Adrian Câciu a ţinut să precizeze că nu este adeptul introducerii de noi taxe, ci a avansat ideea „ajustării” regimului fiscal în unele zone ale economiei, punând accent pe economia „informală”. Mai mult, ministrul Finanţelor a precizat că este luată în calcul reducerea taxelor pe muncă întrucât a primit informaţii din mai multe zone că acestea sunt mari.
„Statul român şi-a asigurat prin PNRR o reformă fiscală care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. Probabil că până acum în spaţiul public nu a fost auzit sau prezentat”, a declarat, vineri, Adrian Câciu.
Citeşte şi: Cutremur în piaţa financiară! O mare bancă pleacă din România
„Nu sunt adeptul taxelor noi, dacă mă întrebaţi. Eu consider în continuare (…) că regimul fiscal din România aşezat şi ajustat cu zona de economie, informală, care a fost prea relaxat privită, poate să asigure venituri la bugetul general.
Dar orice ajustare de genul acesta trebuie făcută la solicitarea mediului de afaceri şi în directă proporţionalitate cu interesul statal şi socio-economic. Nu trebuie să afecteze alte sectoare, nu trebuie să afecteze cetăţeanul”, a adăugat ministrul Finanţelor.
Mai mult, Adrian Câciu a subliniat că „sunt multe ţări care îşi vor optimiza planurile”.
„Ajutări pe plan vor avea toate ţările. Spania, constatând că au o criză energetică fără precedent, a constat că are nevoie de investiţii verzi. Spania va veni şi va cere o suplimentare a PNRR.
Vor trebui corelate. E un plan integrat. Sunt o serie de corelaţii. Dacă aduci într-un loc un plus, trebuie să ajustezi.
PNRR-ul va trebui optimizat oricum. România pierde o sumă din PNRR: Ţara nu trebuie văduvită nici de fonduri, nici de reformele din PNRR. Suntem în decalaj major faţă de ce înseamnă economia europeană.
Singura şansă pentru România pentru a avea succes în optimizare este ca societatea şi statul să facă parteneriat.
Acesta avansează ideea realizării unei analize privind taxarea muncii în România, în contextul în care există muşte reclamaţii privind valoarea ridicată a taxelor pe muncă.
Cred că suntem toţi de cord că ar trebui să avem o analiză pe impozitarea muncii”, a adăugat Adrian Câciu.