„Vorbim despre două lucruri care se leagă foarte bine – educaţie financiară şi bani. Vom face totul pentru ca elevii noştri şi profesorii lor să aibă acces la informaţii, să fie parte a demersurilor în sensul dezvoltării unei culturi financiare, care se construieşte greu, şi vedem în jur unde duce lipsa ei. Rolul şcolii este acela de a pune în echilibru a fi şi a şti, şi de a forma cetăţeni care, mai târziu, să aibă capacitatea să înţeleagă şi să ia deciziile potrivite şi informate. Din punctul acesta de vedere, educaţia financiară în şcoli este extrem de importantă”, a declarat ministrul Educațieila la dezbaterea „Rolul industriei financiare în economie şi costul educaţiei financiare”, organizată de Asociaţia Română a Băncilor în cadrul European Money Week.
Adrian Curaj a precizat că există peste 30.000 de elevi din şcoala generală care au optat pentru opţionalul de Educaţie financiară.
„Faptul că atât de mulţi elevi au optat pentru opţionalul de Educaţie financiară este un mesaj bun pentru mine”, a spus ministrul Educaţiei.
Ministrul Educației le-a vorbit participanților la dezbatere despre un proiect educaţional de tip „school banking”, menit să stimuleze educația financiară și, în același timp, să ofere mai multe oportunități elevilor din zonele defavorizate.
„Ne gândim la un proiect legat de ‘school banking’. Am discutat cu partenerii internaţionali despre acest proiect şi ne-am dat seama că nu este atât de simplu. Există un procent de elevi pentru care ideea de a avea un card şi instrumente financiare poate fi realitate. Sigur, în limitele legii şi în toate condiţionările existente. Cineva poate pune nişte bani pe un card, cardul respectiv are o anumită semnificaţie pentru economisire şi pentru utilizare. Dar ce se întâmplă cu 70-80% dintre elevi care nu au această posibilitate? Aici ne gândim împreună la un proiect de tipul ‘Ajută un prieten’, în care elevii din şcoli publice sau private cu mai multe resurse să poată avea un prieten dintr-o şcoală rurală, dintr-o zonă în care care nu are resursele potrivite. Sunt convins că putem lucra împreună să facem din poveste realitate şi ar putea să aibă un impact destul de mare, nu asupra copiilor care au acces la resurse, ci mai ales asupra celor nu au acest acces. Sigur, aici vor fi elevi, studenţi, voluntari care vor vrea să adopte un prieten. Mesajul este unul de suflet”, a subliniat Adrian Curaj.