Tribunalul Ilfov a dezbătut joi contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la decizia de eliberare condiţionată din închisoare a fostului premier Adrian Năstase. Decizia Tribunalului Ilfov va fi definitivă, astfel că, dacă instanţa va dispune eliberarea condiţionată, Adrian Năstase va putea părăsi Penitenciarul Jilava.
UPDATE 12,25: Procesul lui Adrian Năstase S-A ÎNCHEIAT. Adrian Năstase a plecat de la Tribunalul Ilfov. Întrebat cum e aerul libertăţii, Năstase a răspuns: „sper să-l împărtaşim şi respirăm împreună”.
UPDATE 12,00: Procurorii DNA au susţinut în sală că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru eliberarea lui Năstase, însă că fostul premier nu s-a îndreptat în penitenciar şi că îi atacă pe magistraţi pe blogul său.
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la şedinţa de judecată a cerut efectuarea unei noi expertize psihologice în cazul lui Adrian Năstase, arătând că în acest caz ar trebui să fie o expertiză recentă, nu cele de la intrarea în penitenciar sau cele făcute în timpul detenţiei.
Acesta a solicitat instanţei să dispună trimiterea unei adrese la Penitenciarul Jilava, pentru fi comunicată evaluarea psihologică, însă instanţa a respins cererea.
Judecătoria Sectorului 4 a decis, în 23 iulie, că Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul calităţii”, poate fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsă. Propunerea a fost înaintată Judecătoriei Sectorului 4 de comisia responsabilă din Penitenciarul Jilava, care a arătat că Adrian Năstase „a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar”.
Instanţa a apreciat că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea lui Adrian Năstase şi că acesta, prin participarea activă la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format şi consolidat o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială.
Judecătorul a menţionat că scopul preventiv şi educativ al pedepsei a fost atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei au fost îndeplinite, „astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional”.
Judecătorul a aplicat legea penală mai favorabilă, conform articolului 5 din noul Cod penal, analizând condiţiile impuse de lege pentru acordarea liberării condiţionate conform legislaţiei anterioare, iar nu conform noilor reglementări penale intrate în vigoare la 1 februarie 2014.
Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier, a ajuns şi el la tribunal şi le-a declarat jurnaliştilor că speră ca familia să se reîntregească astăzi.
„Sperăm să fie o zi bună. Sper ca azi să am ocazia să dau barba jos, dar vom vedea împreună. Întotdeuna există motive de îngrijoare, dar avocaţii au argumente ca azi sa fie eliberat. Mama ne aşteaptă şi sperăm ca după-amiază familia să se reîntregească familia. E bine să nu-ţi faci planuri dinainte. Mai bine să vedem ce va fi azi şi apoi ne facem planuri”, a declarat Andrei Năstase.
În contestaţia depusă în instanţă, procurorii DNA susţin că Năstase nu s-a remarcat printr-un comportament deosebit, care să justifice punerea în libertate, activităţile educative desfăşurate în Penitenciarul Jilava au avut loc împreună cu alţi deţinuţi şi nu reflectă comportamentul său personal, iar la dosarul de eliberare condiţionată nu există dovezi temeinice de îndreptare a acestuia.
De cealaltă parte, avocaţii lui Năstase au declarat că fostul premier îndeplineşte toate condiţiile pentru a ieşi mai devreme din închisoare, a executat deja fracţia de o treime din condamnare, nu a fost sancţionat niciodată în penitenciar, a avut un comportament disciplinat şi a participat la 24 de dezbateri pe diferite teme şi la manifestări artistice.
Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul ‘Zambaccian’. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul ‘Trofeul calităţii’, din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat.
În 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis, după contopirea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele „Trofeul calităţii” şi „Zambaccian”, să adauge un spor de şase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.
Din pedeapsa lui Adrian Năstase a fost scăzută perioada în care a stat în penitenciar, respectiv nouă luni (272 de zile), din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a executat condamnarea de doi ani primită în dosarul „Trofeul calităţii”.
În dosarul ‘Zambaccian’, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC, Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.
În dosarul ‘Trofeul calităţii’, Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ”influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat ‘Trofeul calităţii în construcţii’ cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.