Adrian Câciu, replică pentru fostul premier Cîțu: Nu înţeleg de ce este aşa îngrijorat. Dobânzile sunt stabile. Nu e risc de recesiune

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că nu înţelege îngrijorarea fostului premier Florin Cîţu referitoare la dobânzi, acestea fiind stable şi chiar mai mici decât în noiembrie 2021. În plus, ministrul afirmă că avem cea mai mare inflaţie din ultimii 17 ani şi precizează că s-a ajuns aici în timpul fostelor guvernări.
Filip Stan
27 ian. 2022, 10:55
Adrian Câciu, replică pentru fostul premier Cîțu: Nu înţeleg de ce este aşa îngrijorat. Dobânzile sunt stabile. Nu e risc de recesiune

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, i-a răspuns joi lui Florin Cîțu, președintele PNL, care se declarase îngrijorat de creșterea dobânzilor la care se împrumută România.

”Nu ştiu de ce este domnul preşedinte Cîţu atât de îngrijorat, dobânzile, în acest moment, în România, sunt stabile. Într-adevăr sunt la un nivel ridicat, pentru că au crescut foarte accelerat, o viteză foarte rapidă de creştere, între ianuarie 2021 şi noiembrie 2021, de la 2,5% la 5,4%, vorbesc de dobânzile la titlurile de stat româneşti. În momentul acesta, dobânzile s-au stabilizat, sunt chiar mai mici şi decât în noiembrie, undeva la 5,36. Nu este o bucurie treaba asta, nu e o scădere foarte mare dar, iată, le-am stabilizat”, a declarat, joi, ministrul Finanţelor.

Citeşte şi: Florin Cîţu, răspuns dur pentru PSD pe tema crizei din energie: „Dacă noi suntem artizanii, pot sta din nou în opoziţie”

Câciu a mai spus că inflaţia, care este cea mai mare din ultimii 17 ani, a fost lăsată ”de cei dinainte”.

”De ce sunt problematice dobânzile? Pentru că, să nu uităm, inflaţia cu care ne confruntăm şi lăsată poate de cei care au fost înaintea noastră şi astăzi sunt îngrijoraţi, este cea mai mare inflaţie din ultimii 17 ani. Dacă nu vrem să ne uităm şi în spate, evident ne îngrijorăm de viitor. Guvernul este foarte responsabil si acţionăm foarte prudent. Absolut toate riscurile privind dobânzile au fost luate în calcul şi prezentate şi în coaliţie şi în Parlament, adoptate de Parlament prin Strategia fiscal bugetară şi Legea plafoanelor anuale, deci nu putem să spunem că este ceva ce a apărut după acest lucru”, a mai declarat Adiran Câciu, citat de news.ro.

Citeşte şi: Scandal în Coaliţie pe compensarea şi plafonarea facturilor la energie. PSD critică OUG pentru facturi și cere revenirea la piața reglementată de la 1 aprilie

Întrebat cât plăteşte România în plus pentru dobânzi, Câciu a afirmat: ”Plăteşte mai mult anul acesta pe dobânzi, pentru că dobânzile sunt aferente capitalul împrumutat. Anul acesta am bugetat un plus de 2 miliarde de lei, dar să nu uitaţi că ultimii doi ani România împrumutat 57 de miliarde de euro. Acei 57 de miliarde de euro sunt purtător de dobânzi când ai un volum de împrumuturi mai mare, normal că vei avea un volum de dobânzi mai mare de plătit”.
Ministrul exclude riscul ca România să apeleze la sprijinul FMI: ”Nu, nu există acest risc, nu există nici riscul de recesiune, am auzit tot felul de afirmaţii. Riscul de recesiune, în cazul în care dobânzile şi inflaţia cresc, se întâmplă atunci când dobânzile sunt mult peste inflaţie ceea ce a fost cazul crizei din 2010…în prezent inflaţia este peste dobânzi (…) Cursul valutar de astăzi este mai mic decât cursul valutar din noiembrie. Este adevărat, nu cu mult, nu este o chestiune de laudă, dar nici o chestiune care să părem atât de îngrijoraţi. Este o situaţie grea prin care trecem”.

”Nu am venit la guvernare într-o exuberanţă că de acum încolo va fi paradis, poate ceilalţi care au fost la guvernare v-au spus că este fantastic, nu, am venit să stabilizăm ţara, am venit să avem finanţare, încrederea investitorilor există”, a mai spus Câciu.

Preşedintele PNL Florin Cîţu a afirmat, miercuri, că este îngrijorat de ceea ce se întâmplă pe piaţa financiară, cu dobânzile, el arătând că, dacă anul trecut a reuşit să avem două agenţii de rating care au crescut perspectiva la pozitiv, nu ştie dacă mai putem şi anul acesta.

V-am spus îngrijorările mele despre ce se întâmplă despre piaţa financiară, cu dobânzile. Dacă mă uit la costul pe care îl plătim la dobânzi în fiecare lună, mai mare, am fi avut bani acolo şi pentru compensările facturilor şi pentru măriri de salarii şi pentru dublarea alocaţiilor. Acolo este o problemă, pentru că anul trecut ne împrumutam la 2 şi ceva, acum la 5”.

Liderul liberal a precizat că este îngrijorat şi că a avut câteva discuţii cu Instituţii internaţionale.

”Sunt îngrijorat de perspectiva negativă care rămâne. Anul trecut am reuşit să avem două Agenţii de Rating care au crescut perspectiva la pozitiv, nu ştiu dacă mai putem şi anul acesta, vom vedea ce se va întâmpla. Sunt îngrijorat pentru că eu nu vreau să ajungem, în două, trei luni de zile, la mâna Instituţiilor internaţionale, să ne finanţeze. Atunci, acesta ar fi un regres puternic pentru România. Vă daţi seama, dobânzi mai mari înseamnă şi rate mai mari pentru oameni la bancă, deci aceasta este îngrijorarea în acest moment”, a spus Florin Cîţu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!