„Îmi este foarte greu să înțeleg și — sigur, sunt subiectiv, privesc la ceea ce se întâmplă și în legătură cu PSD, cu guvernarea — sunt nedumerit. (…) Cred că PSD are nevoie de o revigorare, de ieșirea dintr-o stare amorfă, o stare de inactivitate, de lipsă de creativitate. Sigur, s-a terminat iarna, începe primăvara politică — sper că nu pe un alt model, de pe alte continente—, cred din acest punct de vedere că este nevoie ca PSD să înceapă să facă politică”, a declarat el la un post de televiziune.
Adrian Năstase a adăugat că Victor Ponta „are foarte multă energie” în momentul acesta și că ar fi foarte potrivit să coordoneze departamentele partidului.
Citeşte şi: Adrian Năstase: Liviu Dragnea trebuie să găsească alt mod de comunicare publică
„Departamentele partidului, în momentul de față, nu există, nu funcționează. Ar trebui să coordoneze niște departamente care să existe. (…) Pentru că dacă în momentul de față PSD nu acționează, nu are oameni… Iată, la Ministerul Justiției, pe de o parte, nu au găsit un om din PSD ca să înlocuiască un ministru, pe postul PSD-ului — e un om foarte bun, fără îndoială, e un om admirabil — dar secretar de stat nu au reușit încă să pună. E ca și cum ar exista un guvern PSD-ALDE doar pentru zona economică și socială, iar zona de justiție ar fi fost externalizată”, a adăugat el, scrie Agerpres.
Totodată, fostul prim-ministru a apreciat că ideea unei demisii în alb a lui Victor Ponta este „neserioasă”.
„Victor Ponta — care știe că are mult credit în interiorul partidului — ar trebui să nu ofere teme pentru o discuție legată de bucătăria partidului, ci ar trebui să ajute. (…) Eu cred că e pur și simplu nemulțumit și e iritat de faptul că procurorii îl aleargă de luni de zile”, a menționat Năstase.
El a mai apreciat că întregul complex privind politica în domeniul justiției ar fi trebuit construit la departamentul juridic al partidului. Năstase a mai opinat că partidul pare în momentul de față „că dă bani la tot cartierul”.
„E în ordine, oamenii se bucură, dar sustenabilitatea pe termen lung depinde de foarte multe lucruri, care în momentul de față intră într-o anumită tensiune. Și există o tensiune socială, ea e determinată de faptul că, practic, raportul dintre cele mai sărace 20% familii și cele mai bogate 20% gospodării a crescut de la de șapte ori la 8,2 ori. În Occident, acest raport este de cinci. Este clar că trebuie niște măsuri, este clar că sistemul actual de fiscalitate nu mai funcționează. Există o propunere în programul de guvernare, dar trebuie dusă mai departe: ideea unui impozit diferențiat care să fie aplicat pe venitul global, cu deduceri care să permită dezvoltarea unor proiecte în domeniul învățământului, sanitar, în proiecte de investiții”, a spus el.