În prezentarea cărţii „Cele două Românii”, Adrian Năstase a arătat că a ales să povestească, în peste 850 de pagini, ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, cu realizări şi greşeli.
„Sunt într-un fel de convalescenţă autoimpusă. De ce am scris cartea? Am descoperit că există un fel de Alzheimer colectiv, care ne face să pierdem amintiri, să uităm anumite lucruri şi să avem o tentaţie de a repeta anumite greşeli. (…) Cred că România putea să folosească mai bine cei 10 ani care au trecut, din 2004 până în prezent”, a spus fostul premier.
În opinia acestuia, nu se poate vorbi în acelaşi timp despre o Românie a intelectualităţii şi despre o altă Românie ‘care trebuie să accepte indicaţii’.
„Am sentimentul, din păcate, că nu mai ştim să preţuim unul dintre obiectivele fixate în ’89 – obţinerea libertăţii. În ultimii 10 ani, nu am reuşit nici măcar să intrăm în Schengen, deşi exista în 2011 un termen. De ce oare?’, a adăugat el.
Năstase a mai afirmat că în ultimii 10 ani a existat ‘un efort masochist de a se distruge partidele politice’, apreciind că acest lucru trebuie îndreptat.
În opinia sa, ar trebui regândit şi mecanismul de constituire a guvernelor din România, el argumentând că sistemul actual, cel al coaliţiei, nu a dat rezultate.
Adrian Năstase a precizat că prima lansare a cărţii sale a avut loc la ‘Clubul de la Jilava’. ‘Prima prezentare a cărţii a fost în cadrul Clubului de la Jilava, care funcţionează în continuare. Este o dezbatere în care fiecare vorbeşte despre subiectul pe care-l ştie. Unii au vorbit despre apicultură, alţii despre conductă fără săpătură, eu am vorbit despre politică. (…) Cuprinsul este suficient de incitant. Unii vor merge direct la capitolul ‘Relaţia mea cu Ion Iliescu”, a susţinut Năstase.
El a adăugat că volumul nu este un jurnal şi nu conţine nici ‘impresii de călătorie din Jilava’, fiind atent documentat. Cartea este tehnoredactată de soţia şi fiii săi.
Năstase a precizat că îi datorează foarte mult lui Alexandru Athanasiu, cel alături de care a construit în 2001 Partidul Social Democrat, încercând un ‘upgrate’ de etapă la FSN, PDSR, PSDR, pentru a ajunge la o finalizare cu o structură modernizată, racordată la socialiştii europeni, cu o ideologie la zi.
Fostul preşedinte al PSD a mai menţionat că a scris între altele despre relaţia cu UDMR, APR, PUR, adăugând că a dorit să clarifice totodată o serie de teme ‘controversate’, între care ‘Năstase patru case’, accidentul de vânătoare al lui Ilie Sârbu, ‘Dracula Land’, ‘RAFO/JAFO’, privatizarea Petrom, proiectul Roşia Montană, tema fraudării alegerilor din 2004, legea privind protecţia informaţiilor clasificate.
‘Au fost patru case, dar succesiv. Am înţeles că unii dintre candidaţii la prezidenţiale au chiar mai multe case. (…) Am explicat cum se duc alicele grupate numai de la o armă descărcată de la o distanţă de un metru. În ceea ce priveşte Dracula Land, cred în continuare că este absolut aberant ca noi să suportăm o imagine sângeroasă a lui Dracula iar banii să-i ia americanii’, a spus Năstase.
El s-a referit şi la speculaţiile privind ‘homosexualitatea sa’, precizând că acela care le-a lansat – Aurel Sergiu Marinescu – s-a dovedit că era turnător la Securitate din 1972 şi le-a difuzat în America, fiind preluate ulterior ca teme de campanie electorală, în 2004, de fostul Partid Democrat şi Vadim Tudor.
Referindu-se la relaţiile cu serviciile de informaţii, o altă temă cuprinsă în carte, Adrian Năstase s-a întrebat retoric de ce Traian Băsescu, care a găsit în 2005 SRI condus de Radu Timofte, ‘care era în relaţie cu Sorin Ovidiu Vântu’, l-a menţinut pe Timofte încă un an şi jumătate?
‘La Jilava, într-un loc destul de special, romanele poliţiste pe care le-am citit au fost telegramele Ambasadei americane publicate de Wikileaks – sute de pagini citite cu foarte mare interes, cele mai mai bune analize după viaţa politică din ultimii 10 ani. Din ele poţi înţelege mecanismele publice şi de comunicare care funcţionează în continuare’, a mai spus fostul premier.
Între cei prezenţi la eveniment s-au numărat preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, parlamentari social-democraţi, foşti miniştri ai Cabinetului Năstase sau colaboratori, printre care Smaranda Dobrescu şi Dan Matei Agathon, Victor Babiuc, Adrian Severin. Nu au lipsit soţia fostului premier, Dana Năstase, fii săi, Andrei şi Mihnea, şi sora sa, Dana Barb.