Adrian Marinescu, medic la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, crede că există șanse mari ca acest medicament să fie folosit și în România pentru tratarea COVID-19.
„E o decizie logică ce s-a întâmplat în Slovacia. S-a făcut un pas important şi în România în acest sens. Comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii l-au avizat favorabil pentru a fi folosit uman în studiile clinice şi urmează să vină cu avizul şi Agenţia Naţională a Medicamentului. Dacă este sigur va putea fi folosit ulterior. În Europa era folosit ca deparazitar.
Sunt şanse mari ca acest medicament să fie folosit şi la noi pentru tratarea COVID. Vorbim de un efect antiviral. Medicamentele antivirale au ca rol împiedicarea virusului de a intra în celule umane. Va împiedica îmbolnăvirea. Poate fi folosit şi în cazurile grave. Eficienţa maximă este atunci când e luată încă de la primele simptome. Nu ştiu dacă vorbim de zile până la aprobarea pentru tratarea COVID. Probabil va fi un interval scurt dacă lucrurile se vor mişca la nivel european”, a explicat Adrian Marinescu.
Specialistul a declarat că există „date bune” despre medicamentul care are puține efecte adverse, dar a subliniat faptul că un medicament nu folosit înainte să fie aprobat.
„Trebuie să avem un pic de răbdare. El nu ar trebui să se găsească fără prescripţie medicală. Toţi ne dorim ca acest medicament să fie eficient, sigur şi ieftin”, a mai susținut medicul.
Și alți specialiști în domeniul Sănătății și-au exprimat opinia vizavi de utilizarea Ivermectinei. Alexandru Rafila a spus că nu ar avea o problemă cu folosirea „medicamentului minune” pentru tratarea pacienţilor cu Covid, dacă Ivermectina ar fi autorizată de autorităţile medicale, dar deocamdată nu este cazul.
„Eu nu m-am poziționat împotriva utilizării, ci am fost pentru utilizarea aprobată. Intr-adevar, în Europa este utilizat în medicina veterinară și, în medicina umană pentru parazitoze interne și cutanate. Eu ieri am avut o discuție cu domnul Alexie și s-a contrazis de mai multe ori. A spus că în SUA a fost aprobat și că de luni de zile face tratament, fără ca FDA să-l fi aprobat. Mă întreb cum îl administrează.
În România nu este autorizat decât ca unguent la om, în rest e doar în farmaciile veterinare. Chiar dacă ar fi bun pentru utilizare la om, din moment ce nu e autorizat, nu poate fi prescris la om”, a spus Rafila.
Dr. Virgil Musta desfiinţează mitul că Ivermectina combate COVID-19. Şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a explicat, miercuri, în direct la România TV, că acest medicament antiparatizitar pentru uz uman a fost testat numai în studii clinice, motiv pentru care nu a fost inclus în protocoalele naţionale de tratare a bolnavilor infectaţi cu COVID-19.
„Este un medicament antiparazitar folosit ca indicaţie în mai multe afecţiuni parazitare şi care în studii clinice a arătat că există o anumite eficacitate a acestui în formele uşoare şi medii de boală, reducând multiplicare virusului, dar atât CDC, cât şi OMS acceptă utilizarea acestui medicament doar în studii clinice şi nu este trecut în protocoalele naţionale acceptate”, a afirmat Virgil Musta.