In contextul alegerilor americane, se lansează diverse scenarii alarmiste, considerându-se si o posibilă modificare a relatiei SUA-Rusia, cu implicatii asupra României.
“Eu nu cred (că există riscul unei agresiuni teritoriale asupra României) pentru că lucrurile s-au schimbat foarte mult în condițiile gobalizării. Rușii nu mai au nevoie de noi teritorii, au teritorii suficiente. Capacitatea lor de control se dezvoltă în plan economic, în plan financiar, în zonele de informații. Rușii au trecut deja peste noi, sunt pe toată Costa de Azur în Franța. Dacă te duci acolo la restaurante, este întotdeaua un anunț: vorbim rusește. N-au nevoie de teritorii, au deja capacitate de a acționa global și de a acționa și în Europa. Numai dacă sunt provocați vor genera un atac pozițional. Sigur că militarii au nevoie în permanență de mai multe arme ca să facă mai mulți generali. Pentru că dacă nu ai arme din astea, numărul de generali este mai mic. (…)
Citeşte şi: REZULTATE ALEGERI SUA: Donald Trump – Hillary Clinton: 266 – 218. Câştigătorul are nevoie de 270 de voturi
Trebuie să fim conștienți că cea mai bună apărare o reprezintă o diplomație bună și o politică de bună vecinătate. Noi nu putem să fim în permanență avocatul liniilor dure, conservatoare din SUA în relația cu Rusia. Ăsta este de fapt mesajul principal. Noi trebuie să fim avocatul propriilor noastre interese”.
PS: Am răsfoit, din nou, zilele acestea volumul “Hard Choices” (2014), al lui Hillary Clinton. Am verificat si indexul – nici măcar o singură referire la România”, a scris fostul premier Adrian Năstase pe blog.