Consiliul Naţional de Etică, care analizează tezele de doctorat ale demnitarilor, va fi revocat.
„Am decis sa revoc Consiliul National de Etica. Azi voi semna ordinul in acest sens. Am în vedere crearea în cel mai scurt timp a unui cadru normativ clar, coerent privind doctoratul în România. Mă voi intalni la sfarsitul acestei saptamni cu Consiliul National al Rectorilor şi cu prezidiul Academiei Romanei si voi reveni cu detalii. Este foarte important să creem cadrul ca deciziile ce se vor lua să fie credibile în baza unui mecanism clar şi respectat. Trebuie să refacem încrederea în sistemul de educaţie în Romania. Avem experienţă şi expertiză pentru a pune la punct în baza legii cu clarificări şi modificări acolo unde cazul un mecanism de bună practică internaţională”, a anunţat Adrian Curaj, noul ministru al Educatiei, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern.
Oficialul a anuntat ca CNE nu se va mai ocupa de analiza tezelor de doctorat cu suspiciuni de plagiat, in cazul carora va institui un nou mecanism, dupa consultarea Academiei Romane si a Consiliului National al Rectorilor.
„Revocarea înseamnă desfiinţarea lui şi atribuirea altor sarcini într-un mecanism nou, clar şi de încredere. Nu cred că în România există două categorii de doctorat. Mecanismul nou care va fi rapid funcţional va avea în spate o claritate legislativă bună şi vom putea lua decizii”, a spus ministrul.
Ministrul a precizat că în România nu există două categorii de doctorat, una pentru demnitari şi alta pentru restul doctoranzilor, şi de aceea nu trebuie o comisie specială care să se ocupe doar de tezele de doctorat ale celor care ocupă funcţii în stat.
Adrian Curaj a menţionat că teza de doctorat a ministrului Internelor Petre Tobă nu va mai fi analizată de CNE deoarece consiliul îşi va înceta activitatea, dar lucrarea va fi expertizată de mecanismul care va fi creat în urma unui cadru funcţional care va trata unitar tezele de doctorat.
„Este foarte important să creăm cadrul ca deciziile ce se vor lua să fie credibile în baza unui mecanism clar şi respectat. Trebuie să refacem încrederea în sistemul de educaţie din România”, a spus Curaj.
Referitor la tezele deja verificate de CNE, ministrul Educaţiei a explicat că noul cadru normativ care va fi elaborat în urma discuţiilor cu forurile amintite va stabili toate aceste aspecte.
El a mai spus că va fi luată în calcul, la elaborarea unui nou cadru normativ, şi rezolvarea situaţiei în care o persoană doreşte să renunţe la titlul de doctor. Precizarea a fost făcută în condiţiile în care Curaj a fost întrebat de jurnalişti în legătură cu cazul fostului premier Victor Ponta. Acesta a susţinut, imediat după pierderea alegerilor prezidenţiale, că vrea să renunţe la titlu. Ulterior, el nu a făcut acest lucru, pe motiv că legislaţia nu-i permite să renunţe benevol la titlul de doctor.
Consiliul Naţional de Etică analiza tezele de doctorat ale demnitarilor din 2012, după ce Consiliul de Atestare a Titlurilor,Diplomelor şi Certificatelor Universitare a fost reorganizat, printre lucrările verificate de CNE în 3 ani fiind cele ale lui Ponta şi Oprea, care au decizii că nu au plagiat.