Mâncărurile pe care credincioșii nu trebuie să le consume în această sfântă zi. Sfânta Tradiție spune că chiar cu trei zile înainte de moartea sa, Maica Domnului a fost înștiințată de Arhanghelul Gavriil că va trece la viața cea veșnică. Sfinții Apostoli care în momentul respectiv erau răspândiți prin lume pentru a propovădui cuvântul lui Dumnezeu au fost aduși în mod miraculos la patul său de moarte, unde i-au adus slavă și și-au luat rămas bun de la ea.
Citește și Rugăciunea şi acatistul pentru ajutor la examene. Pot fi rostite şi de copii, şi de părinţi
După ce și-a dat duhul în mâinile Domnului, cinstitul său trup a fost dus la mormânt de către Sfinții Apostoli, însă după trei zile a fost ridicat la cer în slavă.
Biserica și credincioșii o consideră pe Maica Domnului mijlocitoare și ocrotitoare a tuturor celor care o cheamă în rugăciune și care îi urmează exemplul de viață. Ea este numită „Nădejdea celor fără de nădejde, ajutorul celor neputincioși, ocrotitoarea celor asupriți, apărarea celor prigoniți”.
Potrivit Sfintei Tradiții, ziua de 15 august nu este zi de post, însă masa trebuie să fie cumpătată. În această zi se spune că nu este bine să consumi mâncarea gătită.
Pe de altă parte, în credința populară, se spune că persoanele care consumă mâncare gătită riscă să se îmbolnăvească. De asemenea, se spune că nu este bine să consumi carne sau alte alimente grele pentru stomac. Se recomandă să consumi fructe proaspete sau uscate, legume crude sau fierte, brânză sau ouă.
Mai mult, un alt aliment interzis în ziua de 15 august este usturoiul, deoarece se consideră că are puteri magice și că poate alunga spiritele rele sau bolile.
Un alt aliment interzis în ziua de 15 august este vinul roșu și asta pentru că se crede că simbolizează sângele lui Hristos și că nu trebuie băut decât la Sfânta Împărtășanie. Se spune că vinul roșu poate provoca beție sau certuri și că nu se cuvine să bei vin roșu în ziua în care Maica Domnului s-a mutat la cer. Se recomandă să bei apă sau suc natural de fructe.