Adrian Năstase susţine că în 2009 preşedintele Băsescu făcea presiuni asupra Parlamentului pentru a-şi da avizul în ceea ce priveşte începerea urmăririi penale. „El spunea atunci că dosarul a pornit de la denunţuri ale unor „colegi de partid” – Sergiu Sechelariu şi Irina Jianu. Minciună, evident. Nu există astfel de denunţuri. În schimb, în urma unor controale financiare ordonate de DNA, în 2005-2006 la firmele lui Sechelariu, administratorul firmei, Cristina Popa a fost pusă sub învinuire şi apoi, în schimbul denunţului împotriva noastră, a fost transformată în martor”, argumentează Năstase.
Acesta susţine că acesta a fost doar un episod târziu din epopeea dosarului Zambaccian care a început încă din 2002 când Traian Băsescu, ca primar general al Capitalei ar fi încercat, în scopuri politice, blocarea construcţiei din Zambaccian. „Constructorul, Vertcon, l-a acţionat în instanță şi a câştigat. Evident că era vorba de o acţiune cu substrat politic, în condiţiile cunoscute. Mai mult, în băşcălie, sesizările respective, Băsescu i le-a trimis, în copie, şi preşedintelui Iliescu dar şi premierului Năstase!”, scrie fostul premier.
Prima sesizare depusă la Parchet legată de terenul din Zambaccian a aparţinut Monăi Muscă, sesizarea fiind depusă în timpul campaniei prezidenţiale din 2004. „Erau cumva Mona Muscă sau Băsescu colegi de partid cu mine? Băsescu ştia bine (…) că dosarul a fost pornit politic, la iniţiativa sa şi a colegilor săi. După alegeri, la 4 noiembrie 2005, Daniel Morar, proaspăt numit la conducerea DNA de Băsescu şi Macovei, a redeschis dosarul. Era cumva Morar coleg de partid cu mine?”, se întreabă Adrian Năstase.
El a menţionat o discuţie cu Daniel Morar din noiembrie 2005. „La întrebarea mea, generată de articolele de presă, băgate pe „surse judiciare”, dacă DNA a redeschis dosarul Zambaccian, Morar, la începutul lunii noiembrie, îmi răspundea că nu dar, după o zi sau două, în 4 noiembrie, de aniversarea zilei de naştere a lui Băsescu, DNA a anunţat că a fost redeschis dosarul Zambaccian! Cum ar spune francezii „Tel maître, tel valet” („Aşa stăpân, aşa slugă – n.red.) Informaţiile la presă fuseseră date, evident, de oamenii lui Morar”, mai scrie Adrian Năstase.