Adrian Năstase, chemat miercuri la Institutul de Medicină Legală

Adrian Năstase trebuie să se prezinte, miercuri, la Institutul Naţional de Medicină Legală, cu toate documentele medicale, iar în cazul în care Spitalul Floreasca transmite că acesta nu poate fi transportat, va fi examinat în secţia în care este internat, informează, marţi, INML. Medicii de la Spitalul Floreasca au stabilit luni că un eventual transfer al fostului premier la penitenciarul Rahova poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale.
Romania TV
26 iun. 2012, 08:39
Adrian Năstase, chemat miercuri la Institutul de Medicină Legală

INML precizează, într-un comunicat de presă, remis Mediafax, că a primit, în 25 iunie, de la managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca o adresă prin care, pe baza registrului medical redactat şi semnat de echipa de medici curanţi, se solicită un răspuns la întrebările adresate unităţii sanitare de către Serviciul de Investigaţii Criminale din Poliţia Criminale, respectiv dacă Adrian Năstase poate fi transportat în vederea tratării în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor„.

„Prin adresa nr. A8/6393/26.06.2012 am comunicat managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, ceea ce comunicasem şi DGPM – Serviciul de Investigaţii Criminale, respectiv faptul că «evaluarea stării de sănătate a pacientului în vederea transportului revine în sarcina medicului/medicilor curant/curanţi (conform Ordinului MS nr. 1091 din 07.09.2006)»”, a precizat INML.

Marţi, 26 iunie, Poliţia Capitalei a solicitat efectuarea unei expertize medico-legale, din care să rezulte dacă afecţiunile medicale pe care le prezintă Adrian Nastase pot fi tratate în reţeaua medicală a ANP şi dacă aceste afecţiuni permit transportarea în siguranţă a pacientului la penitenciarul indicat de comisie.

„În 26.06.2012, printr-o adresă trimisă prin fax şi curier, ne-am adresat managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, solicitând luarea măsurilor necesare prezentării pacientului Năstase Adrian la INML «Mina Minovici», cu toate documentele medicale relevante, în data de 27.06.2012, începând cu ora 9.00-12.00, când se întruneşte comisia medico-legală pentru amânarea sau întreruperea executarii pedepselor privative de libertate din motive medicale. Am solicitat de asemenea ca în situaţia în care starea pacientului nu permite transportul acestuia la sediul INML să fim informaţi de îndată, pacientul urmând să fie examinat în secţia în care se află„, a precizat INML.

Institutul Naţional de Medicină Legală a înregistrat, în 25 iunie, adresa Serviciului de Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei numărul 241466/24.06.2012, prin care s-a solicitat examinarea lui Adrian Năstase, internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, secţia chirurgie cardiovasculară.

În document se solicită INML să comunice „dacă afecţiunile medicale pe care le prezintă cel în cauză pot fi tratate în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”.

INML a răspuns, în aceeaşi zi, comunicând cadrul legal şi procedural în care se desfăşoară expertizele medico-legale pentru amânarea sau întreruperea executării pedepsei privative de libertate pe motive medicale.

Astfel, INML a arătat că din comisiile de expertiză fac parte un medic legist, care este preşedintele comisiei, unul sau mai mulţi medici având cel puţin gradul de medic specialist în funcţie de bolile de care suferă cel examinat, un medic, reprezentant al reţelei sanitare a Direcţiei Penitenciarelor care, cunoscând posibilităţile de tratament din cadrul reţelei din care face parte, stabileşte împreună cu medicul legist unde se poate aplica tratamentul pentru afecţiunea respectivă, adică în reţeaua sanitară a direcţiei penitenciarelor sau în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii.

INML a precizat că, la întrebarea „dacă afecţiunile medicale pe care le prezintă cel în cauză pot fi tratate în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, răspunsul poate fi dat numai prin concluziile Comisiei întrunite la sediul instituţiei, din care face parte obligatoriu un reprezentant al ANP şi „doar cu examinarea nemijlocită a persoanei”.

Concluzii trebuie să reprezinte o sinteză a tuturor datelor medicale disponibile, inclusiv a diagnosticelor finale (de externare), „condiţii ce nu sunt îndeplinite la o persoană aflată încă în internare în spital, precum în cazul de faţă (Adrian Năstase, n.r.)”, a precizat INML.

Totodată, INML arată că evaluarea stării de sănătate a lui Adrian Năstase în vederea transportului revine în sarcina medicului curant, acesta fiind singurul în măsură să decidă dacă se impune şi se poate realiza un transport al pacientului.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul „Trofeul calităţii”. Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.

Poliţia Capitalei a trimis vineri, la Spitalul Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, pentru a se şti dacă acesta poate fi mutat în penitenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, a anunţat, luni, că în cazul solicitării Poliţiei Capitalei din 22 iunie, referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, s-a stabilit că un eventual transfer al acestuia în penitenciar, pentru executarea pedepsei de doi ani de închisoare, poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale, fiind astfel înaintate adrese către Poliţia Română şi Institutul Naţional de Medicină Legală.

El a mai spus că Adrian Năstase rămâne în Spitalul Floreasca şi, după ce comisia medico-legală va da verdictul, unitatea sanitară se va supune acestuia.

Surse medicale au declarat că starea de sănătate a lui Adrian Năstase este stabilă şi nu au intervenit complicaţii postoperatorii.

Vladimir Beliş, fost director al Institutului de Medicină Legală, a declarat luni, la România TV, că decizia privind locul în care Adrian Năstase va fi tratat în continuare va fi luată într-o comisie tripartită de medici, care trebuie sesizată de către un organ judiciar, inclusiv de către poliţie. Comisia este chemată să decidă dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase este suficient de bună pentru ca el să fie tratat în continuare în Spitalul Penitenciar Rahova.

Potrivit acestuia, comisia va fi formată din medicii de la spitalul Floreasca, cei care au pus diagnosticul şi au stabilit tratamentul necesar, un medic de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor care trebuie să decidă dacă tratamentul recomandat poate fi asigurat într-unul din spitalele penitenciare şi un medic de la IML, care este şi preşedinte al comisiei, care va decide dacă Năstase poate fi tratat sau nu la Spitalul Rahova.

Expertizele pentru amânarea sau întreruperea executării pedepselor privative de libertate datorită unor motive medicale pot dura, de la caz la caz, între două săptămâni şi şase luni, a explicat un membru al Comisiei Superioare de Medicină Legală.

Traseul unui dosar medico-legal este foarte riguros, subliniază medicul, membru al Comisiei.

În cazul în care comisia solicită şi expertiză psihiatrică, atunci procedura poate dura şi mai mult, din cauza volumului foarte mare de muncă, lipsei specialiştilor şi a altor probleme,a mai spus membrul Comisiei Superioare de Medicină Legală.
Medicii de la Spitalul Floreasca au anunţat luni decizia în privinţa transferului lui Adrian Năstase la spitalul penitenciarului Rahova. Internat de urgenţă şi operat după ce săptămâna trecută a încercat să se sinucidă, Adrian Năstase rămâne pentru moment sub supravegherea medicilor de la Spitalul de Urgenţă. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, Bogdan Opriţa, comisia de evaluare a stabilit că un eventual transfer al fostului premier poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale.

În urma evaluării multidisciplinare, medicii care l-au tratat pe Adrian Năstase după internarea sa şi după operaţie au stabilit că decizia privind transferul poate fi luată doar în urma expertizei medico-legale, conform codului de procedură. În acest sens au fost înaintate adrese către IGPR şi IML.

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum se face cea mai scumpă cafea din lume. E obținută din excrementele unui animal ciudat
Capital.ro
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin. Video
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, acuzat de legături cu serviciile rusești
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani