Adrian Marinescu atrage atenția. Acesta e de părere că virusul va suferi mutații cum a făcut timp de doi ani jumătate, însă cele mai multe nu vor ridica probleme.
„Încheierea pandemiei nu înseamnă că dispare virusul. Virusul oricum va suferi mutații, cum a făcut în toată perioada de doi ani și jumătate. Cred că cele mai multe sunt mutații care nu ridică probleme. Din fericire, ce s-a întâmplat în valul al cincilea nu a însemnat nicicum o variantă mai agresivă”, a declarat dr. Adrian Marinescu, pentru dcnews.ro.
De altfel, specialiștii în boli infecțioase sunt preocupați să observe dacă actualele mutații suferite de virus până acum pot genera situații care să devină problematice pentru sistemul medical.
„Cel mai probabil nu se va întâmpla acest lucru. Toate datele științifice vorbesc despre această evoluție: se transmite ușor și cu un grad de agresivitate foarte mic, așa cum se întâmplă acum”, a mai declarat Adrian Marinescu.
În privința apariției unor noi valuri agresive ale pandemiei, în funcție de sezon, medicul Adrian Marinescu spune că este încă devreme să ne gândim la aceste aspecte.
Citește și: Exclusiv – Adrian Marinescu, despre valul 5: „E clar că ce urmează săptămânile următoare va fi complicat. Vom avea probleme de internare”
„Treptat, vom renunța la aceste măsuri, așa cum au făcut și alte state din Europa. Este clar că va trebui să învățăm să conviețuim cu acest virus. Pentru a putea relaxa măsurile care previn infectarea este necesar să vedem o reducere a numărului de cazuri și, mai important, să fie un procent cât mai mic de internări, de cazuri severe și, bineînțeles, de ocupare a paturilor de terapie intensivă. Lucrurile acestea se vor întâmpla în săptămânile următoare și este clar că te uiți la situația epidemiologică în momentul în care renunți la acele măsuri. Dar cred că (n.red – relaxarea măsurilor) se va face cât mai curând și cred că se poate face în mod gradual”, consideră medicul Adrian Marinescu.