Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a declarat miercuri, 6 septembrie, că implementarea PNRR trebuie accelerată, mai existând doar 35 de luni la dispoziţie pentru asta.
De asemenea, ministrul a precizat că trebuie depuse deconturi pentru plata obiectivelor, întrucât doar 3% dintre banii deja intraţi în România au fost cheltuiţi. Potrivit ministrului, România va avea la dispoziţie, până la finalul lunii septembrie, 9,15 miliarde de euro primiţi pe PNRR, după ce va fi aprobată şi Cererea de plată 2.
Bani de la stat pentru pârloagă. Cum poţi să iei bani de la stat timp de 4 ani fără să faci nimic
”Vizita la Bruxelles a fost finalul unor negocieri care au durat două luni de zile (…) România trebuie să depună PNRR revizuit, modificat, cum vreţi să-i spuneţi, pentru că introduce un nou capitol, RePowerEu. Regulamentul privind PNRR a fost modificat în primăvara acestui an (…) România, faţă de o alocare iniţială de 700 de milioane de euro, după negocierea de la Bruxelles, a reuşit să obţină 1,4 miliarde de euro. Atunci, finalul acestei negocieri se închide la început de septembrie prin depunerea PNRR modificat, revizuit”, a declarat, miercuri seară, la Prima News, ministrul Adrian Câciu.
Acesta a precizat că implementarea PNRR trebuie accentuată. ”Legat de implemnatarea PNRR, noi mai avem 35 de luni. Acesta a fost şi mesajul pe care l-am avut în Guvern, către colegi, la preluarea mandatului. Le-am spus – nu mai avem timp să stăm”, a mai declarat ministrul.
Vouchere facturi 2023. Aproape 400.000 de români primesc 700 de lei cu întârziere, abia se tipăresc cardurile de energie
Acesta a precizat că, la Bruxelles, fiecare dintre miniştri a avut mandatul său. ”Al meu a fost foarte clar, să închid negocierile pe această modificare de PNRR. Nu numai RePowerEu, ci şi diminuarea de grant care a însemnat chiar o negociere cu Cosmisia, astfel încât investiţiile care sunt întârziate în PNRR şi despre care Comisia a spus că nu avem şanse să le rezolvăm până în august 2026 (..) să ducem aceste investiţii către Politica de Coeziune”, a adăugat Adrian Câciu.
Potrivit acestuia, proiecte care nu au avansat deloc şi care nu au şanse de finalizare în PNRR vor fi trecute pe alte surse de finanţare, în Programul Operaţional Regional.
Întrebat de ce doar 3% din banii din PNRR au fost cheltuiţi. Ministrul a expicat că, în 14-15 sept se va aproba Cererea de plată 2 a României.
”Până la finalul lunii septembrie aceşti bani intră în România, încă 2,7 miliarde de euro. România va avea la dispoziţie, până la finalul lunii septembrie, 9,15 miliarde de euro primiţi pe PNRR. Eu îmi doresc să depune Cererea de Plată 3 cât mai repede”, a declarat ministrul.
Potrivit acestuia, sunt semnate contracte în valoare de 30 de miliarde de euro. ”Trebuie să începem să le implementăm, trebuia deja să le implementăm”, a mai declarat Adrian Câciu.
Acesta a explicat că zilnic se discută cu beneficiarii pentru a depune deconturi în baza PNRR.
Lista principalelor măsuri pe care le va adopta Guvernul:
1. Impozit de 1% pentru cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri sub 300.000 lei, 3% pe cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri peste 300.000 lei, până la plafonul de 2,5 milioane lei.
2. Nu se majorează TVA la alimente şi medicamente
3. TVA crește de la 5 la 19% pentru cluburi, săli de sport şi festivaluri, dulciuri,
4. Nu va exista niciun produs sau serviciu cu TVA mai mare de 19%
5. Impozitul pe venit va rămâne 10%
6. Impozitul pe profit va fi tot de 16%
7. TVA rămâne la 5% pentru energia termică
8. TVA pentru fotovoltaice va creşte de la 5 la 9 la sută