Fostul premier Adrian Năstase a declarat, în legătură cu Summit-ul de la Sibiu, că președintele Klaus Iohannis merge acolo că să aibă ce să îi povestească soției.
„Președintele Iohannis merge la Sibiu, la acea întâlnire de care se vorbește în toată țară, după care se duce acasă și îi spune soției, pentru că el nu are nicio legătură cu Guvernul”, a spus Adrian Năstase.
Fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase, a vorbit joi, la Vaslui, despre lipsa unei comunicări între Preşedinţie şi Guvern, avertizând că acest lucru dăunează foarte mult ţării noastre, mai ales pe plan extern.
Adrian Năstase a participat la Conferinţa „Tratatele de Pace (1919-1920)”, organizată de Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, unde a vorbit despre Nicolae Titulescu si sistemul tratatelor de pace de la Paris de după Primul Război Mondial, contex în care a afirmat că actualii politicieni ar trebui să înveţe de la predecesorii lor din perioada interbelică.
„Aş fi crezut că dincolo de interesele legate de campania electorală, de momente electorale, oamenii politici din România şi îl am în vedere în special pe preşedintele României, ar fi trebuit să introducă în discuţia publică ideea unei formule de acord, o formulă consensuală, o formulă care să permită o imagine unitară şi solidă a României ca membru al UE, ori lucrul acesta nu se întâmplă. România apare ca o ţară divizată intern, o ţară incapabilă să asigure o comunicare de la preşedinte la Guvern. În definitiv, Consiliul European este un loc unde se iau anumite decizii, dar apoi e nevoie de o curea de transmisie către Guvern, pentru că guvernele sunt cele care pun în mişcare unele dintre decizii. Neexistând aceste lucruri, ce va face preşedintele Iohannis cu lucrurile care se discută şi se vor decide, eventual, acolo? Le va discuta cu consilierii săi, cu familia? Practic, această necomunicare este extrem de dăunătoare şi îmi este greu să o înţeleg”, a declarat, pentru Agerpres, Adrian Năstase.
Fostul premier a afirmat, totodată, că în momentul de faţă, în România este nevoie de o reevaluare a politicii externe şi de mai multă înţelepciune în politica internă.
Șefii statelor și guvernelor UE și liderii PPE, precum și Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani și Angela Merkel, participa la Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care s-au luat decizii importante pentru viitorul UE. Tot astăzi, este sărbătorită și Ziua Europei, o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa.