau mediu;
  • face parte dintr-un grup de doi fraţi adoptabili împreună.

Cuantumul indemnizaţiei se majorează cu 50% pentru cazul în care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei, copilul se afla în una dintre situaţiile:

 
  • are împlinită vârsta de şapte ani;
  • e încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA;
  • face parte dintr-un grup de cel puţin trei fraţi adoptabili împreună.

În situaţia în care copilul adoptat întruneşte două dintre condiţiile menţionate mai sus, cuantumul indemnizaţiei se majorează cu 25%.

Dacă minorul adoptat întruneşte toate cele trei condiţii menţionate mai sus, cuantumul indemnizaţiei se majorează cu 50%.

Sprijinul financiar se acordă până la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu de către copilul adoptat şi numai dacă nu a intervenit desfacerea sau declararea nulităţii adopţiei. La cererea adoptatorului, exprimată după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu de către copilului, dacă acesta îşi continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învăţământ de zi, sprijinul financiar poate fi acordat pe toată durata continuării studiilor, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai mulţi copii beneficiază, pentru fiecare copil adoptat, de o sumă fixă în cuantum de 1.500 de lei pe an, destinată asigurării unor servicii de recuperare medicală, psihologică sau de altă natură, a căror nevoie a fost stabilită ca urmare a recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social. Această sumă se acordă pe durata etapei de monitorizare postadopţie, în baza cererii adoptatorului sau familiei adoptatoare, formulate anterior rămânerii definitive a sentinţei judecătoreşti de încuviinţare a adopţiei, şi numai dacă nu a intervenit desfacerea sau declararea nulităţii adopţiei.

  • În situaţiile în care cuantumul sumei necesare pentru acoperirea integrală a serviciilor de recuperare recomandate depăşeşte cuantumul decontat prin lege, diferenţa poate fi suportată de către angajatorii adoptatorului, persoane juridice de drept public sau privat. Cheltuielile efectuate de către pesoanele juridice de drept privat se deduc din impozitul pe venit, aferent anului în care aceste cheltuieli au fost efectuate.

Acordarea unei sume de 200 de lei pe zi, de persoană, destinată acoperirii cheltuielilor de cazare şi transport realizate de adoptator sau familia adoptatoare pentru a participa la procedura potrivirii cu un copil care are domiciliul în alt judeţ decât cel al adoptatorului.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Municipiul din România care a devenit tot mai atractiv pentru familiști. Localnicii au numai cuvinte de laudă: “Avem acces la orice, e frumos, curat, oamenii sunt drăguți”
Capital.ro
A murit un nume imens. A fost un monstru sacru. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Căsătoriile nu vor mai fi la fel. Schimbările care intră în vigoare în 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)