Legea 96/2006 privind statutul parlamentarilor prevede expres cazurile în care mandatul unui deputat sau senator încetează. Astfel, alinatul 1 al articolului 7 stipulează: „Calitatea de deputat sau senator încetează la data întrunirii legale a Camerei nou alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate sau de deces”.
Această prevedere, coroborată cu sentinţa din 20 iunie, face ca Năstase să nu mai poată îndeplini funcţia de deputat, nu doar pe durata încarcerării, ci şi la doi ani după executarea pedepsei principale.
Judecătorii ICCJ au decis ca Năstase să primească o pedeapsă complementară, ce constă în interzicerea unor drepturi prevăzute în articolul 64, alineatele a, b şi c din Codul Penal.
„Pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi constă în interzicerea unuia sau unora dintre următoarele drepturi: a) dreptul de a alege şi de afi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; c) dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii”, se prevede în articolul 64.
Preşedintele comisiei parlamentare pentru statutul deputaţilor şi senatorilor, senatorul Gheorghe Bîrlea, a precizat că Adrian Năstase nu mai este de facto deputat din momentul în care a primit o sentinţă definitivă şi irevocabilă de condamnare.
„Un efect al condamnării este că automat îşi pierde mandatul şi drepturile care decurg din acesta. Pierderea mandatului este un efect imediat şi nu mai este necesară nicio procedură„, a declarat senatorul Gheorghe Bîrlea pentru ROMÂNIATV.NET.
Totuşi, plenul Camerei Deputaţilor va trebui să adopte o hotărâre care să se refere explicit nu la pierderea mandatului de către Năstase, ci care să constate formal că un loc în Cameră este vacant, procedura fiind indispensabilă pentru declanşarea alegerilor în colegiul care nu mai este reprezentat în Parlament.
O hotărâre similară a adoptat, în 22 mai, Camera Deputaţilor şi în cazul deputatului PNL Virgil Pop care, în luna martie a fost condamnat definitiv de către ICCJ pentru luare de mită.
În legislatura 2008-2012, Adrian Năstase a fost ales deputat de Prahova, colegiul Mizil şi a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
La funcţia de vicepreşedinte a renunţat în ianuarie 2012, la scurtă vreme după ce a primit sentinţa instanţei de fond în dosarul „Trofeul Calităţii”.
Fostul premier Adrian Năstase a fost internal la Spitalul Floreasca după ce a încercat să se sinucidă în data de 20 iunie, seara în care politiştii au venit la locuinţa sa din Strada Zambaccian pentru a-l ridica în vederea executării pedepsei de 2 ani în dosarul „Trofeul Calităţii”. Adrian Năstase s-a împuşcat în timp ce politiştii se aflau în locuinţa sa.