Cum Sfânta Maria este ocrotitoarea marinarilor, 15 august a fost aleasa si Ziua Marinei Romane. Numita si Sfanta Maria Mare, aceasta sarbatoare este urmata pe 8 septembrie de Sfanta Maria Mica (Nasterea Maicii Domnului), in mediul rural considerandu-se ca cele doua sarbatori marcheaza sfarsitul verii, respectiv inceputul toamnei.
Despre ADORMIREA MAICII DOMNULUI nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in Traditia Bisericii. Potrivit acestei Traditii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.
Citeşte şi SFÂNTA MARIA: Variante ale numelui Maria. Află cui trebuie să îi spui „La mulţi ani!”
Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. A cerut sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia, dar intrand in mormant, l-a aflat gol. Acest mormant a fost identificat in Ierusalim, cu toate ca sunt persoane care afirma ca Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut multi ani dupa Inaltarea Domnului, scrie crestinortodox.ro.
In icoana ADORMIRII MAICII DOMNULUI, Fecioara Maria este reprezentata stand intinsa pe pat, in mijlocul Apostolilor, in vreme ce Hristos primeste in brate sufletul Maicii Sale, simbolizat printr-o figura mica de copil imbracat in alb. Deasupra acestei scene, Maica Domnului este asezata pe tron intr-o mandorla pe care ingerii o poarta spre ceruri, reprezentare care vine sa intareasca si mai mult Inaltarea sa la ceruri.