ADRIAN IOVAN a murit. Echipa formată din Lucian Neag şi Marius Pop, cunoscuţi în lumea pasionaţilor de Off Road drept Luci şi Mao, a ajuns prima la locului prăbuşirii avionului pilotat de Adrian Iovan. Cei doi le-au acordat victimelor primul ajutor şi au transportat răniţii către ambulanţe.
Primii care au ajuns la locul accidentului aviatic au fost Lucian Neag şi Marius Pop, cunoscuţi în lumea pasionaţilor de offroad drept Luci şi Mao, membri ai Transsylvania Off Road Club. Aceştia le-au acordat primul ajutor victimelor şi au transportat o parte dintre răniţi către ambulanţe. La operaţiunea de salvare au participat şi Gelu Suciu, Paul Ciobanu, Dan Blaga, Vali Capotă, Sorin Pîrvulescu, Răzvan Sonea, Vlad Vana, Dan Chiraly, membri ai Transsylvania Off Road Club. Aceştia au plecat cu şase maşini.
”Am mers cu șapte mașini de teren și am ajuns la un kilometru de locul unde s-a prăbușit avionul. Localnicii au adus victimele la mașinile noastre iar noi le-am transportat până la locul unde sunt ambulanțele. Am mers prin pădure pe drumuri forestiere neumblate. Se pot auzi lupii. Zăpada este foarte mare în zonă. Acum am urcat tot echipamentul pentru descarcerarea pilotului Iovan„, a spus Marius Pop.
Reprezentanţii Transsylania Off Road Club se aflau în zonă, dar au primit, iniţial, coordonate greşite şi au ajuns cu întârziere la victime.
„Am văzut ştirea la tv, în baza potocolului pe care îl avem, statutat cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţe, am luat legătura cu ISU Cluj pentru planul stabilit cu cei de la IGS, am luat legătura cu ISU Cluj şi patru maşini de la clubul off road din Cluj a luat membri ai ISU cluj şi au pornit la căuitarea evchipajului. În urma informaţiilor care au venit prin canalele de comunicare ale ISU, s-a reuşit identificarea zonei în care s-a produs accidentul şi colegii cu maşinile de teren au reuşit să ajungă la locul accidentului şi să ajute la evacuara răniţilor.
Toţi răniţii au fost coborâţi, pilotul a fost descarcerat, a coborât. Au fost scoşi trei persoane rănite plus un decedat, iar restul sunt răniţi. Primele trei persoane au fost coborâte şi se întorceau să îi ia şi pe ceilalţi”, a declarat, pentru ZIUAnews, Silviu Bulugioiu, preşedintele Federaţiei de Off Road din România.
Accidentul s-a produs la 1.300 m altitudine, la graniţa judeţelor Cluj, Mureş şi Alba. Medicul Valentin Calu, de la Spitalul Elias, şi-a sunat colegii şi le-a spus ce s-a întâmplat, cerându-le să îi ajute să fie localizaţi. Victimele au suferit multiple fracturi şi sunt imobilizate.
La bordul avionului care a aterizat forţat în munţii Apuseni se aflau dr. Radu Zamfir, medic la Spitalul Fundeni, dr. Sorin Ianceu, din Bihor, şi dr. Valentin Calu, de la Spitalul Elias, un student, o asistentă şi doi piloţi. Victimele şi-au acordat îngrijiri medicale între ele, până la sosirea salvatorilor.
Avionul era pilotat de Adrian Iovan, care a murit în accident, iar medicii mergeau la Oradea, pentru a preleva organe necesare unui transplant de urgenţă. Din primele informaţii, se pare că ceaţa a fost cauza accidentului. Cazul a fost preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba.
ADRIAN IOVAN a murit. Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a precizat că aeronova condusă de Iovan a plecat în scop umanitar, pilotul având ultima convorbire cu ei după ce a depăşit zona Sibiului.
ADRIAN IOVAN ar fi anunţat atunci că va cobarî la 2.100 de metri, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, explicând că nu vede nimic din cauza ceţii.
„A coborât pentru a vedea spaţiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a ştiut că sunt condiţii meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Şi faptul că a reuşit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului şi al condiţiilor meteorologice este un succes al pilotului”, a declarat preşedintele Romatsa.
Frâncu a mai spus că echipa medicală era aşteptată să ajungă la Oradea în jurul orei 16.00 şi a precizat că nu exclude ca la aparatul de zbor să fi apărut probleme tehnice.
Una dintre victimele accidentului aviatic de luni după-amiază, din Munţii Apuseni, a murit, a declarat, în cursul serii, purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, fără a preciza numele acesteia.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alina Marescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că o persoană din cele şapte aflate în avionul care a aterizat forţat a murit, iar celelalte şase victime au fost preluate de echipele de salvare şi vor fi coborâte până în comuna Horea, de unde vor fi preluate de ambulanţe.
Alina Marescu a spus că persoana decedată este un bărbat, fără a oferi alte detalii.
Printre persoanele rănite mai grav se aflau o studentă şi pilotul Adrian Iovan, care a rămas încarcerat între fiarele avionului.
ADRIAN IOVAN, biografie
ADRIAN IOVAN care se afla la mansa aparatului de zbor BN-2 care apartinea Academiei Superioare de Aviatie si care a fost implicat intr-un grav accident aviatic.
Pilotul Adrian Iovan terminat Liceul de Aviatie Aurel Vlaicu. Apoi a dat examen la aeronave si a intrat fara loc. Adrian Iovan spune ca putea sa mearga la «Metalurgie» sau la Institutul de Marina. Da’ nu se vedea în turnatorie si nici pe punte cu undita-n mâna! Asa a ajuns la Bobocu! Erau 1.300 de candidati pe 60 de locuri.
Biografia de pilot adevarat a lui Adrian Iovan a început cu pilotoajul pe AN 2-uri. Sase ani la agricultura… În scoala a fost primul…, în ’79, un YAR 823.
La viata sa a stat la mansa mai multor tipuri de aeronave: IL 18, AN 24, BN 2 si, cel mai important, a pilotat marile Boeing-uri 737. Pe ele a zburat peste 13.000 de ore.
Acum, iesit la pensie Adrian Iovan isi completeaza veniturile pilotând BN 2-uri, „Britten Norman 2” cu opt locuri.
Acelasi tip de avion care s-a prabusit astazi in zona Belis-Scarisoara. Cel mai grav incident din cariera sa de pilot a fost la o cursa spre Malaga. A intrat cu Boeingul plin cu pasageri în niste nori care nu apareau pe radar: „Am crezut ca se rupe avionul! Mi-am zis ca trebuie sa vina pensia!”, declara Adrian Iovan intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei.
Are trei probleme. Una cu Guvernul, alta cu ING si a treia cu Blue Air. „Guvernul a nationalizat pensiile. Mi-a luat 80%!”, e suparat. Normal, de te gândesti ca din 15.000 de lei pe luna, acum abia sare de 2.000. Zice ca nu are rate, dar ca alti colegi de aviatie au mari probleme financiare.
Adrian Iovan era bunic la 55 de ani
Barbat realizat, divortat si, pe limba sa: „Liber ca pasarea cerului!”. Avea 26 de ani când Adrian Iovan s-a însurat prima oara. „… A fost o casnicie frumoasa, dar obisnuita. E normal sa fiu bunic. Fata mea are 28 de ani”.
A doua nevasta i-a fost creatoarea de moda Romanita IOVAN fosta marea iubire a lui IRINEL COLUMBEANU.
Adrian Iovan s-a casatorit cu Romanita Iovan (fosta Ciolcan) în iunie 2003 Cei doi au un baietel de doi ani, Adrian Albert.
Mariajul creatorei de moda Romanita Iovan cu pilotul de aviatie Adrian Iovan s-a încheiat prin procesul de divort care a avut loc la Judecatoria sectorului 1.
Cuplul Iovan a intrat în atentia presei în octombrie 2005, când Bogdan Iancu, un hot care a intrat prin efractie în locuinta acestora din Bulevardul Primaverii, a fost împuscat de Adrian Iovan.