„Înțeleg că ministrul Tudorel Toader va organiza un audit extern referitor la activitatea parchetelor. Pentru a nu se căuta proceduri complicate, eu cred că poate fi folosit modelul ‘Macovei, 2005’, care este, în același timp, și un precedent agreat de Comisia Europeană. (…) Câtă rușine i-ar fi astăzi actualului CSM pentru avizarea în 2005 a cererilor ex-ministresei Monica Macovei de revocare din funcție a tuturor șefilor fostului Parchet National Anticoruptie, pe baza jenantului raport al ‘Freedom House’? Probabil că nu prea mare, însă suntem convinși că, dacă momentul din 2005 s-ar repeta azi, CSM nu ar mai aviza o asemenea cerere întrucât, între timp, Consiliul a învățat că trebuie să fie în principal un garant al independenței Justiției”, a scris Năstase, pe blogul personal.
El a susținut totodată că modul în care, în anul 2005, „odată cu venirea la putere a tandemului Băsescu — Macovei, a fost epurat fostul PNA și transformat într-un DNA cu procurori obedienți a constituit cel mai mare atentat la independența Justiției post-decembriste”.
„Din păcate, însă, la vremea când s-a produs, evenimentul încurajat de CSM nu a emoționat pe nimeni din societate, deși s-a asistat la destructurarea din temelii a unui parchet anticoruptie. Azi, (…) se pot trage învățăturile cuvenite: 1 — dacă Justiția vrea să-și apere independența, ea nu trebuie să se mai facă preș în fața unor persoane aflate vremelnic la Putere; 2 — dacă cineva ar încerca azi un lucru similar cu actualul DNA (care încasează zeci de achitări anual, ceea ce nu era cazul la PNA) s-ar țipa ca din gură de șarpe că se atentează la siguranța națională și la independența Justiției, însă trebuie ținut cont că, dacă actualul regim ar pierde Puterea, modul de gândire s-ar putea schimba radical”, a mai arătat fostul premier.