Adrian Câciu a vorbit miercuri, după ședința de guvern, despre stadiul plăților din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și despre obiectivele îndeplinite.
”Ieri, Comisia Europeană a comunicat oficial României o evaluare parţial pozitivă asupra cererii de plată numărul trei, o cerere de plată care cuprinde jaloane şi ţinte aferente trimestrelor trei şi patru 2022, respectiv Comisia ne informează că, din totalul de 74 de jaloane şi ţinte câte a avut cererea de plată numărul trei, un număr de 68 de ţinte şi jaloane sunt îndeplinite din perspectiva Comisiei, iar şase jaloane nu sunt îndeplinite în totalitate sau sunt parţial îndeplinite”, a precizat Câciu, citat de news.ro.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a mai precizat că valoarea totală a plăţii parţiale pe care România o va primi din cererea numărul trei din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este de 2,7 miliarde de euro. ”Vom avea o plată parţială din cererea de plată numărul trei. Ar trebui să precizez faptul că cererea de plată numărul trei în valoare brută a fost de 2,7 miliarde de euro. Din această sumă România deja a încasat 649 de milioane de euro reprezentând prefinanţarea, odată cu prefinanţarea celorlalte cereri de plată pe care România le are la dispoziţie din întreaga derulare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, urmând ca, într-o lună de zile, Comisia Europeană să ne transmită calculul corect sau final asupra plăţii parţiale pe care o efectuează şi pe diferenţă suspendarea unei sume aferente celor şase jaloane considerate neîndeplinite sau parţial îndeplinite. Am avut pe surse o serie de date, o serie de sume. Nu aş confirma sumele, ceea am ca certitudine este suma de la Transporturi, unde este vorba de 79 de milioane de euro ca suspendare. În rest, nu aş confirma aceste sume până când nu avem decizia oficială a Comisiei Europene”, a explicat demnitarul.
În privința celor şase jaloane considerate neîndeplinite sau parţial îndeplinite, Adrian Câciu a subliniat că, pentru acestea, ”competenţa de intrare în detalii revine, totuși, miniștrilor de resort”. Avem un jalon pe componenta de energie, pe partea de guvernanţă corporativă la companiile de energie unde trebuie reluată procedura la un număr de 15 companii. Avem un jalon care se referă la micro-întreprinderi, parte din reforma fiscală, care, dintr-o anumită perspectivă a Comisiei a rămas parţial neîndeplinit, în sensul în care dânşii reclamă că plafonul de la micro-întreprinderi ar trebui redus de la 500.000 de euro undeva la 88.500, cât este plafonul de TVA, potrivit directivei TVA”, a mai precizat el.
Potrivit lui Adrian Câciu, toţi miniştrii implicaţi trebuie să înceapă să lucreze pentru ca aceste jaloane să fie îndeplinite în termen cât mai scurt.
PNRR stabilește prioritățile de investiții și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.