Adrian Năstase îşi vrea pensia specială înapoi. Fostul preşedinte al PSD a justificat decizia de a da în judecată Parlamentul pentru a-şi reprimi pensia specială pe motiv că foştii parlamentari au pensii mici. Năstase l-a dat exemplu pe Petre Daea care are o pensie „obişnuită” de doar 2.000 de lei.
„În afară de fraieri parlamentari care şi-au tăiat pensiile speciale… Ştiti ce pensie obişnuită are domnul Daea? 2.000 de lei, doua mii şi ceva după 40 de ani de muncă. Practic, în Parlament nu se calculează vechimea în muncă… Unii au zis «hai sa-i radem pe băieţii aştia de acolo din Parlament, mai ales că nu mai sunt parlamentari şi nu mai votează. Sunt câteva sute, nu mai contează»”, a declarat Adrian Năstase la Metropola TV.
Procesul lui Adrian Năstase este printre primele în acest caz, conform Realitatea PLUS.
Citeşte şi: Adrian Năstase vine cu un scenariu-bombă: PNL își pică propriul Guvern, cu voturile echipei Cîțu
Peste 400 de foști senatori şi deputaţi au dat în judecată Parlamentul pentru a-şi recupera pensiile speciale. Printre parlamentarii care vor să-şi recupereze pensiile se afla, pe lângă Adrian Năstase, alţi foşti demnitari precum Teodor Meleşcanu, Gabriel Oprea, Eugen Nicolicea, Dumitru Buzatu, Petre Daea, Gheorghe Funar şi multi alţii.
Unul dintre politicienii care vor să îşi recupereze pensia specială este fostul premier Petre Roman, care consideră acest demers drept o „chestiune de ordin moral”.
„La ora actuală suntem vreo 400. Am semnat şi eu pentru că am considerat că este incorect ce s-a întâmplat. Nu aş fi semnat dacă nu aş fi văzut felul în care casa de avocaţi a promovat această idee, pentru că ea este foarte corectă. La vremea aceea, noi nu aveam altă posibilitate. Aşa era legea, aşa trebuia să facem. Prin urmare, nu ne puteam ocupa de alte lucruri care să ne asigure nişte venituri. În 25 din 27 de ţări ale Uniunii Europene există această modalitate. Dincolo de natura materială, e o chestiune de ordin moral. Nu e o pensie specială, ci o indemnizaţie legată de această situaţie: parlamentarii nu puteau şi nu aveau dreptul să se ocupe de altceva. Eu unul, câtă vreme am fost în politică, n-am amestecat niciodată, sub nicio formă, politica cu afacerile. Din păcate, tocmai cei care au făcut-o s-au găsit acum să dea curs la acest populism”, a precizat Petre Roman, conform Epochtimes-romania.
Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost introduse în 2015, la inițiativa PSD. În februarie 2021, înainte de a se vota anularea lor, un număr de 827 de foști deputați și senatori beneficiau de astfel de pensii speciale.