Adrian Năstase a sesizat Inspecţia Judiciară împotriva judecătorilor care l-au condamnat

Fostul prim-ministru Adrian Năstase a anunţat, pe blogul său, că a depus o sesizare la Inspecţia Judiciară a CSM pentru că magistraţii care l-au condamnat în dosarul Zambaccian nu au publicat motivarea hotărârii, fapt pentru care o altă instanţă nu se poate pronunţa asupra cererii lui Năstase de contopirea a pedespelor.
Filip Stan
18 mart. 2014, 18:37
Adrian Năstase a sesizat Inspecţia Judiciară împotriva judecătorilor care l-au condamnat

„Premiza majoră:  Articolul 406 din noul Cod de procedură penală prevede că: „Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunțare”. Premiza minoră: Judecătorii din completul condus de vicepreședintele ICCJ, Ionuț  Matei, nu au redactat hotărârea (pronunțată în 6 ianuarie 2014) în  intervalul de 30 de zile. Concluzia: Judecătorii completului au încălcat legea”, scrie Adrian Năstase.

Acesta susţine că întârzierea îi celelalte demersuri în justiţie. „Am fost, în mod inutil, dus de două ori la Tribunalul București, unde nu s-a putut judeca cererea de contopire a pedepselor. Din acest motiv, am adresat o sesizare către inspecția judiciară a CSM”, a precizat Năstase.

Tribunalul București a amânat pentru 31 martie judecarea cererii prin care fostul premier Adrian Năstase solicită contopirea pedepselor pe care le-a primit în dosarele „Trofeul calității” și „Zambaccian”.

Motivul amânării l-a constituit faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție nu a transmis încă Tribunalului București motivarea sentinței în dosarul „Zambaccian”, potrivit Agerpres.

În sala de judecată, Adrian Năstase a solicitat Tribunalului București să judece această cerere de contopire în lipsa motivării, bazându-se doar pe minuta sentinței. El a arătat că noul Cod de procedură penală prevede un maxim de 30 de zile pentru redactarea unei motivări și, în opinia lui, vor mai trece încă 3 luni până când magistrații de la Înalta Curte vor redacta acea motivare.

După terminarea procesului, Andrei Năstase, fiul fostului premier, a spus că această nouă amânare îi afectează foarte mult.

„Este o dezamăgire din partea noastră că judecătorii de la Înalta Curte nu respectă legea. Cele 30 de zile trebuiau respectate”, a spus Andrei Năstase.

Cererea lui Năstase a fost depusă pe 21 ianuarie. Pe lângă contopirea pedepselor, Adrian Năstase ar putea primi un spor de pedeapsă dacă judecătorul va considera necesar, așa cum s-a întâmplat în cazul lui George Becali.

Adrian Năstase este încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce, pe 6 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul „Zambaccian”. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat. Prin contopirea celor două pedepse și dacă nu se aplică un spor de pedeapsă, Adrian Năstase va putea solicita din nou eliberarea condiționată, cel mai probabil tot după opt luni de închisoare.

În dosarul „Zambaccian”, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul șef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002 — 2004, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China și contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu și București.

În dosarul „Trofeul calității”, Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ”influența sau autoritatea funcției de președinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat „Trofeul calității în construcții” cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, la care urma să participe.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Ministrul Energiei convocă ședință cu producătorii de energie pentru a discuta despre investiții și stocare
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'