„Premiza majoră: Articolul 406 din noul Cod de procedură penală prevede că: „Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunțare”. Premiza minoră: Judecătorii din completul condus de vicepreședintele ICCJ, Ionuț Matei, nu au redactat hotărârea (pronunțată în 6 ianuarie 2014) în intervalul de 30 de zile. Concluzia: Judecătorii completului au încălcat legea”, scrie Adrian Năstase.
Acesta susţine că întârzierea îi celelalte demersuri în justiţie. „Am fost, în mod inutil, dus de două ori la Tribunalul București, unde nu s-a putut judeca cererea de contopire a pedepselor. Din acest motiv, am adresat o sesizare către inspecția judiciară a CSM”, a precizat Năstase.
Motivul amânării l-a constituit faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție nu a transmis încă Tribunalului București motivarea sentinței în dosarul „Zambaccian”, potrivit Agerpres.
În sala de judecată, Adrian Năstase a solicitat Tribunalului București să judece această cerere de contopire în lipsa motivării, bazându-se doar pe minuta sentinței. El a arătat că noul Cod de procedură penală prevede un maxim de 30 de zile pentru redactarea unei motivări și, în opinia lui, vor mai trece încă 3 luni până când magistrații de la Înalta Curte vor redacta acea motivare.
După terminarea procesului, Andrei Năstase, fiul fostului premier, a spus că această nouă amânare îi afectează foarte mult.
„Este o dezamăgire din partea noastră că judecătorii de la Înalta Curte nu respectă legea. Cele 30 de zile trebuiau respectate”, a spus Andrei Năstase.
Cererea lui Năstase a fost depusă pe 21 ianuarie. Pe lângă contopirea pedepselor, Adrian Năstase ar putea primi un spor de pedeapsă dacă judecătorul va considera necesar, așa cum s-a întâmplat în cazul lui George Becali.
Adrian Năstase este încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce, pe 6 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul „Zambaccian”. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat. Prin contopirea celor două pedepse și dacă nu se aplică un spor de pedeapsă, Adrian Năstase va putea solicita din nou eliberarea condiționată, cel mai probabil tot după opt luni de închisoare.
În dosarul „Zambaccian”, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul șef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002 — 2004, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China și contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu și București.
În dosarul „Trofeul calității”, Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ”influența sau autoritatea funcției de președinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat „Trofeul calității în construcții” cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, la care urma să participe.