„Foarte bine, favorabil. Eu cred că va fi pentru noi o favorabilitate instantă și imediată. Nu cred în presiunea pe monede emergente. Astea sunt doar temporare și sunt doar speculative. În primul rând exportul incredibil pe care îl facem de forță de muncă calificată, în care noi am investit foarte mult și care stă și lucrează cu mult sub potențial acolo, va face 180 de grade și va considera România care este într-un deficit cronic de forță de muncă calificată. Mă uitam astăzi și vedeam că un supermarket angajează pentru două outlet-uri noi în mijlocul Bucureștiului 530 de oameni. Niciunde în Europa astăzi nu cred că vezi această abundență de job-uri cum este în București. Deci presiunea pe forța de muncă va fi mai ușoară. Eu cred că este un avantaj pentru noi. Avem nevoie de oamenii ăia care lucrează acolo sub potențial”, a comentat Adrian Mitroi, profesor la ASE, pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, în cazul unui Brexit, România va ieși în evidență ca un partener lucid și stabil.
„În al doilea rând, eu cred că România va ieși din nou în evidență, că noi întotdeauna am fost disciplinați și ne-am arătat capabili să ne așezăm și în ceea ce privește NATO și UE am fost un partener de nădejde, indiferent de avatarurile politice. Asta ne va scoate în evidență ca un partener lucid, stabil și care oferă într-o lume tulbure o oportunitate economică, politică, socială și un parteneriat solid și relevant astăzi. Ai nevoie de parteneriate astăzi într-o lume în care ai o Asia, o Africa, o amenințare teroristă și economică. Ai nevoie de parteneriate și soluții gândite la nivel strategic și de aceea mi se pare că această atitudine centripetă a Marii Britanii este contra a ceea ce am învățat de fapt de la Marea Britanie”, a menționat profesorul ASE.
El este de părere că nu este plauzibilă varianta unui Brexit pe care o consideră, mai degrabă un joc politic.
‘Eu cred că este puțin plauzibil dintr-un motiv foarte simplu. În general oamenii își protejează interesul imediat economic, iar acest mic spectacol care se numește Brexit părerea mea este că nu are niciun fel de suport economic, este doar un joc politic și este un joc politic acasă la ei. Din nefericire, are repercusiuni și asupra noastră. În eventualitatea că vor vota eu văd partea bună a lucrurilor. Deja cei doi parteneri, Marea Britanie și cu Uniunea Europeană, între cei doi parteneri se dovedește a fi o oarecare distanță în vremurile în care nu ar trebui să fie’, a mai arătat Mitroi.
De asemenea, el crede că în varianta unui ‘exit’, UE s-ar putea îndrepta către Rusia pentru o piață de desfacere.
‘În varianta ‘îndepărtată’ în care se va vota pentru ‘exit’ eu nu sunt atât de îngrijorat de efectele de prăbușire a lirei, probleme financiar bancare, nu cred. Eu cred că ‘minunea’ va dura 2 zile, piețele vor găsi soluții foarte repede și probabil că Uniunea Europeană se va îndrepta elegant spre Rusia, de exemplu, care este o alternativă al fel de inteligentă și elegantă de piață de desfacere. Dacă Mare Britanie pierde o piață de desfacere de 500 de milioane de locuitori, care este Uniune Europeană, UE ar putea să fie mai interesată de o alternativă a unei piețe de desfacere care este Rusia, de exemplu. Nu ai ce să faci, în lumea foarte dură în care suntem astăzi trebuie să te repliezi. Eu cred că nu au niciun fel de motiv și sunt siderat așa să văd că o națiune de standardul cel mai înalt găsește la momentul cel mai nepotrivit argumente complet futile și irelevante. Sunt un partener respectat și ascultat, au problemele lor acolo și în Irlanda de Nord și în Scoția, așa ce vor face? Oricum au beneficiul unei monede, al unei politici monetare individuale, oricum plătesc destul de puțin pe cap de locuitor, deci nu înțeleg care este problema lor. Sunt argumente de ambele părți însă cred că sunt copilărești, neavenite, sunt doar ale momentului, circumstanțiale și față de construcția Uniunii Europene care nu este una de a timpului de acum, este una care are 50-60 de ani, este una rafinată în timp care a rezistat crizei imigranților și multe alte drame interne și externe, așa că atunci când un partener vrea să plece cu toate consecințele care vor fi, și eu cred că amendabile consecințele, nu mă îngrijorează atât de mult, ba chiar ne va forța să găsim alte piețe’,a explicat profesorul ASE.