Judecătoria Sector 1 a admis, vineri, cererea depusă pe 30 ianuarie de Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru încuviinţarea executării silite a lui Adrian Năstase pentru prejudiciul din dosarul Trofeul Calităţii.
„Admite cererea de încuviinţare a executării silite formulată de BEJ Timnea Vicenţiu-Pascal împotriva debitorului Năstase Adrian, la solicitarea creditorului Inspectoratul de Stat în Construcţii. Încuviinţează executarea silită ce urmează a se efectua în circumscripţia teritorială a Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti, potrivit art. 3711 alin. 3 C. proc. civ., pentru suma de 3.337.452,5258 lei datorată de debitor în temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentinţa penală nr. 176/30.01.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosar nr. 514/1/2009 rămasă definitivă prin Decizia nr. 160/20.06.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători în dosar nr. 2470/1/2012, precum şi pentru cheltuielile de executare. Fără cale de atac, conform art. 3731 C. proc. civ”, se precizează în decizia judecătorilor.
„Există o expertiză care duce la concluzia că pentru Inspectoratul de Stat în Construcţii nu aduce niciun prejudiciu. Din momentul în care s-a pronunţat aceasta hotărâre, dată pe lipsa unor probe directe, mă aştept la absolut orice”, a declarat Lucian Bolcaş, avocat al lui Adrian Năstase, la România TV.
„Urmează să vedem ce bunuri vor fi supuse executării şi în ce măsură acestea vor fi susceptibile de a fi executate. Un executor judecătoresc inventariază bunurile urmăribile şi poate să încheie actele de executare necesare care pot fi supuse contentaţiei la executare. Majoritatea bunurilor sunt comune cu doamna Năstase. Unele sunt personale ale doamnei Năstase primite moştenire, vom vedea în ce măsură ele vor fi urmărite sau nu. Contestaţia va fi dispusă în momentul în care executorul face un proces verbal pe care mi-l comunică„, a mai spus Bolcaş.
În vara anului trecut, Curtea Supremă l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pe Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii. Instanţa a mai dispus ca Adrian Năstase şi ceilalţi cinci inculpaţi din dosar să plătească în solidar prejudiciul de 1,5 milioane euro.
Contactaţi de „Gândul”, avocaţii lui Adrian Năstase declarau joi că este vorba de o procedură destul de complexă şi că cererea de încuviinţare a executării silite nu înseamnă că automat bunurile fostului premier vor fi executate silit pentru recuperarea pagubelor.
Tot la Judecătoria Sector 1 a fost înregistrată o cerere similară pe numele Dianei Gasparovici, condamnată şi ea în dosarul Trofeul Calităţii. Diana Gasparovici este singura din „lotul Năstase” care încă nu se află în închisoare ea nefiind găsită de poliţie. Diana Gasporovici a fost dată în urmărire naţionlă de Poliţia Română dar fără succes.
În sentinţa din 20 iunie, prin care Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, se menţionează că dispoziţiile sentinţei din prima instanţă sunt menţinute. Astfel, cei cinci judecători au decis să menţină decizia prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian şi Gasparovici Diana sunt obligaţi să plătească prejudiciul de aproximativ 1,45 milioane euro.
Prima instanţă a dispus ca Adrian Năstase, ceilalţi co-inculpaţi şi companiile S.C. A ROND S.R.L (societate a soţilor Popovici), SC EUROGRAFICA SRL (societatea lui Vasile Cristian Mihai) să plătească despăgubiri civile totalizând 6.481.383 lei (1.451.435 euro). Judecătorii au arătat ca această sumă reprezintă prejudiciul cauzat Inspectoratului de Stat în Construcţii.