Adrian Câciu a precizat că aprecierile venite din partea experţilor europeni încurajează Guvernul de coaliţie să ia măsuri în continuare în sprijinul populaţiei şi firmelor româneşti pentru a rezista „asaltului preţurilor”.
„Comisia Europeană confirmă că măsurile de sprijin pentru populație și firme propuse de PSD și adoptate de Guvern ajută economia României să treacă cu bine de acest an complicat!
În noua prognoză care anunță un avans de la 2,6 la 3,9 pentru creșterea economică a României din 2022, Comisia susține că “perspectivele optimiste de pe piața muncii și măsurile de sprijin anunțate de guvern în aprilie, în special pentru gospodăriile vulnerabile, ar trebui să mențină consumul privat în creștere, chiar dacă mai moderată.”
Mult mai importantă decât cifra creșterii economice este pentru noi constatarea că, fără pachetele de sprijin de până acum (ianuarie, aprilie și iulie), situația ar fi fost astăzi cu totul alta.
Aprecierile experților europeni ne încurajează să continuăm să lucrăm la noi măsuri care să ajute populația și firmele românești să reziste asaltului prețurilor, principala problemă a acestui an.
Știu că oamenii așteaptă de la noi soluții care să le protejeze nivelul de trai. Știu că firmele așteaptă ca stimulii fiscali să aducă mai repede bani în economie. De aceea, împreună cu echipa economică a PSD, în această vară vom construi o noua fază a programului “Sprijin pentru România” pe care să o putem prezenta Coaliției la toamnă.
Ne așteaptă luni grele, dar sunt convins că măsurile pe care le avem în vedere pot produce importante efecte de multiplicare în economie, astfel încât România să reziste cu brio șocurilor din acest an! #împreună”, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, într-o postare publicată pe pagina de Facebook a PSD.
Citeşte şi: Previziuni sumbre ale economiștilor: la cât va ajunge indicele ROBOR în 2022
Comisia Europeană a revizuit estimările de creștere economică pentru România. Având în vedere creșterile de 5,2% din primul trimestru, Comisia Europeană a preconizează că țara noastră va avea o evoluție economică de 3,9%, față de 2,6%, cât preconiza inițial.
Războiul rușilor din Ucraina, pe de altă parte, continuă să afecteze grav economia UE și urmează o creștere mai redusă și o inflaţie mai ridicată în comparaţie cu previziunile din primăvară, a mai spus Comisia Europeană.