Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului face referire la mutarea Fecioarei Maria cu trupul și sufletul în Împărăția Cerurilor, alături de Fiul său, Iisus Hristos.
Potrivit tradiției, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înălțarea la cer a Fiului său, iar după ce a fost înștiințată de arhangheli că va merge la viața veșnică, Fecioara Maria le-a spus apropiaţilor să nu se întristeze din pricina plecării sale, ci să se bucure pentru că ea îşi va întâlni Fiul.
Citeşte şi MESAJE DE SFANTA MARIA 2020. Cele mai frumoase urări şi flicitări de Sfânta Maria
Adormirea Maicii Domnului este privită ca mutarea la viața veșnică, din acest motiv sărbătoarea nu este una a tristeții, ci a bucuriei.
Se spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul, aşa că dacă ai probleme grave, nu ezita să spui o rugăciune către ea.
Așa cum aproape orice sărbătoare ortodoxă aduce cu ea tradiții și obiceiuri, așa și sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare are tradiții și obiceiuri specifice.
De sărbătoarea Sfintei Maria Mare nu se muncește, nu se coase și nici nu se spală haine, potrivit traditii-superstitii.ro. Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
Un alt obicei specific acestei zile de sărbătoare se referă la împărțirea de struguri și prune din noua recoltă, dar și alte bucate pentru sufletul morților. Dimineața se merge la biserică și se sfințesc toate cele ce urmează să fie împărțite.
Fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi ferite de boli şi de necazuri.
Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.
Cine se roagă, ținând post negru, la Sfânta Fecioară, scapă de necazuri grele, de boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire.
Cele mai multe dintre superstițiile zilei de Sfânta Maria Mare fac referire la vremea ce va urma, dar și la bunăstarea casei și a familiei.
Se spune că dacă înfloresc trandafirii pe la Sfânta Maria, toamna va fi una lungă și blândă.
În unele sate din România nu se aprinde focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cei care încalcă această superstiție riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.
Tot de la Sfânta Maria Mare este interzis scăldatul în apele râurilor, fiind spurcate de cerbi, dar și dormitul pe prispa casei.
De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate care doresc să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zile un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare şi linişte, pace şi armonie în relaţiile celor care şi-au găsit deja jumătatea.
De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.
Ziua de Sfânta Maria Mare este și Ziua Marinei, Sfânta Fecioară Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
Se obișnuiește ca în această zi, în principalele porturi maritime și fluviale, să aibă loc ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane la monumente reprezentative, exerciții demonstrative, jocuri marinărești, spectacole artistice, focuri de artificii.
Aproape 2,2 milioane de români poartă numele de Maria sau derivate ale acestuia. Pentru toți aceștia este prilej de sărbătorire a onomasticii și de cinstire al numelui pe care îl poartă.
Pornind de la faptul că este vorba de Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se presupune că este păcat dacă spui “la mulți ani” celor care poartă numele de Maria. Prin urmare, ziua onomastică ar putea fi sărbătorită doar pe data de 8 septembrie, de ziua nașterii Fecioarei Maria.
Totuși, Biserica nu consideră greșit să spui “La multi ani” cu ocazia acestei sărbători, Sfânta Maria Mare fiind considerată o sărbătoare a bucuriei, mai spune sursa citată.
Împărăteasa mea preabună şi nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea străinilor şi ajutătoarea săracilor, bucuria celor mâhniţi, acoperitoarea necăjiţilor, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul; ajută-mă ca pe un neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin. Necazul meu îl ştii: dezleagă-l precum vrei, că nu am alt ajutor în afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă mângâietoare bună în afară de tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin.