Adrian Năstase, chemat miercuri la Institutul de Medicină Legală

Adrian Năstase trebuie să se prezinte, miercuri, la Institutul Naţional de Medicină Legală, cu toate documentele medicale, iar în cazul în care Spitalul Floreasca transmite că acesta nu poate fi transportat, va fi examinat în secţia în care este internat, informează, marţi, INML. Medicii de la Spitalul Floreasca au stabilit luni că un eventual transfer al fostului premier la penitenciarul Rahova poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale.
Romania TV
26 iun. 2012, 08:39
Adrian Năstase, chemat miercuri la Institutul de Medicină Legală

INML precizează, într-un comunicat de presă, remis Mediafax, că a primit, în 25 iunie, de la managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca o adresă prin care, pe baza registrului medical redactat şi semnat de echipa de medici curanţi, se solicită un răspuns la întrebările adresate unităţii sanitare de către Serviciul de Investigaţii Criminale din Poliţia Criminale, respectiv dacă Adrian Năstase poate fi transportat în vederea tratării în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor„.

„Prin adresa nr. A8/6393/26.06.2012 am comunicat managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, ceea ce comunicasem şi DGPM – Serviciul de Investigaţii Criminale, respectiv faptul că «evaluarea stării de sănătate a pacientului în vederea transportului revine în sarcina medicului/medicilor curant/curanţi (conform Ordinului MS nr. 1091 din 07.09.2006)»”, a precizat INML.

Marţi, 26 iunie, Poliţia Capitalei a solicitat efectuarea unei expertize medico-legale, din care să rezulte dacă afecţiunile medicale pe care le prezintă Adrian Nastase pot fi tratate în reţeaua medicală a ANP şi dacă aceste afecţiuni permit transportarea în siguranţă a pacientului la penitenciarul indicat de comisie.

„În 26.06.2012, printr-o adresă trimisă prin fax şi curier, ne-am adresat managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, solicitând luarea măsurilor necesare prezentării pacientului Năstase Adrian la INML «Mina Minovici», cu toate documentele medicale relevante, în data de 27.06.2012, începând cu ora 9.00-12.00, când se întruneşte comisia medico-legală pentru amânarea sau întreruperea executarii pedepselor privative de libertate din motive medicale. Am solicitat de asemenea ca în situaţia în care starea pacientului nu permite transportul acestuia la sediul INML să fim informaţi de îndată, pacientul urmând să fie examinat în secţia în care se află„, a precizat INML.

Institutul Naţional de Medicină Legală a înregistrat, în 25 iunie, adresa Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei numărul 241466/24.06.2012, prin care s-a solicitat examinarea lui Adrian Năstase, internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, secţia chirurgie cardiovasculară.

În document se solicită INML să comunice „dacă afecţiunile medicale pe care le prezintă cel în cauză pot fi tratate în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”.

INML a răspuns, în aceeaşi zi, comunicând cadrul legal şi procedural în care se desfăşoară expertizele medico-legale pentru amânarea sau întreruperea executării pedepsei privative de libertate pe motive medicale.

Astfel, INML a arătat că din comisiile de expertiză fac parte un medic legist, care este preşedintele comisiei, unul sau mai mulţi medici având cel puţin gradul de medic specialist în funcţie de bolile de care suferă cel examinat, un medic, reprezentant al reţelei sanitare a Direcţiei Penitenciarelor care, cunoscând posibilităţile de tratament din cadrul reţelei din care face parte, stabileşte împreună cu medicul legist unde se poate aplica tratamentul pentru afecţiunea respectivă, adică în reţeaua sanitară a direcţiei penitenciarelor sau în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii.

INML a precizat că, la întrebarea „dacă afecţiunile medicale pe care le prezintă cel în cauză pot fi tratate în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, răspunsul poate fi dat numai prin concluziile Comisiei întrunite la sediul instituţiei, din care face parte obligatoriu un reprezentant al ANP şi „doar cu examinarea nemijlocită a persoanei”.

Concluzii trebuie să reprezinte o sinteză a tuturor datelor medicale disponibile, inclusiv a diagnosticelor finale (de externare), „condiţii ce nu sunt îndeplinite la o persoană aflată încă în internare în spital, precum în cazul de faţă (Adrian Năstase, n.r.)”, a precizat INML.

Totodată, INML arată că evaluarea stării de sănătate a lui Adrian Năstase în vederea transportului revine în sarcina medicului curant, acesta fiind singurul în măsură să decidă dacă se impune şi se poate realiza un transport al pacientului.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul „Trofeul calităţii”. Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.

Poliţia Capitalei a trimis vineri, la Spitalul Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, pentru a se şti dacă acesta poate fi mutat în penitenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, a anunţat, luni, că în cazul solicitării Poliţiei Capitalei din 22 iunie, referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, s-a stabilit că un eventual transfer al acestuia în penitenciar, pentru executarea pedepsei de doi ani de închisoare, poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale, fiind astfel înaintate adrese către Poliţia Română şi Institutul Naţional de Medicină Legală.

El a mai spus că Adrian Năstase rămâne în Spitalul Floreasca şi, după ce comisia medico-legală va da verdictul, unitatea sanitară se va supune acestuia.

Surse medicale au declarat că starea de sănătate a lui Adrian Năstase este stabilă şi nu au intervenit complicaţii postoperatorii.

Vladimir Beliş, fost director al Institutului de Medicină Legală, a declarat luni, la România TV, că decizia privind locul în care Adrian Năstase va fi tratat în continuare va fi luată într-o comisie tripartită de medici, care trebuie sesizată de către un organ judiciar, inclusiv de către poliţie. Comisia este chemată să decidă dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase este suficient de bună pentru ca el să fie tratat în continuare în Spitalul Penitenciar Rahova.

Potrivit acestuia, comisia va fi formată din medicii de la spitalul Floreasca, cei care au pus diagnosticul şi au stabilit tratamentul necesar, un medic de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor care trebuie să decidă dacă tratamentul recomandat poate fi asigurat într-unul din spitalele penitenciare şi un medic de la IML, care este şi preşedinte al comisiei, care va decide dacă Năstase poate fi tratat sau nu la Spitalul Rahova.

Expertizele pentru amânarea sau întreruperea executării pedepselor privative de libertate datorită unor motive medicale pot dura, de la caz la caz, între două săptămâni şi şase luni, a explicat un membru al Comisiei Superioare de Medicină Legală.

Traseul unui dosar medico-legal este foarte riguros, subliniază medicul, membru al Comisiei.

În cazul în care comisia solicită şi expertiză psihiatrică, atunci procedura poate dura şi mai mult, din cauza volumului foarte mare de muncă, lipsei specialiştilor şi a altor probleme,a mai spus membrul Comisiei Superioare de Medicină Legală.
Medicii de la Spitalul Floreasca au anunţat luni decizia în privinţa transferului lui Adrian Năstase la spitalul penitenciarului Rahova. Internat de urgenţă şi operat după ce săptămâna trecută a încercat să se sinucidă, Adrian Năstase rămâne pentru moment sub supravegherea medicilor de la Spitalul de Urgenţă. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, Bogdan Opriţa, comisia de evaluare a stabilit că un eventual transfer al fostului premier poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale.

În urma evaluării multidisciplinare, medicii care l-au tratat pe Adrian Năstase după internarea sa şi după operaţie au stabilit că decizia privind transferul poate fi luată doar în urma expertizei medico-legale, conform codului de procedură. În acest sens au fost înaintate adrese către IGPR şi IML.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
UE a dat ordin. Se introduce un nou CARD. România va fi obligată să îl folosească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!