Adrian Câciu, despre deficit: După aceste şocuri de 3 ani de zile de când suntem la guvernare, puterea de cumpărare a fost menţinută la un nivel rezonabil

Comisia Europeană estimează, pentru anul 2024, că 12 țări vor depăși criteriul deficit bugetar 3% din PIB, iar România se află printre puținele țări al căror deficit este realizat pe investiții, a afirmat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
Filip Stan
16 oct. 2024, 16:31
Adrian Câciu, despre deficit: După aceste şocuri de 3 ani de zile de când suntem la guvernare, puterea de cumpărare a fost menţinută la un nivel rezonabil

Ministrul Investiţiilor, Adrian Câciu, a declarat miercuri, despre deficit, că ceea ce trebuie să transmită Guvernul mai des este că nu vor avea nicio problemă oamenii, el precizând că, după aceste şocuri de 3 ani de zile de când sunt la guvernare, puterea de cumpărare a fost menţinută la un nivel rezonabil.

”Nu cred că pensionarii erau îngrijoraţi de datoria publică şi de deficit, nu cred că în general populaţia României… Am văzut şi eu toate studiile sociologice, oamenii sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor, de inflaţie, deci nu sunt îngrijoraţi dacă ţara are deficit sau datorie”, a spus Câciu.

Marcel Ciolacu își asumă măsuri pentru obținerea banilor din PNRR și îi răspunde lui Nicolae Ciucă. Liberalul l-a criticat pentru că n-ar fi finalizat 6 jaloane esențiale

El a precizat: ”Ceea ce trebuie să transmitem mai des este că nu vor avea nicio problemă oamenii. În România nu vor avea nicio problemă şi o dovadă a faptului că nu au nicio problemă este că după aceste şocuri de trei ani de zile de când suntem la guvernare, eu cred că puterea de cumpărare a fost menţinută la un nivel rezonabil, raportat la şocuri, o inflaţie cumulată de 35-39%. Nu vă supăraţi. A fost un şoc pentru multe generaţii care nu l-au prins”.

Ministrul a mai spus că majoritatea companiilor din România, 90% din companiile din România, n-au prins dobândă de două cifre.

Citește și : Nicolae Ciucă, replică dură pentru Marcel Ciolacu: „Începe să fie inflație de cuvântul ‘asumare’”

”Sunt companii tinerii care au o vechime mai sub 10 ani sau sub 15 ani. În 92-96, aveam dobândi de trei cifre. Generaţiile din 92-96 mature sau în adolescenţă, că eram la facultate, prima mea firmă însemna să plătesc o dobândă de 130% la un credit. Vă daţi seama? Nu mai zic de taxe şi impozite şi o inflaţie care era cu trei cifre. Şi a fost un şoc foarte mare şi totuşi, cu toate acestea, guvernul a reuşit să ţină lucrurile într-un echilibru. Acest echilibru se va păstra şi în perioada următoare”, a mai declarat Adrian Câciu.

Comisia Europeană estimează, pentru anul 2024, că 12 țări vor depăși criteriul deficit bugetar 3% din PIB, iar România se află printre puținele țări al căror deficit este realizat pe investiții, a afirmat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, într-o postare publicată pe propria pagină de Facebook, relatează Agerpres. „O poză face cât o mie de cuvinte! Iar câteodată prezintă adevăruri care demantelează o întreagă propagandă menită să distorsioneze și să inducă panică printre cei nepregătiți. Astăzi, despre deficitele statelor membre UE în ultimii 30 de ani: (baza de date AMECO, Comisia Europeană). În ultimii 30 de ani, nu există vreo țară membră UE care să nu fi depășit criteriul 3% deficit bugetar din PIB în cel puțin 2 ani. Toate țările membre UE au avut perioade de dezvoltare accelerată pe baza investițiilor (puternic stimul din fonduri europene, mai ales pentru infrastructura) în care deficitul a depășit cu mult 3% din PIB. Majoritatea perioadelor de convergență puternică sunt asociate cu deficite bugetare mari, centrate pe un big push investițional. Este ceea ce face și România în 2023 – 2027”, a scris Adrian Câciu.

Potrivit acestuia, Franța și Grecia au avut deficit mai mare de 3% din PIB în 23 de ani din ultimii 30 de ani. Ungaria, Polonia și Portugalia au depășit în 22 de ani din ultimii 30, Spania, Slovacia și Malta au depășit în 19 ani, Italia a depășit în 18 ani, România în 17 ani, iar Cehia și Croația în 16 ani.

„UE ca întreg a depășit criteriul deficit bugetar mai mare de 3% din PIB în 14 ani din ultimii 30 de ani iar Zona Euro (creată la 1 ianuarie 1999) a depășit în 11 ani de la înființare până în prezent. Germania a depășit criteriul deficitului bugetar de 11 ori în ultimii 30 de ani, Austria de 9 ori, Olanda de 7 ori. Cel mai bine stau Luxemburg, care a depășit o singură dată criteriul în ultimii 30 de ani, și țările nordice care au depășit criteriul deficit bugetar astfel: Finlanda de 4 ori în ultimii 30 de ani, iar Danemarca și Suedia de câte 2 ori fiecare. Pentru anul 2024, CE estimează că 12 țări vor depăși criteriul deficit bugetar 3% din PIB. România se află printre puținele țări al căror deficit este realizat pe investiții. Singura cale spre dezvoltare este push-ul investițional. La acest moment, valoarea investițiilor publice pe acest an este de circa 4,5% din PIB. Cum se «repară» deficitul conjunctural (2-3 ani) care este realizat pe investiții? Prin efectul de multiplicare a acestora, efect care aduce noi venituri economiei și bugetului în timp ce presiunea pe cheltuieli scade odată cu plata investițiilor realizate”, a mai scris Adrian Câciu.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Concedieri la stat. Cine sunt bugetarii care riscă să îşi piardă locul de muncă în următoarele luni
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cel mai periculos loc din lume. Miterul nu poate fi dezlegat, te înfiori
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Poliția avertizează asupra unei noi tentative de fraudă prin mesaje de vot online
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca doritoare în Bundestag: o nouă șansă la alegerile din Germania