Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii, aruncă bomba! Fostul ministru a ținut să precizeze că această criză continuă a început odată cu pandemia de Covid, apoi cu războiul din Ucraina și acum cu războiul din Israel care se extinde de la o oră la alta și afectează printre altele și activitatea celor care activează în agricultură, dar și în industria alimentară, adică consumatorii europeni și, implicit, consumatorii români.
Mai mult, Adrian Oros a adăugat că și schimbările climatice sunt într-o evoluție îngrijorătoare.
„Era un studiu făcut în 2017-2018 pentru toată această zonă a Mării Negre unde suntem și noi și acolo era foarte clar demonstrat că evoluția ulterioară a schimbărilor climatice va duce la o mare zonă de deșertificare care ar cuprinde o parte a Dobrogei și sudul țării noastre. Și de aceea era nevoie de o strategie de gestionare a apei, guvernamentală, care nu se referă doar la măsurile legate de apa pentru agricultură, ci de modul în care se gestionează această resursă vitală.
De aceea eu am vrut atunci să prind în PNRR 6,5 miliarde pentru această strategie de gestionare a apei împreună cu Ministerul Mediului pentru că nu doar pentru agricultură avem nevoie de apă. Din nefericire nu s-a prins în PNRR, a rămas la Ministerul Mediului aproape un miliard de euro pentru împăduriri și prevenirea deșertificării și acest lucru este bine.
Dar măcar din banii guvernamentali, de la alte ministere care au fonduri din PNRR să fie translatate rapid niște sume pentru această infrastructură de gestionare a apei. Nu mă refer numai la irigații, ci și la creșterea precipitațiilor, sisteme anti-grindină, de secare”, a declarat fostul ministru, potrivit profit.ro.
Adrian Oros a subliniat că în acest moment se implementează nouă Politică Agricolă Comună, care a avut și are niște obiective prea ambițioase, nerealiste.
„Atâta vreme cât nu poți să-ți protejezi spațiul european de pătrunderea mărfurilor din țări terțe care nu-și propun să respecte acest pact verde, nu poți să te asiguri că pe piața europeană, inclusiv pe cea românească nu pătrund mărfuri mult mai ieftine care vor duce la șubrezirea și la falimentul fermierilor din Europa.
Mă așteptam ca acum când s-a revizuit Programul National Strategic și s-au trimis la Bruxelles propuneri de modificări, aceste propuneri să fie mai ambițioase și foarte bine argumentate de ceea ce se întâmplă în realitate. Din nefericire, prea puține modificări au fost propuse, cel puțin de către Guvernul român pentru anii viitor”, a mai spus fostul ministru.
Totodată, fostul ministru al Agriculturii a adus în atenția publică faptul că foarte mulți fermieri nu vor aplica la aceste scheme de sprijin din cauza condițiilor strice, ceea ce înseamnă o pierdere foarte mare de bani și pentru România.
„25% din plata subvențiilor directe este condiționată de aceste eco-scheme. Dacă mulți dintre fermieri nu vor accesa eco-schemele, banii aceia nu vor putea fi utilizați în altă parte și se vor pierde”, subliniază Adrian Oros, care consideră că până trece această perioadă grea pentru fermieri ar trebui să se renunțe la condiționalități astfel încât România să absoarbă toți banii din plățile directe.
„O derogare pe această perioadă, mai ales că avem argumente foarte serioase, precum așa-zisul tranzit din Ucraina care de fapt în mare parte rămâne în România și destabilizează toată piața. 47% din fermieri sunt aproape în faliment, ei nu au posibilitatea să-și achite datoriile și scadențele pe care le au acum în septembrie și octombrie la furnizorii de inputuri datorită prețului foarte mic la cereale. Ei se bazau pe niște bani pe care îi obțineau din vânzarea acestor cereale. Și această OUG care s-a dorit a fi un mecanism care să rezolve în parte problema mărfurilor și cerealelor din Ucraina nu-și face efectul”, a conchis Adrian Oros.