Adrian Ghenie realizează picturi deosebite, la limita dintre reprezentare și abtractizare, lucru care i-a adus porecla de „Picasso de România”. Subiectele abordate în picturile sale cel mai des sunt fie portrete vii ale unor figuri-cheie din istoria secolului XIX și XX, fie autoportrete parțiale, potrivit ARTPRICE.
Lucrările lui Adrian Ghenie, extrem de expresioniste și organice, se asemănă într-o oarecare măsură cu cele ale lui Lucian Freud, dar și ale lui Francis Bacon, cu care a fost adesea comparat și chiar juxtapus în cadrul unei expoziții la Fundația Palazzo Strozzi din Florența, în anul 2012.
Limbajul artistic al pictorului român a fist descris de Christie’s, cea mai puternice casă de licitații din lume, ca fiind „inspirat și influențat de o serie de maeștri ai artei, de la prolificele tablouri istorice ale lui Rembrandt, pânzele dramatice renascentiste ale lui Tintoretto, până la viziunile turbulente și fantomatice ale lui Francis Bacon. Pasajele abstracte ale lui Ghenie evocă, de asemenea, atât tehnica lui Gerhard Richter cât și vigoarea lui Willem de Kooning”.
Adrian Ghenie s-a făcut remarcta încă din 2006, din timpul unei expoziții la galeria Haunch of Venison din Zurich. Cinci ani mai târziu, galeria din Zurich, care devenise între timp o filială a Christie’s, și-a deschis al doilea spațiu în Londra și i-a dedicat o expoziție personală pictorului român.
Ulterior, picturile semnate de Ghenie au fost expsuse în numeroase locuri din întreaga lume, inclusiv la Muzeul de Artă Contemporană din Denver, la Palazzo Strozzi din Florența și la Kunsthalle Mucsarnok din Budapesta, iar reputația sa a crescut considerabil.
Ascensiunea lui Adrian Ghenie a început în 2011 când lucrările sale au fost incluse într-o expoziție de grup la prestigioasa Pace Gallery. Apoi, pictura sa intitulată Swimming Pool, măsurând mai puțin de 50 de centimetri, a fost prezentată la Phillips de Pury & Company din New York în același an, unde a atras imediat oferte uriașe din partea colecționarilor bogați, ajungând la o valoare dublă față de estimarea sa, cu un preț de vânzare de 22.500 de dolari.
În anul 2013, Pace Galerry a mai pus o piatră de consilidare la baza carierei lui Adrian Ghenie, prin dedicarea unei prime expoziții personale, cu catalog – Adrian Ghenie: New Paintings, 8 martie – 4 mai 2013.
În urma expoziție, prețurile picturilor sale au crescut semnificativ, un portret „revizitat” al lui Elvis Presley ajungând la peste 330.000 de dolari la Sotheby’s Londra în iunie 2013.
În 2014, Picasso al României a depășit pragul de un milion de dolari cu lucrarea „The Fake Rothko”, caer s-a vândut cu 2,4 milioane de dolari, față de o estimare maximă de 596.000 de dolari.
Anul următor, cariera lui Ghenie a primit două noi impulsuri: prezența sa în galeria Thaddaeus Ropac, care i-a oferit o expoziție la Paris la finalul lunii octombrie, și o expoziție de succes la pavilionul românesc al celei de-a 56-a Bienale de la Veneția, unde pictorul a reprezentat România cu opera „Darwin’s room”.
Citește și: Dan Negru, la un pas să dea lovitura în afaceri: „Dacă aveam curaj, cumpăram Pro TV, Kanal D și Antena”
Această contribuție l-a propulsat în prim-planul scenei contemporane, iar prețurile operelor sale au explodat în lunile următoare, ajungând la recordul de 4,5 milioane de dolari în februarie 2016 pentru o lucrare care îi aduce un omagiu lui Vincent Van Gogh – „Self-Portrait As Vincent Van Gogh”.
Trei luni mai târziu, o altă licitație la Sotheby’s a oferit un autoportret al lui Ghenie ca Vincent Van Gogh, cu o estimare de aproximativ 200.000 de dolari. Expusă în 2013 la galeria Pace, apoi la Bienala de la Veneția în 2015, pictura a fost adjudecată cu 2,59 milioane de dolari, de zece ori mai mult decât estimarea sa inițială.
În octombrie 2016, impulsul a căpătat o forță dramatică atunci când lucrarea sa Nickelodeon (2008), estimată la circa 2 milioane de dolari, a fost adjudecată cu peste 9 milioane de dolari.
La finalul anului 2016, cifra de afaceri a licitațiilor lui Adrian Ghenie se ridica la 27 de milioane de dolari, o performanță care l-a propulsat pe artist de pe locul 550 pe locul 60 în clasamentul global al artiștilor realizat de Artprice în funcție de cifra de afaceri anuală a licitațiilor.
După aceea a urmat o perioadă de încetinire, dar în 2021 lucrurile s-au schimbat din nou în bine pentru artistul român și, pe 26 mai 2021, Christie’s a stabilit un nou record petnru artiste – 10,3 milioane de dolari, pemtru lucrarea „Pie Fight Interior 12” (2014).