UPDATE 14.35 Avocaţii lui Năstase au cerut devansarea termenului de 12 februarie printr-o solicitare depusă la Judecătoria sectorului 4. În cerere, avocaţii motivează că prin judecarea cazului de-abia pe 12 decembrie s-ar pierde zilele la care Năstase poate spera să-i fie scăzute din pedeapsă ca urmare a activităţilor depuse în penitenciar, precum şi zilele de spitalizare de după tentativa de suicid care au fost admise în instanţă ca făcând parte din pedeapsă.
Potrivit legii, Adrian Năstase putea spera la eliberarea condiţionată după scurgerea unei treimi din pedeapsă, având peste 60 de ani. În adoptarea deciziei, comisia a ţinut seama de activităţile derulate de Năstase în închisoare care au constat în unele cursuri ţinute în faţa celorlalţi deţinuţi.
Punctul de vedere al comisiei este doar consultativ, urmând ca instanţa să decidă dacă fostul premier va fi pus în libertate sau nu, dar şi decizia judecătorilor poate fi atacată cu recurs.
„Ne aşteptam la acest lucru. Comisia a apreciat că s-a împlinit termenul la care poate fi acordată eliberarea condiţionată, inclusiv zilele petrecute în spital, precum şi activităţile prestate în penitenciar şi activităţile intelectuale, respectiv publicarea a trei cărţi”, a declarat Ion Cazacu, avocatul lui Năstase.
„Există şi un drept de recurs, o procedură mai scurtă, dar apreciez că spre sfârşitul lunii, Adrian Năstase va fi în libertate„, a estimat Cazacu adăugând că decizia este previzibilă întrucât dosarul lui Năstase din penitenciar nu conţine decât aprecieri pozitive.
Avocatul a declarat în decembrie că, după calculele apărării, Comisia de eliberări condiţionate a penitenciarului ar putea să se întrunească pentru discutarea situaţiei lui Adrian Năstase în ianuarie 2013 şi acesta ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul acelei luni.
Cazacu susţine că Năstase ar putea primi un aviz favorabil datorită activităţilor desfăşurate în penitenciar, precum prelegerile ţinute deţinuţilor pe chestiuni de cultură generală.
„La solicitarea conducerii penitenciarului, domnul Năstase s-a implicat în diverse activităţi educative: prelegeri, diverse explicaţii, întâlniri cu deţinuţii. Asta o face la intervenţia conducerii penitenciarului, care are dreptul să-i ceară acest lucru”, a precizat Ion Cazacu. Însă prelegerile lui Năstase nu au ca obiect subiecte de drept. „Sunt probleme de cultură generală. Nu le predă drept pentru că o parte din domnii de acolo ştiu foarte bine dreptul”, a spus Cazacu zâmbind.
„Vrem ca până la sfârşitul lunii ianuarie să fie acasă”, a adăugat avocatul.
Potrivit avocatului, Comisia de eliberări condiţionate din penitenciarul unde este încarcerat Adrian Năstase nu trebuie sesizată în sensul analizării perioadelor de detenţie, aceasta fiind o funcţie pe care comisia o are.
Cazacu a precizat că această comisie se va autosesiza atunci când termenul pentru luarea în discuţie a eliberării condiţionate a lui Năstase se va împlini.
Avocatul a mai spus că Adrian Năstase a desfăşurat activităţi intelectuale în penitenciar şi nu a creat probleme, adăugând că dacă toate lucrurile decurg normal, Năstase ar putea fi liber, conform procedurilor, până la sfârşitul lunii ianuarie 2013.
În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zile petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.
Pe de altă parte, instanţa supremă va lua în discuţie în 14 ianuarie contestaţia în anulare formulată de avocaţii lui Adrian Năstase în cazul condamnării sale.
În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.